Olujić: Šeks je bombardirao DORH zbog svojih obračuna

Pin It

Bivši šef DORH-a pita se kako je moguće da je Šeks davao naloge financijskoj policiji, Šeks tvrdi da je sve radio radi istine.

Olujić potvrđuje da je Šeks tada doista bombardirao DORH raznim prijavama, požurnicama, upitima, ali njegovo je uvjerenje da je to činio isključivo radi obračuna unutar HDZ-a s tehnomenadžerskom strujom, a ne zato što je htio da se razotkriju kriminalne radnje.

Kopanje po prošlosti osnivanja i funkcioniranja Agrokora otvorilo je Pandorinu kutiju, pa svakodnevno iskaču novi detalji iz “netransparentnih” devedesetih godina.

Nakon okršaja Nikole Grmoje (Most) i Vladimira Šeksa HDZ) jer je Grmoja optužio Šeksa (tada potpredsjednika Vlade) da nije ništa učinio kada je 1994. godine dobio izvješće financijske policije o nenamjenskom trošenju kredita u Agrokoru, na što je Šeks odgovorio da je on naložio tu provjeru i izvješće proslijedio DORH-u (čak i slao požurnice da ga obavijeste što su istražili), oglasio se i tadašnji glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić.

Olujić pak tvrdi da je siguran kako on kao glavni državni odvjetnik nije dobio to financijsko izvješće (ono je vjerojatno išlo na županijsko odvjetništvo), ali i poručuje da Šeks kao tadašnji potpredsjednik Vlade nije imao ingerenciju nad radom DORH-a. Olujić potvrđuje da je Šeks tada doista bombardirao DORH raznim prijavama, požurnicama, upitima, ali njegovo je uvjerenje da je to činio isključivo radi obračuna unutar HDZ-a s tehnomenadžerskom strujom, a ne zato što je htio da se razotkriju kriminalne radnje.

– Tada sam se požalio pokojnom predsjedniku Tuđmanu i rekao mu da DORH neće raditi pod komandom potpredsjednika Vlade (Šeksa) i u službi njegovih stranačkih obračuna. Tuđman mi je dao podršku, a ja sam svim svojim suradnicima u DORH-u zabranio da Šeksu išta odgovaraju ne njegove upite i požurnice – tvrdi Olujić te dodaje da su se u to vrijeme zaposlenici DORH-a Šeksa bojali “kao vraga”.

Budući da je Milijan Brkić, HDZ-ov član saborskog istražnog povjerenstva o Agrokoru, za jednog od svjedoka predložio i Krunislava Olujića, kao bivšeg glavnog državnog odvjetnika, on poručuje da će sve to reći i na povjerenstvu. Olujić tumači da u to vrijeme DORH nije imao ingerenciju nad policijom, pa je sve ovisilo o tome je li policija imala motiva nešto istraživati.

– MUP su tada vodili Jarnjak, nakon njega Penić i, kad bi predmeti došli na policijsku razinu, oni su to razvodnjavali i ništa se ne bi riješilo – poručio je Olujić. Vladimir Šeks jučer je na Olujićeve optužbe ponovio da je on te 1994. kao potpredsjednik Vlade sve predstavke i prijave koje je dobivao, a koje su upozoravale na mogućnost kriminalnih radnji, prosljeđivao Olujiću kao tadašnjem šefu DORH-a.

– Sve sam prijave slao DORH-u jer su oni ovlašteni za istraživanje kriminala, ja to kao potpredsjednik Vlade i šef Koordinacije za unutarnje poslove nisam bio. Dakle, sve sam radio radi otkrivanja mogućeg kriminala, a ne ni zbog kakvih mojih obračuna s bilo kime – odgovorio je Šeks. 

Iva Puljić Šego/VL