Oglasio se premijer Pupovac: Plenković se mora ovaj čas obračunati sa konzervativcima

Pin It

Pupovac se osvrnuo i na Andreja Plenkovića i odnose s konzervativnim pokretima u zemlji. Smatra da bi se predsjednik Vlade trebao 'razračunati s konzervativcima' te pojašnjava 'da nije kasno za takav obračun'. "Nije kasno, ali je pitanje sada ili nikada. Barem za njega, za Vladu koju vodi"

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac oglasio se o cijelom nizu aktualnih tema, a koje cirkuliraju hrvatskim medijskim prostorom. I ovaj intervju iskoristio je za 'obračun s klerikalnom desnicom'.

Neki, poput Željke Markić i Ante Đapića najavili su pokretanje inicijative za referendom o izmjeni izbora zastupnika nacionalnih manjina. To se izravno tiče Pupovca te ostalih manjinaca. 

"Prema mišljenju Ustavnog suda, takva inicijativa ne bi bila moguća. Ustavni sud je kazao da se o materiji koja se tiče ljudskih i manjinskih prava ne bi moglo odlučivati na referendumu. Budu li se poštivali međunarodni ugovori potpisani od prvog dana priznanja Hrvatske i pristupanja ključnim međunarodnim organizacijama kao što su UN, Vijeće Europe, posebno Europska unija, takav referendum ne bi bio moguć. Stečena prava pripadnika nacionalnih manjina, uključujući predstavljenost u Hrvatskom saboru, sastavni su dio tih ugovora", izjavio je Pupovac u intervjuu Jutarnjem listu. 

Pupovac je komentirao i činjenicu da zapravo osam manjinskih zastupnika ima moć odlučivanja tko će vladati zemljom te da su stalno 'jezičac na vagi'.

"Zastupnik sam kao i ostalih 150. Moje kolege iz SDSS-a i Kluba nacionalnih manjina, nas osam, smo po Ustavu istih prava i obaveza kao i zastupnici birani u ostalih deset izbornih jedinica, ili birani iz XI izborne jedinice za dijasporu. Kada se biraju zastupnici po ovome, za birače Srbe nepovoljnom modelu koji ih ne stimulira da uzimaju roze listiće, dobivamo broj glasova koji je jednak prosječnoj vrijednosti mandata ostalih zastupnika biranih u redovnim izbornim jedinicama", dodaje Pupovac. 

Odgovorio je i na pitanje je li meta 'klerikalno desnih političkih stranaka i organizacija ili se preko njega udara na Vladu i premijera Plenkovića.

"Posrijedi je jedno i drugo. SDSS i ostali zastupnici, posebno doktor Furio Radin, a i ja osobno smo mete. To je zato što se suprotstavljamo ultrakonzervativnom klerikalno nacionalističkom projektu zemlje. Pa i određenim snagama koje obnavljaju proustašku filozofiju i proustašku političku praksu. Smetamo snagama koje žele smanjiti politički pluralizam u zemlji, koje žele redefinirati Ustav i vratiti Hrvatsku u predmoderna vremena prije Francuske revolucije", smatra Pupovac. 

Pupovac se osvrnuo i na Andreja Plenkovića i odnose s konzervativnim pokretima u zemlji. Smatra da bi se predsjednik Vlade trebao 'razračunati s konzervativcima' te pojašnjava 'da nije kasno za takav obračun'.

"Nije kasno, ali je pitanje sada ili nikada. Barem za njega, za Vladu koju vodi. Ako se sada propusti neophodan moment, pitanje je kolike će generacije i kada stasati uz ovako havarirani SDP i rascijepljen HNS, uz nedovoljno snažne stranke i liste koje su protestne, a neke od njih bliže ultrakonzervativnim koncepcijama. Nije slučajno što su krenuli sada jer su vidjeli da politika u Hrvatskoj ponovo počinje onemoćavati i da politički akteri sve više slabe, da stranke slabe. Nude svoj tradicionalistički autoritarni koncept politike i premijer Plenković ima ogromnu odgovornost za to hoće li se to dogoditi ili neće. Ima podršku unutar vladajuće koalicije, a siguran sam da bi je imao i unutar znatnog dijela opozicijskih stranaka kao što su SDP, HSS, GLAS i drugi kada bi ih pozvao na obranu temeljnih demokratskih vrijednosti u zemlji kao što ih je pozvao na konsenzus oko Slovenije i pregovora o razgraničenju", kaže Milorad Pupovac. 

Osvrnuo se i na HOS-ovu ploču koja je bila u Jasenovcu te Povjerenstvo koje treba donijeti sud prema totalitarnim režimima. 

"Iskreno, neće Povjerenstvo Plenkoviću i Vladi riješiti problem. To moramo mi. Zakon neće raditi Povjerenstvo niti će ono interpretirati ustavnu praksu na način na koji to čini saborski Odbor za Ustav, Sabor sam po sebi ili Ustavni sud. U razgovoru s nekim članovima Povjerenstva sam shvatio da imaju platformu koja predstavlja solidnu osnovu za neku vrstu usuglašenosti. Ako je tako, ne mogu biti protiv te platforme bez obzira na činjenicu da njen učinak na zakonodavni okvir ne može biti direktan", dodaje. 

Pupovca je novinarka također upitala je li nužno da kao Plenkovićev koalicijski partner traži pomoć u Beogradu.

"Nije to pomoć u Beogradu da bi se pojačala naša pozicija ovdje. Predsjednik Aleksandar Vučić bi trebao posjetiti Hrvatsku. Iznimno nam je stalo da odnosi u Hrvatskoj budu takvi da ništa ne poremeti te planove. Znamo da odnosi Hrvatske i Srbije moraju biti dovedeni u stanje koje će biti normalnije nego što je sada", zaključuje Pupovac. 

direktno.hr