Je li požar u Brgudu kod Benkovca podmetnut hrvatskoj djevojci

Pin It

U ponedjeljak 28. kolovoza inspektor, dakle, otkriva da je požar izazvao mještanin Brguda srpske nacionalnosti Milan G. koji ga je i prijavio. Svoj piromanski čin on je zapravo lažno pripisao dvjema curama iz Lisičića, vjerojatno vođen animozitetom prema Hrvatima jer je navodno i dosad nečije zapaljene kuće na društvenim mrežama lažno prikazivao kao svoje optužujući Hrvate da su mu to napravili.

Požar u Brgudu kod Benkovca izbio je 22. kolovoza. Zahvatio je desetak metara širok pojas uz samu prometnicu koja presijeca monotoni bukovički krajobraz i nije zaprijetio niti došao do obiteljskih kuća niti izazvao bilo kakve ozbiljne posljedice. Nošena burom, vatra je odmah krenula prema susjednome Lisičiću, ali vatrogasci su ju stavili pod nadzor i ugasili. Kad je sve prošlo, dan poslije, doznalo se da je u masi požara ovaj u Brgudu jedva vrijedan spomena, no elektronički i drugi mediji odjednom su se „zapalili“ viješću da su taj požar izazvale dvije djevojke Hrvatice iz susjednoga sela od kojih je jedna puštena jer je, objavljeno je, osoba s posebnim potrebama, a druga je zadržana u pritvoru. Ta druga navodno je priznala da je upravo ona izazvala požar u Brgudu i to sa željom da iz osvete napakosti žiteljima Srbima jer su Srbi tijekom oružane srpske agresije na Hrvatsku njoj zapalili kuću i sve što je njezina obitelj imala.

Dakako, ljevičarski mediji, koje je bolje definirati kao anacionalne, jugonostalgične ili jugosrpske, započeli su sa svojim orgijama laži, počeli su likovati upravo nad činjenicom da je pritvorena počiniteljica hrvatske nacionalnosti. Na tu otrovnu herostratsku retoriku reagirali su posredstvom društvenih mreža poneki čitatelji, a jedan od njih, Šime Ušljebrka iz susjedne Bjeline kod Benkovca, prozvao je medije da lažu jer u Brgudu, kako je rekao, uopće nije bilo  požara. Njegovu objavu brzo je podijelila s javnošću glazbena diva Meri Cetinić. Ušljebrka je informirao je da je jedna od dviju privedenih djevojaka, mlađa Martina, puštena kao polaznica ustanove s posebnim potrebama, a druga, koja je zadržana i navodno je priznala paljenje, da je iz ekstremno socijalno ugrožene obitelji pa je kao takva pogodna za „specijalnu“ policijsku obradu. Požar iz Brguda „zapalio“ je cijelu Hrvatsku.

Županijski vatrogasni zapovjednik u Zadru Željko Šoša potvrdio nam je da je doista u Brgudu 21. kolovoza izbio manji požar, ali o počiniteljima, logično, on ne zna mnogo niti može govoriti. Potvrdio je da nije bilo posljedica i da je vatra krenula prema Lisičiću.

U izravnoj komunikaciji s gospodinom Ušljebrkom koji je putem društvenih mreža zatražio od medija da ne dezinformiraju, on nas je obavijestio da se slučaj politizira na štetu Hrvata i da još nije rasvijetljen. Poznaje obje djevojke, ali one su, tvrdi, došle u Brgud kad je već gorjelo, pa prema tome nisu one mogle potpaliti vatru. Uostalom, istodobno je počelo gorjeti na četirima mjestima, kaže nam, pa ni teoretski ne mogu te djevojke biti proglašene krivima.

Potpuni obrat

U ponedjeljak, 28. kolovoza, istraga je nastavljena. Neslužbeno doznajemo da bi priča mogla doživjeti potpuni obrat Upitniku osnovi kojega je otkriće da niti jedna od dviju hrvatskih djevojaka nije uopće izazvao ni namjerno ni nenamjerno požar u Brgudu, ne samo, dakle, mlađa Martina, koja je puštena, nego ni starija Josipa Ž. iz Lisičića, koja je pritvorena.

