Čelnici udruga HOSa zahvalili Plenkoviću što im je skinuo i premjestio ploču

Pin It

Skidaju HOS-ovu ploču u Jasenovcu!

Zahvaljujemo svim institucijama na postizanju ovog rješenja, a posebno općini Jasenovac, gradu Novskoj, svim udrugama proizašlih iz Domovinskog rata, Vladi RH na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem

Čelnici udruga HOS-a počeli su konferenciju za novinare na temu spomen ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu. Presica je sazvana u srijedu navečer, a u četvrtak ujutro ploča je skinuta i premještena u Novsku. 

"Da vas je toliko bilo na otvorenju ploče u Jasenovcu, možda bi bilo drugačije", rečeno je na početku.

Predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a Ivan Friščić pročitao je priopćenje udruga HOS-a uz potporu drugih braniteljskih udruga.

Rečeno je da je ploča stavljena u skladu sa svim zakonskim propisima RH, uz dozvole obitelji i općine Jasenovac. Dodali su da su poginuli HOS-ovci bili neopterećeni ideologijom, već usmjereni na obranu Hrvatske od agresije. "Vezani smo isključivo za Domovinski rat. To je jedini pokret kojem smo pripadali".

"Pronašli smo zajedničko rješenje kojim ćemo na primjeren način obilježiti uspomenu hrvatskim vitezovima, prpadnika HOS-a, premještajući ploču u izvornom obliku na drugu lokaciju. Spomen ploča HOS-a bit će postavljena na području grada Novske u spomen obilježja svih ratnih postrojbi koje su branile područje zapadne Slavonije. Zahvaljujemo svim institucijama na postizanju ovog rješenja, a posebno općini Jasenovac, gradu Novskoj, svim udrugama proizašlih iz Domovinskog rata, Vladi RH na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem. Ova suradnja primjer je kako se kroz dijalog i kompromis mogu iznaći rješenja koja jamče očuvanje vrijednosti i stečevina Domovinskog rata", rečeno je na presici. 

Friščić je dodao kako se nada da će mjesto u Novskoj biti mjesto hodočašća za sve domoljube i izrazio nadu kako će ovo pitanje riješiti, ako ne ova, onda sljedeća Vlada.

"Na grbu HOS-a uvijek će pisati Za dom spremni", kazao je.

Zatim se obratio predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić. 

"Ovo nije kompromis, nego rješenje da sačuvamo dostojanstvo HOS-a, da poginuli ostanu neokaljani, da se ne lome koplja preko njih. Kad god se sjeti, u bilo kojoj političkoj situaciji koja se treba baviti ozbiljnim problemima, izvuku HOS i Jasenovac. Umorni smo... Mislim da je krajnje vrijeme da se riješe neke stvari u RH. Ne bori se samo protiv ove ploče, kontekst je puno širi. Ploča ide, ratna oznaka HOS-a ostaje! Nismo fašisti, mi smo se suprotstavili fašistima u Hrvatskoj!".

Novinarima i javnosti obratio se i Marko Skejo, ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a. 

"Sve vas lijepo pozdravljam s hrvatskim katoličkim pozdravom 'Hvaljen Isus i Marija'. Nismo sretni iz više razloga. Tih 11 momaka, dragovoljaca HOS-a koji su bili za dom spremni i dati svoju krv i tijelo za slobodu Hrvatske, to je najsvetije u bilo kojem narodu na svijetu. Svi to slave osim Hrvatske. Oni koji su nam pobili te hrvatske sinove, a to je petokraka uz pomoć četnika koji danas na hrvatskom tlu imaju devet spomenika, šalju na ćirilici poruke protiv hrvtaske države. Nitko to ne spominje, ali jako su zabrinuti zaovu ploč. Vi gospodo s kamerom i koji uživate blagodati i slobodu hrvatskog naroda vidim da pod ručnom ndržite i ne cijenite te Hrvate koji se ustaše i dadoše svoj obol za slobodu. Podržavam obitelji na njihovoj odluci i na njihovoj suglasnosti. Ne vidim razloga da ploča na ovom mjestu ne ostane, a u Vukovaru postoje ćirilični spomenici koji su direktno usmjereni protiv hrvatske države. Na kraju vas pozdravljam sa starim hrvatskim pozdravom Bog i Hrvati i Za dom spremni", poručio je Skejo. 

Da nije bilo Ministarstva branitelja na čelu s generalom Medvedom i Ministarstva uprave, stvari bi krenule u drugom smjeru, nadovezao se Friščić i dodao kako se Hrvatska više ne smije baviti ovim stvarima.

Riječ je zatim preuzeo Anto Đapić, ratni vršitelj dužnosti načelnika glavnog stožera HOS-a.

"Moram istaknuti jednu stvar. Koliko god ima gorčine i istine u riječima Marka Skeje, današnji bih dan ocijenio kao jednu od najvećih pbojeda dragovoljaca HOS-a od zaveršetka Domvoisnko rata. 96. smo počeli s procesom pune integracije dragovoljaca HOS-a u sustav hrvatske obrane. Taj procers peristojno se razvijao sve do smrti predsjednika Tuđmana. Od tada pa do danas, nismo nikad bili u prigodi da na bilo koji službeni način s hrvatatskim vlastima možemo razgovarati o problemima koji nas danas tište. Da se ovo dogodilo u vrijeme Sanadera, ploča bi bila maknuta ili razbijena isti dan kada bi to iz Beograda zatražili Aleksandar Vučić ili Aleksandar Vulin", rekao je Đapić i dodao: "Službeni pozdrav ne može se zabraniti s našom privolom. Država je država, ali stekli smo svi dojam gdje je jasno istaknuta želja da se dođe do dogovora koje će zaštititi dostojanstvo HOS-a s jedne strane i ne otežati položaj hrvatske Vlade s druge strane. Po prvi put razgovaralo se o tome da se politički legalizira HOS, njegov doprinos, ratno znakovlje i njegov pozdrav. Mi smo to u razgovorima uspjeli. Cijena premještanja ploče otvorit će da se i  prema Vukovaru na takav način postavlja hrvatska Vlada". 

Dodao je da od Vlade traži zabranu napada na HOS kako bi oni u miru mogli stavljati svoje znakovlje.

direktno.hr