Pitanje ministrici Divjak – tko piše i tko će recenzirati dio hrvatske povijesti koja obuhvaća Domovinski rat?

Pin It

Image result for divjak plenković

Za početak, ponavljam, pridružujem se zahtjevu hrvatskih branitelja da ministrica Divjak objavi imena autora i recenzenata povijesti Domovinskoga rata. Da vidimo da nam nije što podmetnuto i da se prjevara i relativiziranje preveniraju.

Vidim da su hrvatski branitelji uputili ministrici gđi Blaženki Divjak pismo s upitom tko piše i tko će recenzirati dio hrvatske povijesti koja obuhvaća Domovinski rat (https://www.braniteljski-portal.com/urednistvo-braniteljskog-portala-uputilo-ostar-upit-ministrici-znanosti-i-obrazovanja-blazenki-divjak). Vidim da ni oni niti cjelokupna hrvatska javnost nisu dobili odgovor na ta dva upita (https://www.braniteljski-portal.com/otvoreno-pismo-urednistva-braniteljskog-portala-blazenki-divjak-alisa-u-zemlji-cudesa) i da su zbog toga ogorčeni.

Kao znanstvenik i sveučilišni profesor „pripadam“ Ministarstvu znanosti i obrazovanja i smatram da imam pravo javno tražiti od „moje“ gđe ministrice da odgovori na braniteljske upite. Uostalom, to su i moja pitanja.

Dva pitanja za ministricu Divjak

Hrvatska javnost treba znati što su branitelji pitali gđu Divjak i treba dobiti precizne odgovore na ta dva pitanja. Ponovit ću ih:

1. tko piše (ljudi, ustanove) dio hrvatske povijesti koja obuhvaća Domovinski rat?

2. Tko će recenzirati tekst dijela hrvatske povijesti koja obuhvaća Domovinski rat?

Ovdje molim, pače i ustrajem na tome, i ustrajat ću, da gđa ministrica javno i izričito odgovori na oba pitanja!

Dosadašnji rad, od g. Jokića do gđe Divjak nije bio ni znanstven niti pošten

S obzirom na brojne očite prevare koje su se događale i događaju s planom i programom (kurikulum, kurikulum) za hrvatske osnovne i srednje škole, te kompletnu buku nepovjerenja, propagande i magle koji su se digli oko toga posla, ministrica Divjak i njezini suradnici dužni su hrvatskoj javnosti i svakom građaninu odgovoriti na postavljena pitanja! Upravo ona i ljudi oko nje stalno tvrde da proces mora biti i da će biti „javan i transparentan“, pa neka se, dakle, izvole toga i držati.

Proces do sada nije bio ni javan ni „transparentan“. Od izbora g. Borisa Jokića i svih njegovih suradnika (v. primjer gđe Sabine Glasovac), preko javne rasprave koja je narušena agresijom, medijskom kampanjom i „prosvjedima“. U proces suprotan „javnom i transparentnom“ pripada i način „obnove rada“ na reformi, odbijanje da se povjerenstva dopune neutralnim ljudima (poput Jokićeva, koji je zbog toga dao ostavku!), sve do neodgovaranja kako će se postupiti s pristiglim primjedbama i recenzijama, a napose s IZJAVOM ZA JAVNOST ZNANSTVENOGA VIJEĆA ZA OBRAZOVANJE I ŠKOLSTVO HAZU-a OD 9. LISTOPADA 2017. (http://www.unist.hr/Portals/0/docs/universitas/Universitas%20br.%2096%20.pdf?ver=2017-10-30-085231-087, str. 8).

Povijest Domovinskoga rata bez ikakve dvojbe trebaju pisati stručnjaci Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Ta povijest mora uključiti svih 7 presuda Haškoga suda koje su utvrdile da se radilo o srpskoj agresiji i etničkom čišćenju Hrvata (i drugih) u svrhu stvaranja Velike Srbije (http://hu-benedikt.hr/?p=97696). Autori moraju biti stručnjaci Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, a recenzije mogu napraviti neki drugi neutralni povjesničari.

Ministrica Divjak mora žurno odgovoriti na braniteljska pitanja!

Autori hrvatske povijesti

Cijelu hrvatsku povijest trebaju pisati hrvatski ugledni a neutralni povjesničari, i to oni koji su specijalisti za pojedina područja. Nužno je da njih predvodi najugledniji živući hrvatski povjesničar dr. Ivo Banac.

Recenzenti napisane hrvatske povijesti

Recenzije treba provesti prema istim načelima kao i pisanje, a ne tako da se kaže „bit će inozemne recenzije“, a onda se (prevedeni?) tekstovi pošalji prijateljima N. Budaka i I. Goldsteina u inozemstvo! Sve recenzije svih predmeta moraju ići hrvatskim povjesničarima, dakle i onima u inozemstvu (g. James Sadkovic, na primjer, a sigurno je da ih g. Banac zna još mnogo i da zna kriterije njihove kvalitete i poštenja). Sve recenzije i svi odgovori na recenzije moraju biti javno objavljeni.

Za početak, ponavljam, pridružujem se zahtjevu hrvatskih branitelja da ministrica Divjak objavi imena autora i recenzenata povijesti Domovinskoga rata. Da vidimo da nam nije što podmetnuto i da se prjevara i relativiziranje preveniraju.

Izvor: narod.hr