Što hrvatska Vlada radi da Ratko Mladić ostane u zatvoru?

Pin It

Optuženi ratni zločinac Ratko Mladić dobio je jamstvo za puštanje na privremenu slobodu iz Haaškog suda. Time Srbija kao država jamči da Mladić neće pobjeći dok je na privremenoj slobodi. Jamstva su dana na zahtjev Mladićevih branitelja i obitelji. Hrvatska Vlada i državni vrh još se uvijek o puštanju ratnog zločinca na slobodu nisu oglasili.

Nakon gotovo 11 godina koje je proveo u bijegu, Mladić je 2011. uhićen te je završio u Haagu. Godinu dana prije toga, 2010. godine, Mladićeva obitelj je podnijela zahtjev da ga se proglasi mrtvim, tvrdeći da je lošeg zdravlja te da ga nisu vidjeli sedam godina. Da je taj zahtjev odobren, Mladićeva supruga Bosiljka bi imala pravo na državnu mirovinu. U vrijeme kada je zahtjev podnesen, Mladić se skrivao u kući koja je bila upravo u vlasništvu njegove obitelji.

Tužiteljstvo Haaškog suda optužilo je Mladića za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata diljem BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN-a za taoce tijekom rata u BiH 1992-1995.

Ratko Mladić nakon šest godina izlazi na slobodu što u Hrvatskoj nadležna tijela ni na koji način nisu popratila niti osudila.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova posljednjih dana uputilo je oštar prosvjed Republici Srbiji radi podizanja spomenika zločincu Milanu Tepiću. Nakon odluke o podizanju spomenika MVEP je reagiralo prosvjedom za koji iz Srbije kažu kako predstavlja podizanje antisrpske histerije, a navode i kako hrvatski dužnosnici veličaju ustaštvo. Polemika oko pitanja spomenika Milanu Tepiću se nastavlja, a posljednje je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo napisavši:

„Republika Hrvatska nastoji s Republikom Srbijom graditi i razvijati dobre odnose u duhu dobrosusjedstva i iskrene regionalne suradnje pri čemu od naših susjeda očekujemo isti pristup za koji se i sami zalažemo, a to je konstruktivnost, spremnost na dijalog i dobru volju za rješavanje svih pitanja u europskom duhu.“

S druge strane, reakcije na puštanje Ratka Mladića na slobodu izostale su od strane hrvatskog državnog vrha. O njegovu puštanju na slobodu se već neko vrijeme govori, ali reakcija Vlade još se uvijek čeka.

Dora Žic/narod.hr