Autograf dobivao novce od Todorića

Pin It

"Godine 2014. ubilježeni troškovi sponzorstva portala Autograf Drage Pilsela i udruge Zviždač..."

Nalaz revizije o Agrokoru utvrdio je kako je taj koncern, ili Ivica Todorić, sponzorirao portal Autograf Ive Josipovića.

To je bio povod da se netko iz ove Ivine medijske igračke oglasi i pokuša opravdati. Ta je uloga zapala glavnom uredniku Dragu Pilseli i on je pokušao negirati ovaj podatak iz revizije:

»Prema rješenju o provođenju istrage koje je u srijedu u slučaju Agrokor donijelo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, među 2,3 milijarde troškova koji su “sklonjeni” iz računa dobiti i gubitka Agrokora i svrstani su po nalogu Ivice Todorića i njegovih najbližih suradnika pod projekt IPO-a, nalaze se dobrim dijelom redovni troškovi Agrokora koji nemaju veze s IPO-om, ali i privatni troškovi obitelji Todorić te nekih članova uprave. Tužiteljstvo tvrdi da su tako u projekt IPO-a skrivana plaćanja po kreditnim obvezama Agrokora, troškovi osiguranja, službenih vozila, troškovi za helikopter te za održavanjem jahte Jana u vlasništvu Agrokora. Tu su i razni troškovi putničkih agencija, najam privatnih zrakoplova, ali primjerice i troškovi eskonta mjenica vezano uz poslove faktoringa. Zanimljivo je i da su pod trošak projekta IPO-a za 2014. godinu ubilježeni i troškovi sponzorstva portala Autograf Drage Pilsela i udruge Zviždač...«

Ljerka Puljić razumjela našu uredničku platformu!

Ovako Pilsel brani sebe i Josipovića:

»Istina je, koju sam spreman po potrebi iznijeti i pred DORH-om, sljedeća:

• Pokrenuvši portal Autograf (u listopadu 2013.) smo se moji kolege i ja obratili nekolicini kompanija nudeći im opciju sponzorskih ugovora koje nude mogućnost oglašavanja. Takvu mogućnost je prihvatilo samo dva (nepoznavanje hrvatskoga jezika kod D. Pilsela je očito, op. P. B.) poslovna subjekta.

• Javili smo se i Agrokoru D.D. Na razgovoru vođenom u poslovnom tornju te kompanije koncem 2013. primila nas je gđa. Ljerka Puljić koja nam je kazala da njenoj kompaniji nije potreban i da joj tada ne odgovara sklopiti sponzorski ugovor, ali da će nam, razumjevši i prihvativši našu uredničku platformu, Agrokor dati privatnu donaciju.

• Dana 7. 1. 2014. na računu Udruge Novum, izdavača portala Autograf, sjela je uplata Agrokora D.D., Dražena Petrovića 3, Zagreb, u iznosu od 20.000 HRK (Izvadak 4. Zagrebačke banke od 7. 1. 2014. prema IBAN-u Udruge Novum), što je uredno prezentirano u izvještaju naše tadašnje knjigovodstvene službe Ministarstvu financija RH.

• Taj je iznos utrošen za isplatu honorara nekim tadašnjim suradnicima portala.

• Nikada više nismo dobili donacije od Agrokora niti smo ikada više imali ikakve kontakte sa bilo kojom osobom iz uprave ili menadžmenta te kompanije.

• Premda smo željeli upoznati gospodina Ivicu Todorića da mu se zahvalimo na donaciji, to nam nije uspjelo. Nikada ga nisam upoznao.

• Iz kojih je sredstava Agrokor udruzi Novum dao spomenutu donaciju i kako je ona knjižena u poslovnim knjigama Agrokora, nama je u potpunosti do sada bila i ostala nepoznata stvar.

U Zagrebu, 19. listopada 2017.

Drago Pilsel, Autograf«

Toliko od Drage Pilsela. Misli on da, ako se nije sreo s Ivicom Todorićem, da to automatski umanjuje njegov krimen koji se sastojao u traženju i dobivanju novca od koncerna čije su radnice za niske plaće nedjeljom radile u Konzumu. Sama pomisao traženja novca od Todorića je znak da je netko prije dogovorio transakciju koju Pilsel pokušava minimalizirati. Činjenica je da su Agrokor i Todorić financirali Autograf i da je ovaj portal stalno milovao i uljepšavao onoga tko ga je financirao. Bez obzira zvalo se to "donacija" ili "poslovna suradnja".

Pavao Blažević/hrvatski-fokus.hr