Njemačka: 3.000 eura ‘migrantima’ kojima je odbijen azil da se dobrovoljno vrate

Pin It

Zato je Njemačkoj i te kako stalo da se oni kojima je azil odbijen – a to su uglavnom islamisti iz baze isil-ovaca i kriminalci, jer Njemačka u pravilu odobrava azil gotovo svima koji ga traže ako dolaze iz zemalja poput Sirije – vrate dobrovoljno. Kako su stvari politički izmakle kontroli, tehnička vlada u Berlinu pokušava poništiti posljedice politike “otvorenih vrata” Angele Merkel.

3.000 eura možda i ne djeluje kao neki ogroman novac, ali u većini država iz kojih stižu migranti, poput Afganistana, time se može kupiti dosta toga, od desetak kvadrata stana do supruge.

A to je iznos koji njemačko ministarstvo unutarnjih poslova nudi onima kojima je azil ionako – odbijen, kao bonus, da se vrate u svoju zemlju iz koje su došli – dobrovoljno. Ponuda važi do ožujka. U protivnom, kažu, slijede deportacije: problem je što od deportacija uglavnom nema ništa i ‘migranti’ to znaju. Zašto ne? Kao prvo, velik broj ‘migranata’ je na granici dao lažne podatke o svemu, uključujući zemlju iz koje dolaze. I došli su bez ikakvih dokumenata, što znači da ih svaka zemlja može odbiti primiti natrag – jer Njemačka ne može dokazati da su došli baš iz te zemlje, koja god bila. Usto, brojne zemlje jednostavno odbijaju primiti natrag ‘migrante’, a neke poput Maroka imaju sporazum  s Njemačkom po kom primaju natrag svoje tzv. ‘migrante’ samo pod određenim uvjetima – da dođu letom njihove avionske kompanije, najviše 4 po avionu. Kako postoji jedan redovni let tjedno, jasno je da povrat par tisuća migranata kojima je odbijen azil može potrajati desetljećima. Usto, prisilne deportacije su problem jer, kao prvo, imigrante kojima je azil odbijen je u pravilu teško locirati – obično nestanu u podzemlju i nastave živjeti u zemlji anonimno, bez ikakvih dokumenata – a, kao drugo, antifa i slične organizacije obično stvaraju dosta problema kod prislinih deportacija,  a i tisak i ‘intelektualci’ su uglavnom protiv.

Zato je Njemačkoj i te kako stalo da se oni kojima je azil odbijen – a to su uglavnom islamisti iz baze isil-ovaca i kriminalci, jer Njemačka u pravilu odobrava azil gotovo svima koji ga traže ako dolaze iz zemalja poput Sirije – vrate dobrovoljno. Kako su stvari politički izmakle kontroli, tehnička vlada u Berlinu pokušava poništiti posljedice politike “otvorenih vrata” Angele Merkel.

Ponuda bi trebala zamijeniti dosadašnji ne baš usjpešni program ‘StarthilfePlus,’ koji osigurava pomoć migrantima koji dobvojno odluče vratiti se odakle su došli: Po toj shemi, svaki imigrant stariji od 12 godina koji povuče svoj zahtjev za azilom dobiva 1.200 eura, oni kojima je zahtjev već odbijen 800 eura, a djeca ispod 12 godina pola tog iznosa. Novi program se zove “Tvoja zemlja. Tvoja budućnost. Sad!”, i obećava puno veće iznose.

No ponuda je vremenski ograničena do kraja veljače iduće godine. Ministar Thomas de Maiziere je iskoristio intervju za “Bild am Sonntag” kako bi promovirao novi program. “Postoje mogućnosti u vašoj domovini. Mi ćemo financijski poduprijeti … vašu reintegtraciju”, kaže de Maiziere obračajući se izravno imigrantima, i proširuje obećanje plaćanjem stanarine. “Ako se dobrovoljno vratite do kraja veljače, uz financijsku pomoć za novi početak  dobit ćete i pomoć za stambeno zbrinjavanje tijekom prvih 12 mjeseci u svojoj domovini”, obećava on.

To stambeno zbrinjavanje uključuje “povlastice u naturi, poput pomoći plaćanja rente, gradnje ili renoviranja kuće, ili osnovnih uređaja za kuhinju ili kupaonicu”, prema stranicama ministarstva unutarnjih poslova Njemačke koje promoviraju taj program. Točan način plaćanja, međutim, nije specificiran. Jasno je međutim da prema starom programu ‘StarthilfePlus’ migrant dobiva polovicu novca kao jednokratnu isplatu u gotovini, dok ostatak isplaćuje “International Organization for Migration” (IOM), međunarodna organizacija za migrante, tijekom 6 mjeseci po povratku u domicilnu zemlju.

Taj program su kritzirale brojne udruge za pomoć migrantima, kao pokušaj vlade da se riješi neželjenih tražitelja azila. Novi program se našao na jednakoj meti kritika, a udruga “Pro Asyl” tvrdi da je ciničan. “Vlada pokušava potaknuti ljude da se odreknu svojih prava na najgrublji način”, rekao je dikektor te organizacije Günter Burkhardt za Deutsche Welle. Kritike dolaze i s druge strane, mnogi se Nijemci pitaju zašto plaćati nekom da poštuje zakon? No, problem za Njemačku je što su sudski procesi države protiv onih koji je odluče tužiti jer im je odbijen azil skupi, prisilne deportacije zbog raznih birokratskih procedura još skuplje. Migranti pak dobro zarađuju – s jedne strane tu je Sorosev novac koji dobivaju ako se uspiju dočepati odredišta – u Turskoj dobivaju kartice kojima na bankomatima na odredištu mogu podignuti nemali izmos, s druge novac koji dobivaju od države kao džeparac dok im se ne riješi status, i s treće, ako im Njemačka i odbije azil, novac koji mogu dobiti da bi se vratili na početak, i krenuli ponovo pod novim imenom (opet bez dokumenata)

Ova ponuda se odnosi na 300.000 imigranata kojima je lani azil odbijen, od njih preko milijun koji su stigli te godine. No, deportirano je samo njih 80.000. Vlada je sad postigla sporazum da će godišnje primati najviše 200.000 imigranata u Njemačku, ali vlasti će vjerojatno godinama biti zatrpane rješavanjem problema onih koji su dospjeli tijekom prošle i pretprošle godine, bar tako piše u internom dokumentu koji je procurio u medije tijekom prošlog mjeseca.

Upravo su frustracije zbog nedosljedne politike Angele Merkel prema imigrantima dovele do velikog pada popularnosti njene stranke. Savez CDU / CSU je na zadnjim parlamentarnim izborima pao na povijesno nanjiži broj mandata nakon Drugog svjetskog rata, a antiimigrantski AfD sve više jača.

Autor: Marcel Holjevac/dnevno.hr