Koje su Plenkovićeve opcije po pitanju spomen obilježja HOS-ovcima

Pin It

Stanoviti Andrej Plenković, uglavnom poznat kao potrčko četnika Milorada Pupovca, pokušao je objasniti probleme u svezi Jasenovca s kojima se susreo. 

Evo što je rekao: 'Svima nam je jasno da kontekst ustaškog logora u Jasenovcu i pozdrav 'Za dom spremni' u istom tom Jasenovcu ne idu zajedno'. Nije poznato na koga je točno mislio kad je rekao 'svima', obzirom da to što je rekao ne može biti jasno apsolutno nikome tko se trenutno nalazi izvan zatvorenog odjela. Koliko se može razumjeti, riječ je o nekakvom kontekstu, odnosno glavni problem je u tome što su dragovoljci HOS-a bili toliko neuviđavni prema žrtvama logora Jasenovac, pa su poginuli na pogrešnom mjestu. 

Zaista vrlo humano i obzirno od strane Miloradovog malog. Stoga u nastavku izlazimo u susret našem kontekstualizatoru s nekoliko prijedloga kako može riješiti ovaj problem.

1. Preimenovanje naselja Jasenovac

Relativno jeftin i trajni prijedlog. Ako je 'kontekst' to što su dragovoljci HOS-a poginuli u Jasenovcu, Plenković samo treba preimenovati naselje Jasenovac. U, recimo, Vrbovac. Na taj način spomen obilježje poginulim HOS-ovcima više ne bi bilo u Jasenovcu i više ne bi postojao Plenkovićev kontekst.

2. Izmještanje spomen područja Jasenovac

Ukoliko bi se spomen područje Jasenovac izmjestilo u, recimo, Srb, nestao bi bi Plenkovićev kontekst da je spomen obilježje poginulim HOS-ovcima podignuto na mjestu sjećanja na žrtve ustaškog terora. Bilo bi dovoljno na mjestu spomen područja Jasenovac postaviti tablu 'Preselili smo u Srb', zalijepiti kartu s oznakama 'Kako do nas', i stvar riješena. Spomenik žrtvama ustaškog terora bi se trebao rastaviti i ponovo sastaviti u Srbu što bi uzrokovalo određene troškove, a na tom području tako i tako nema nikakvih zakopanih posmrtnih ostataka što je dokazano kroz cijeli niz istraživanja u zadnjih 70 godina, pa se isti ne trebaju ni premještati. Spomen obilježje dragovoljcima HOS-a bi, doduše, ostalo u Jasenovcu, ali bi Jasenovac izgubio kontekst.

3. Vremeplov

Ovaj prijedlog bi bio najbolji za sve. Plenković bi mogao sjesti u vremeplov, otputovati u 1991. i spriječiti HOS-ovce da poginu na jasenovačkom ratištu. Ili još bolje, on bi mogao poginuti umjesto njih. Na taj način se spomen obilježje HOS-ovcima ne bi ni postavilo, a Plenković bi bio mrtav (zadrži suze, čitatelju), nikada ne bi uvidio nikakav kontekst, te ne bi morao rješavati ovaj problem. Spomen obilježje bi se umjesto HOS-ovcima postavilo njemu, a ploču bi mu mogao postaviti njegov šef Pupovac i svake godine naricati na njegovom grobu.

dodajte dalje....

Pero