Očekivano, HDZ protiv referenduma i za zaštitu Pupovca

Pin It

Image result for jandroković pupovac

Jandroković (HDZ) ne vidi potrebu za promjenama izbornog zakona vezano uz glasovanje nacionalnih manjina!

Udruga U ime obitelji nedavno je najavila novu referendumsku inicijativu o promjeni nepravednog izbornog sustava.

Udruga i predsjednica udruge dr. Željka Markić, nisu surađivali, niti surađuju s gospodinom Antom Đapićem.

“O izbornom zakonu vezano uz pitanje glasovanja nacionalnih manjina dosad nismo raspravljali i ne mislim da je potrebno otvarati raspravu o tome pitanju jer bi to samo ojačalo političke tenzije u Hrvatskoj i izazvalo dodatne vanjsko političke probleme povezane s poštovanjem međudržavnih ugovora”, kazao je glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković za tiskano izdanje Večernjeg lista.

U istom članku u Večernjem listu navodi se da neimenovani izvor smatra kako je medijsko povezivanje Ante Đapića i njegovo povezivanje s inicijativom udruge U ime obitelji smišljeno kako bi ta inicijativa propala. Udruga i predsjednica udruge dr. Željka Markić, nisu surađivali, niti surađuju s gospodinom Antom Đapićem.

“Udruga U ime obitelji smatra da treba mijenjati hrvatski izborni zakon. On je nedemokratski i potrebno ga je na svim nivoima uskladiti s demokratskim zakonima u Europskoj uniji. Dakle, Hrvatska ima najsuženiji prostor odlučivanja birača o svojm političkim predstavnicima na način da šefovi političkih stranaka de facto imaju potpuno moć u odlučivanju, o tome tko će predstavljati birače, a zbog toga su političari i zastupnici često više odgovorni šefu svoje stranke nego biraču kojeg trebaju predstavljati. Prema tome, mi smatramo da treba mijenjati zakon, mi smo već imali inicijativu prije tri godine “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”. Kao što znate, skupili smo više od 380 tisuća potpisa i tada je dogovorom između vodstava HDZ-a i SDP-a referendum zaustavljen, tvrdnjom ministra Bauka da u Hrvatskoj ima 4,1 milijun birača a živjelo je u tom trenutku 3,5 milijuna punoljetnih osoba. Prema tome, smatramo da je potrebna promjena izbornog zakona, ali nismo ni s kime o tome razgovarali do sada. Mi kao i druge referendumske inicijative to planiramo sami, a onda nam se mogu pridružiti svi koji žele. Dakle, nismo razgovarali niti s gospodinom Đapićem niti s bilo kojim drugim političarem o provedbi tog referenduma”, istaknula je u razgovoru za N1 dr. Marić.

Dr. Željka Markić u HRT-ovoj emisiji Otvoreno napomenula je kako svi hrvatski građani trebaju imati isti utjecaj na politički život. Ne može netko s 400 glasova, a netko s 15 000 glasova ulaziti u Sabor. Ne slažem se s gospodinom Kuščevićem da je „to to“. „Građani na referendumu mogu odlučiti o ovoj promjeni i ja se nadam da će to i odlučiti“, zaključila je.

Borisu Miloševiću rekla je kako članovi nacionalnih manjina s puno manje glasova ulaze u Sabor nego što je to slučaj s njihovim kolegama.

„Vas trojica ste osvojili istih 19.000 i podijelili ih među sobom i za vas je cijela Hrvatska bila jedna izborna jedinica“, napomenula je dr. Markić i ponovila Miloševićevu tvrdnju kako bez ovakvih zagarantiranih mjesta u parlamentu – ljudi drugih nacionalnosti nemaju priliku da ih se čuje u društvu.

“Mi smo apsolutno za zaštitu prava nacionalnih manjina kako to i kaže Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, samo ne kroz predstavnike u Saboru. Ne na način kakav je sada, primjerice gospodin Radin koji je ušao u sabor s 1676 glasova, dok je zastupnik u Saboru trebao oko 17.000 glasova da bi ušao u Sabor. Sadašnji sustav izbora predstavnika nacionalnih manjina pokazuje da same nacionalne manjine ne sudjeluju u izborima jer evo kod gospodina Radina je samo 20 posto pripadnika talijanske manjine sudjelovalo u njegovu izboru”, ističe odvjetnik Krešimir Planinić, član Upravnog odbora U ime obitelji.

U ime obitelji poziva sve one koji smatraju da treba mijenjati nepravedni izborni sustav, da ispunite obrazac na http://uimeobitelji.net/za-volontere-2/ sa svojim imenom, prezimenom, adresom i gradom u kojem živite i brojem telefona. Cilj nam je prije početka referenduma imati volontera u svakom gradu, općini i selu!

Ako se pokaže da nas ima dovoljno – pokrenut ćemo Hrvatsku u pravom smjeru!

UiO: Javite nam se za volontiranje za referendum o boljem izbornom sustavu!

Izvor: narod.hr/vecernji.hr