Na 'hrvatskoj' televiziji nema mjesta za istinu o Domovinskom ratu

Pin It

Image result for šesti autobus

Film je baziran na istinitoj priči. Riječ je o jednom od šest autobusa kojima su zarobljeni Hrvati prevoženi na Ovčaru. No, za razliku od ostalih pet, o tom autobusu do danas se ne zna gdje je točno završio ni što je s ljudima koji su u njemu bili. Pretpostavlja se da je i on završio oko Ovčare, ali nema pouzdanih informacija

HRT ‘PRESUDIO’ ŠESTOM AUTOBUSU’? Projekt zapeo, branitelji razočarani: ‘Vratite nam JRT’

Mnogi su Hrvati prošle godine ostali iznenađeni vrlo čestim objavama HRT-a o ulasku u domoljubni projekt nazvan „Šesti autobus”.

Priča je to o vukovarskoj bitci kroz prizmu nestalog autobusa za Ovčaru koji do dan danas ostaje misterij kako za javnost, tako i za obitelji onih koji su u njemu nestali. Prije nego li se domaća javnost pošteno razveselila filmu koji će se pozabaviti istragom o sudbini nesretnih Vukovaraca i činjenici da je HRT ovim projektom napravio zaokret u svojoj dosadašnjoj politici, sve je naglo utihnulo. O „Šestom autobusu”, igranom filmu i seriji u osam nastavaka čiji su autori Dominik i Eduard Galić, s HRT-a više nema ni riječi.

No, zato hrvatski branitelji koji su angažirani oko sudjelovanja u realizaciji projekta, riječi imaju na pretek:

„ HRT koči projekt svim sredstvima i čini mi se kako bi oni bili najsretniji kada bi i nama netko dao otrov samo da nam projekt propadne. Tada će se puno lakše posvetiti projektu urednika Novosti i ostalih vrijednih jugoslavenskih sadržaja. Nije nemoguće i da HRT osnuje neku komisiju koja bi naš projekt proglasila šundom pa da još nešto moramo platiti za njega”, kazuje razočarani branitelj koji je puno očekivao od ovog projekta i koji se nadao kako je HRT postala „prava, hrvatska, objektivna, medijska kuća”.

Igrani film “Šesti autobus” najveći je filmski projekti vezan za rat u Vukovaru, a možda i za cjelokupni Domovinski rat. Glavna uloga u filmu trebala je pripasti glumici s engleskog govornog područja, a u filmu s osamdesetak uloga angažman su dobila poznata glumačka imena iz cijele regije – Srbije, BiH, Slovenije…

„Film je baziran na istinitoj priči. Riječ je o jednom od šest autobusa kojima su zarobljeni Hrvati prevoženi na Ovčaru. No, za razliku od ostalih pet, o tom autobusu do danas se ne zna gdje je točno završio ni što je s ljudima koji su u njemu bili. Pretpostavlja se da je i on završio oko Ovčare, ali nema pouzdanih informacija, iako ću ja u filmu ponuditi svoju verziju događaja. Osnovni motiv filma je potraga za jednim čovjekom koji je bio heroj i koji se vjerojatno nalazio u tom autobusu”, kazao je svojedobno za medije Dominik Galić.

Što će se dogoditi s ovim velikim projektom od kojeg smo svi imali velika očekivanja, teško je znati. Hrvatski branitelji koji su zdušno sudjelovali u realizaciji, nemaju dobra predviđanja:

“Možda bi najbolje bilo da nabavimo jedan autobus, nazovemo ga šestim i krenemo za Haag. Premijeru ćemo predložiti da autobus vozi ako bude imao malo slobodnog vremena ili ako se ravnatelj HRT Kazimir Bačić ne ponudi da nas on odveze. Tamo će se već naći netko tko će nam dati otrov. Na taj način će farsa biti potpuna. HRT se neće više mučiti sa domoljubnim projektima, naći ćemo šesti autobus, a i Haag će dobiti udruženi zločinački projekt. Bit će i žrtava, no to zapravo i nije problem –branitelji će vrlo rado podnijeti i ovu žrtvu za ponovnu uspostavu JRT-a. S prijezirom odbacujemo HRT, vratite nam JRT!”, kazao je naš sugovornik.

Autor: Snježana Vučković/dnevno.hr