Pokvareni haaški sud izgleda izmislio da je Šešelj bolestan, kako bi ga pustio

Pin It

Image result for šešelj hrvatska zastava

Šešeljev rak “kao rukom odnesen”?!

Sredinom studenoga 2014. Šešelj je privremeno pušten na slobodu, do izricanja presude, kako je navedeno, zbog narušenog zdravstvenog stanja i uz uvjet da se ne smije politički angažirati, ali vođa srpskih radikala nije se toga pridržavao, već je nastupao u javnosti gdje god su ga pozvali, pa je prošle godine organizirao i prosvjede u Beogradu, gdje je zapalio hrvatsku zastavu

Žalbeni postupak u suđenju vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju određen je za sljedeći tjedan, 13. prosinca u 13 sati, prema rasporedu koji je izdalo žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, a ročište će početi uvodnim izlaganjem predsjedajućeg suca, nakon čega slijedi usmena argumentacija Tužiteljstva i Šešelja u vezi sa žalbom, ako Šešelj bude nazočio ročištu, najavljuju mediji u Srbiji i podsjećaju kako je već imenovana američka odvjetnica, braniteljica po službenoj dužnosti “kako bi se osiguralo da Šešeljeva proceduralna prava budu poštovana”.

Podsjetimo, raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda pod predsjedanjem Jean-Claudea Antonettija krajem ožujka prošle godine oslobodilo je Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice, kojom su mu na teret stavljani zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja. U optužnici se navodi da je Šešelj, između ostalog, te zločine počinio i sudjelovanjem u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za cilj imao prisilno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva iz dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine u Srbiji. U raspravi je Tužiteljstvo tvrdilo kako je Šešelj širio ratnohuškačku politku i mržnju prema Hrvatima i Bošnjacima, što je imalo za posljedicu ratne zločine silovanja, ubojstvo više od 900 ljudi te razaranje sela i gradova u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, pa je tražilo da ga sud proglasi krivim i osudi na 28 godina zatvora. Sam Šešelj je procjenjivao kako će dobiti 25 godina, pa je, vjerojatno i njega iznenadilo kada je u Haagu oslobođen, doduše, nepravomoćno.

Tužiteljstvo je u kolovozu prošle godine uložilo žalbu na oslobađajuću presudu na 100 stranica uz anekse, gdje se navodi kako je prvostupanjsko vijeće pogrešno utvrdilo činjenično stanje jer nije zaključilo da su Šešeljevi govori “fizičko izvršenje progona, deportacije i prisilnog premještanja” te ocijenilo kako je oslobađajuća presuda Šešelju “uvreda za žrtve”. Žalbenom vijeću je predloženo da preinači oslobađajuću presudu u osuđujuću ili neka naloži ponavljanje suđenja.

Na poziv žalbenog vijeća da nazoči raspravi o žalbi, Šešelj je najavio kako dobrovoljno neće u Haag, “osim ako me ne izruči naprednjačka vlast i Aleksandar Vučić”, jer je, kako tvrdi, pobijedio tribunal i nakon 12 godina provedenih u Haagu nije dokazano ni jedno kazneno djelo koje mu je stavljeno na teret. Sredinom studenoga 2014. Šešelj je privremeno pušten na slobodu, do izricanja presude, kako je navedeno, zbog narušenog zdravstvenog stanja i uz uvjet da se ne smije politički angažirati, ali vođa srpskih radikala nije se toga pridržavao, već je nastupao u javnosti gdje god su ga pozvali, pa je prošle godine organizirao i prosvjede u Beogradu, gdje je zapalio hrvatsku zastavu. Upravo ovih dana srpski tabloidi pišu kako se Šešelj hvali da je “zdrav kao dren”, a “rak je kao rukom odnesen”.

M.Flego/Glas Slavonije