Kompromitacija slova U!

Pin It

Ali s kakvom lakoćom novinari ili i urednici odnosno voditelji emisija,kad je riječ o dnevnim vijestima, Za dom spremni  nazivaju ustaškim pozdravom. Odmah ću pitati iste: Da li su 11, popisanih na ploči u Jasenovcu, ustaški pali, tj, dali svoje živote kao ustaše, mislim one u vrijeme NDH ili oni(novinari) prelijeću vrijeme, pa su čas u četrdesetima prošlog stoljeća a čas ovih godina, a za one devedesetih nikako da se prisjete?

O ne! Ali tada se mora znati, i ne preskočiti, da su četničke kokarde i tito-vske petokrake bile na kapama ubojica onih jedanaestorice. A najbolje se to, bjelodano, vidi po snimcima iz Vukovara kad su barbari ubojice defilirali pod tim znakovljem ulicama grada mučenika. Pitam iste uz, dakako, našu predsjednicu koja je u RTL kazala: „Moj stav o pozdravu ‘Za dom spremni’ je jasan. On je stari hrvatski pozdrav, no nažalost kompromitiran je u vrijeme ustaških dana“ kako to da i naša valuta kuna nije ustaška odnosno kompromitirana ili čak što više naša himna“Lijepa naša…“?

Recimo kako to da nisu razorili ili zatvorili, od da, možda prenamjenili bolnicu Rebro ili još mnoge usta-nove i sva stvaralačka dijela na polju znanosti, kulture, graditeljstva,tradicije i vrijednosti koje baštini-mo od davnina? Onaj grb na krovu crkve sv Marka je dakle ustaški, po vama ljepotani moji iz prvog retka mog pisanja, dakle ona je i dalje ustaška crkva, zar ne? Ili; ustaški trg sv Marka preko kojeg prolaze svi zastupnici(lijevi i desni) kad idu u Sabor ili u banske dvore? O da, dokle ćemo; pa sve možemo završiti jednim upitnikom: da li je grad Zagreb ustaški grad, u kojem je stolovala vlast NDH u kojoj je i u kojem je(Zagrebu) uzvikivan poklič: Za dom spremni? Ako jest onda je Zagreb kompromitirani grad i hajdemo ga ukinuti, premjestiti ili bilo kako da on to ne bude, tj. ustaški!

U isto vrijeme novinarčići(zar da im ne tepam, kako su lijepi i dotjerani kad izgovaraju da je nešto ustaško), ne govore o zločinačkom znakovlju antifa kad su demonstrirali za ostanak imena njihova božanstva boga Baala-Tita na najljepšem trgu  Zagreba. Svi su, dabome, servis svećenstva boga Baala kad ne prinose pijetet žrtvama palih upravo pod znakovljem kokarda, petokraka, srpa i čekića i inih bezbožnih znakova.

A Jasenovac isto tako jednostavno izgovaraju: Ustaški logor! Hm, a partizanski?! O ne, ne, jer da jest onda bi ga kompromitirao onaj ustaški. Ako će premjestiti onu ploču iz Jasenovca, našim palim dečkima iz HOS- neka se onda žurno i laž velika LAŽ o logoru Jasenovcu prenese u Beograd ili u njihovu nekakvu akademiju koja bi im odgovarala, a istina da se smjesti u glave onih kojima je doista i stalo do istine o tom dvostrukom logoru.

Što ćemo, na kraju s velik slovom U? Što bi se desilo da se njega ukine? Recimo riječ usta; ja kažem novinaru: ajde ti meni otvori sta pa ć ti dati da malo lizneš sladoleda dok ne đemo  ov stašk crkv! Ili nešto kraće: Prijatelj, đi  dćan, kpiti ć ti ksno i dobno odjelo. Eto neka mi neki od tv novinara prevede ovo pa ću ga nagraditi. Kako bi mi odgovorio ono: U redu! Ostaju samo tri slova na raspolaganju i odgovorio bi mi: Red. Pa ne zna se o kojem je redu riječ: da li onaj dugački, beskrajni ili mali, nikakvi…? A ja ne vidim nikakav red! Mislim bez slova U, u prethodnoj igri. Bahati, ali ipak moji dragi političari u RH puno je toga U igri, a bez njega još i više.

Ne upadajmo u velike laži o Jasenovcu nego istražimo čistu istinu, jer još je živih svjedoka i sačuvane arhive i raznih istraživanja koji nam pomažu da se svi udaljimo od nametnutih laži, zbog kojih su mnogi i živote dali i izvan tog logo-ra o kojem je ovdje riječ. Kako bi recimo jedan novinar iz RTL, Nova tv, HRT i ostalih televizija i medija preimenovao Zagreb, da se izgubi svaki ustaški trag? I to da ne bude nijedno slovo iz postojećeg imena. Jer, znam, neko bi ga lako preimenovao s obrnutim redom slova; naprimjer Bergaz. E ne može! Sve su to ustaška slova. Dakle, ne dirajmo Zagreb! Dakle, ne dirajmo hrvatski pozdrav ZDS. Ako ćemo, do pravorijeka potpune istine o Jasenovcu, izmjestiti onu ploču palim HOS-ovcima iz Jasenovca  u No-vsku  onda, kako rekoh, izmjestimo i laž o istoimenom dvostrukom logoru, tamo gdje je mjesto laži.

Jer što ako je u ustaškom logoru ubijeno manje od tisuću ljudi u vrijeme ustaške vlasti? Koje od slova velike LAŽI ili ISTINE izbaciti?

Nikola Bašić, Vis