Davor Stier o rezultatima izbora u Njemačkoj: ‘Ovo je pouka svim demokršćanskim strankama’

Pin It

U želji da prisvoji centar, pa čak i dio lijevog centra, CDU je očito zanemario svoju konzervativnu bazu. Kao posljedica toga otvorio si je desni bok i tu je ušao AfD. To su pouke koje su i za nas u Hrvatskoj relevantne

Demokršćani su na ovim izborima u Njemačkoj ostvarili rezultat od 33%, što je 8,5% slabije nego na prošlim izborima. Socijaldemokrati osvojili su 20,6% glasova, a Alternativa za Njemačku (AfD) 12,8%. U Bundestagu će se naći i liberali iz FDP-a te stranka Zeleni.

Za komentar izbora u Njemačkoj zatražili smo političkog tajnika HDZ-a Davora Stiera.

“U želji da prisvoji centar, pa čak i dio lijevog centra, CDU je očito zanemario svoju konzervativnu bazu. Kao posljedica toga otvorio si je desni bok i tu je ušao AfD. SPD je doživio katastrofalan rezultat, ali senzacija je što je AfD dobio toliko glasova. Po meni je to upravo zbog toga što si je CDU dozvolio da si otvori desni bok što nije bio slučaj od ’45. do danas. Uvijek su demokršćanske stranke pazile da im se ne otvori nikakav desni bok kao što se sada dogodilo”, komentirao je rezultate izbora u Njemačkoj za Narod.hr Davor Stier.

“Izbori su pokazali – ekonomija je važna, ali nije sve. Da nije takvih dobrih ekonomskih rezltata CDU bi još više pao, ali i s ovako dobrim ekonomskim rezultatima ipak nije uspio zadržati sve svoje birače u odnosu na prošle izbore, nego je izgubio znatan broj birača. To pokazuje da su identitetska pitanja važna, čak i u trenutku kad ekonomija dobro funkcionira. Mislim da je tu važno da demokršćanske stranke drže svoju doktrinarnu snagu, da je ne razvodne previše u namjeri da odu loviti glasove možda čak i u lijevom centru, jer onda mogu doživjeti ovakav kontra-efekt”, dodao je.

“Mislim da su to pouke za sve stranke koje pretendiraju, ili koje se tako nazivaju, ili koje imaju neku aspiraciju biti demokršćanske, ne samo u Njemačkoj. To su pouke koje su i za nas u Hrvatskoj relevantne”, zaključuje Stier.

Izvor: narod.hr