Blanka Matković: Proglašenjem Jasenovca mjestom posebnog pijeteta HDZ i partneri žele zabraniti istraživanje komunističkih zločina

Pin It

U trenutku kad Jasenovac bude proglašen mjestom posebnog pijeteta neće stradati samo jedna spomen-ploča. Stradat ćemo svi jer će nas partijski režim lansirati natrag u 1945. i pobrisati kompletan napredak koji smo postigli na istraživanju Jasenovca.

U svim našim javnim istupima već jako dugo upozoravamo da je Jasenovac ona točka na kojoj se slama partijska kralježnica. Stalno ističemo značaj tog problema za hrvatsku sadašnjost i tekuće probleme.

Inzistiramo na znanstvenim istraživanjima Jasenovca jer znam da su ona ključ hrvatske slobode. Otvoreno smo progovarali o onim političarima koji su naš rad na bilo koje načine opstruirali, uključujući i one koje javnost pogrešno percipira kao “desnicu”. Zbog toga smo napadani i proglašavani “razbijačima desnice”. No, Aristotel jednom reče “Drag mi je Platon, ali mi je draža istina”.

A istina je ta da u zadnjih 10 mjeseci nitko nije koristio naš rad da bi znanstvenim činjenicama omogućio pritisak i otpor koji će doista izdržati. Sada to, kao i slijepo obožavanje ovih i onih političara, dolaze na naplatu. U trenutku kad Jasenovac bude proglašen mjestom posebnog pijeteta neće stradati samo jedna spomen-ploča. Stradat ćemo svi jer će nas partijski režim lansirati natrag u 1945. i pobrisati kompletan napredak koji smo postigli na istraživanju Jasenovca.

Svi oni koji oportunistički pristanu uz bilo kakve promjene u Jasenovcu su ljudi koji će svojim postupkom pridonijeti cementiranju jasenovačkog mita možda i zauvijek. Zato u ovoj priči nitko nema pravo na osobni izbor bez obzira kako se zvao i kakve mu zasluge bile. Ovo je pitanje opstanka! Ovo je točka s koje nema povratka.

Blanka Matković - Priznajem.hr