Petrov ‘smjestio’ Karamarku, a sada i sam pada, Most skreće ulijevo

Pin It

Prije svega nekoliko mjeseci stajala je oko Petrova vojska Mostovaca, dok je ovaj snažno poručivao Tomislavu Karamarku da će rušiti Vladu u kojoj je, kakve li ironije, i sam sjedio. Stigla je Petrova sudbina bivšeg predsjednika Karamarka kojemu je on sam smjestio politički pad. Sve je manje Mostovaca koji ga smatraju ozbiljnim, a njegove riječi nemaju baš nikakvoga utjecaja, tvrdi naš dobro upućeni izvor iz te stranke.

”Gdje je nestao čovjek”, pita se legendarni Goran Bare u jednoj od svojih pjesama. Upravo to pitanje prenijeti bi se moglo i na hrvatsku političku pozornicu s koje je iščeznuo predsjednik Mosta Božo Petrov. Podjednako misteriozno, kao što je u politiku, uostalom, i ušetao.

Kada je kao mladi, slatkorječivi psihijatar iz svojeg Metkovića stasao u svijet ”velike politike”, nacija je od Bože Petrova imala velika očekivanja. Kako i ne bi kada se u rodnom gradu profilirao u političara kakvog ova zemlja nije imala prilike sresti. Odrekao se, zamislite, vlastitih primanja kako bi grad izvukao iz financijskih poteškoća koje je ostavio njegov prethodnik Stipe Gabrić Jambo.

Propala obećanja

Da ima velike ambicije i želju da pokrene državu dalo se naslutiti iz njegovih obećanja koja su se kasnije pokazala vjerodostojnima onoliko koliko i javnobilježnička ovjera uoči lanjskih parlamentarnih izbora, kada je narod uvjeravao da ne misli koalirati ni s HDZ-om, ni sa SDP-om.

“Sve se vraća, sve se plaća”, pjeva još jedan legendarni glazbenik Edo Maajka, a baš ta kletva sustigla je i nespretnog Petrova koji se u svijetu velike politike, očigledno, nije dobro snašao. Ostao je Petrov sam čak i u svojem Metkoviću, nakon što je njegova zamjenica i kandidatkinja za gradonačelnicu Katarina Ujdur izgubila u utrci za gradonačelnicu u tome gradu.

Prije svega nekoliko mjeseci stajala je oko Petrova vojska Mostovaca, dok je ovaj snažno poručivao Tomislavu Karamarku da će rušiti Vladu u kojoj je, kakve li ironije, i sam sjedio. Stigla je Petrova sudbina bivšeg predsjednika Karamarka kojemu je on sam smjestio politički pad. Sve je manje Mostovaca koji ga smatraju ozbiljnim, a njegove riječi nemaju baš nikakvoga utjecaja, tvrdi naš dobro upućeni izvor iz te stranke. Svjesni su, kažu, da ih je predsjednik Petrov odveo u posve krivom smjeru ulazeći u sukob s Andrejom Plenkovićem, jer da nije bio tako tvrdoglav po pitanju ministra financija Zdravka Marića, mogli su ostati u Vladi, a sada umjesto njih ministarstvima upravljaju HNS-ovci, dok oni u Saboru kopne bez pretjeranog utjecaja.

Upravo stoga, u ovoj nedavno oformljenoj stranci pokušavaju pronaći slamku spasa, kako do narednih parlamentarnih izbora, kada god se oni održali ne bi prošli kao i mnogi drugi takozvani treći putevi koji su se do sada pokušali profilirati na našoj političkoj pozornici. Svjesni su Mostovci da ponovna suradnja s HDZ-om nije moguća, a jednako tako vrlo dobro znaju da je SDP kao partnera dugoročno prekrižio HNS koji ih je izdao odlazeći u HDZ-ovu Vladu. Upravo se stoga sve češće na kavama mogu sresti istaknuti predstavnici Mosta i SDP-a koji dogovaraju novu strategiju, jer se i jedni i drugi pokušavaju izboriti za opstanak. Da se između ovih dviju stranaka uistinu nešto kuha da se naslutiti i na lokalnoj razini, poput, primjerice, Siska gdje su zastupnici Mosta digli ruku za potporu partijskoj gradonačelnici Kristini Ikić Baniček.

A da ova priča o zajedničkoj suradnji ne traje ”od jučer” moglo se vidjeti još u drugom krugu lokalnih izbora koji su, prepričava nam dobro upućeni SDP-ovac, bili pilot projekt za njih pa je tako Arsen Bauk pozvao birače svoje stranke da za šefa splitske županije podupru Mostova Miru Bulja. I Mostov Tomislav Panenić otvoreno je priznao kako je razgovarao s Bernardićem tražeći ga potporu za izbore, u svojoj vukovarskoj županiji. Bivši ministar gospodarstva priznao je i kako Bernardiću ta ideja nije zvučala loše. Uz to, SDP-ovci su podršku dali i nizu drugih u javnosti manje eksponiranih kandidata Mosta, što ukazuje na to da se iza brda zaista nešto i valja.

Izvori bliski Bernardiću priznaju nam kako su glavni kuhari ove priče Mostovci nezadovoljni Petrovom, a među njima su uz Panenića navodno Miro Bulj i glasni Nikola Grmoja te Ines Strenja Linić. Plan o suradnji dviju stranke tek se treba detaljno razraditi, a na pregovore i kave s Mostovcima predsjednik SDP-a dovodi i najbliže suradnike pa bi tako Most u narednim mjesecima mogao odraditi prve unutarstranačke izbore na kojima Petrova očekuje posljednji, smrtonosan udarac i pad s čela stranke.

Kao jedan od njegovih potencijalnih nasljednika spominje se Grmoja, čiji se odvažni javni nastupi članstvu njegove stranke silno dopadaju, a vjeruju i kako dotični uživa velike simpatije u javnosti. Priča se po Mostu, kako se Grmoja posljednjih tjedana intenzivno čuje s Bernardićem s kojim bi uskoro mogao realizirati dogovor o suradnji. No, preduvjet za ovu suradnju jest i taj da Bero ostane na čelu svoje stranke, jer mora se priznati da mu posljednjih mjeseci uistinu nije lako.

S jedne strane, tu je sve lošiji rejting stranke, a s druge strane vojska nezadovoljnika unutar stranke koji mu rade o glavi. Ipak, Bernardić za sada još uvijek ima vremena da dogovori detalje potencijalne koalicije s Mostom, a time bi mogao primiriti i uznemireno članstvo koje inzistira na ozbiljnim analizama i razgovorima, koje će čelnik Partije prepustiti svojoj najbližoj suradnici, SDP-ovoj povratnici Aleksandri Kolarić, koja će se uskoro pozabaviti i njegovim imidžom, kako u stranci, tako i u javnosti.

Autor: I. Međugorac/dnevno.hr