Već u početku slučaja prošloga tjedna suspektno je bilo to što jedna djevojka , ako već priznaje da je podmetnula požar, to obrazlaže osvetom prema Srbima koji su joj zapalili kuću i imanje i tako sebi znatno otežava kazneno pravnu situaciju, znajući da može biti optužena za zločin iz mržnje i dobiti višegodišnju zatvorsku kaznu. Objašnjenje nekih s kojima smo razgovarali o toj nelogičnosti svodilo se na to da je i ona djevojka s ograničenom moći odgovornoga promišljanja pa je to moguće. Sada, pak, naknadno, doznajemo da je, prvo, dvije djevojke policiji za podmetanje požara prijavio jedan mještanin Brguda srpske nacionalnosti, zatim da privedena Josipa tijekom razgovora u policiji nije dala eksplicitno priznanje, nego je potvrdno odgovorila na sugestiju policijskoga istražitelja. Na njegovu provokaciju „vidi što nam Srbi rade, majku im j....“, ona je oduševljeno kimnula glavom. Navodnio je upravo to uzeto kao njezino priznanje i kao razlog pritvaranja. Ali priča ide dalje.

U ponedjeljak 28. kolovoza inspektor, dakle, otkriva da je požar izazvao mještanin Brguda srpske nacionalnosti Milan G. koji ga je i prijavio. Svoj piromanski čin on je zapravo lažno pripisao dvjema curama iz Lisičića, vjerojatno vođen animozitetom prema Hrvatima jer je navodno i dosad nečije zapaljene kuće na društvenim mrežama lažno prikazivao kao svoje optužujući Hrvate da su mu to napravili.

Rado prihvaćena podvala

Policija, mediji i javnost rado su prihvatili njegovu podvalu. Dobrodošla im je jer fokusirajući se na „veliko otkriće“ da  Crnoje jedna Hrvatica iz osvete željela zapaliti Brgud, selo sa srpskim žiteljima, izbacili su iz fokusa istinu, odnosno činjenicu da su toga dana i općenito tih dana niz požara u Dalmaciji izazvale osobe srpske nacionalnosti. Od Splita, preko Knina, do Benkovca, uhićeno je i pušteno niz osoba srpske nacionalnosti osumnjičenih da su podmetali požare. Upozoravanje rijetkih medija i javnih dužnosnika da vatru po Dalmaciji podmeću Srbi, ljevičarski mediji i njihova istaknuta pera proglasila su šovinističkom histerijom prema Srbima.

To su isti oni mediji koji su počeli odjednom likovati nad spoznajom da je, eto, kod Benkovca jedna Hrvatica priznala da je izazvala vatru. Nastala je idealna situacija za anacionalne medijske i političke krugove: piromane srpske nacionalnosti više nitko nije spominjao, a dobili su motiv za omiljene esejističke izljeve mržnje prema Hrvatima.

Tko zna je li ova benkovačka podvala s Hrvaticom piromankom zapravo planski izmišljena da zaustavi javno propitkivanje izazivaju li požare u Dalmaciji srpski povratnici? Teško je bez dokaza govoriti o tomu, ali da traje teror dvostrukih mjerila u medijskome i represivnome praćenju opožarene Dalmacije, nedvojbeno je. U tome teroru, počinitelji Srbi, koji čak u nekim slučajevima dolaze iz Republike Srpske, prikazuju se kao retardirane i neuredne osobe, što bi onda trebalo otkloniti teorije o svjesnome i planskome djelovanju protiv Hrvatske i biti razlog za njihovu amnestiju. Pri tome se preskače logično pitanje zašto jedan takav retardirani i bolesni lik ne izaziva požare kod kuće u Republici Srpskoj, nego dolazi na splitski Marjan realizirati svoju bolesnu strast. Kada se otkrije, dakle, da su počinitelji požara srpske nacionalnosti, odmah se, „u interesu suzbijanja histerija“ pronađu alibiji koji isključuju političku pozadinu i motivaciju. Kada se, isforsira slučaj požara s hrvatskom počiniteljicom, odmah je riječ o zločinu iz mržnje, što srpskim počiniteljima nije moguće pripisati jer, kao što je poznato, oni ne mrze, nego valjda Dalmacija gori od silne njihove ljubavi prema njoj.

Ivica Marijačić/Hrvatski tjednik/hkv.hr