Plenkoviću, hoćete li zbog slučaja Kuštrak smijeniti potpredsjednicu Dalić!

Pin It

Samo dva dana nakon što su se Damir Kuštrak, četvrti okrivljenik iz slučaja Agrokor, susreo na kavici s potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić, potpisao je sa suprugom Zvjezdanom ugovor o darovanju stana u Zagrebu. Odnosno krenuo je u akciju prebacivanja imovine. Dva tjedna kasnije realizirao je i prodaju nekretnina na Virju, a što je vidljivo u katastru.

Nakon ovoga otkrića može se ponovno aktualizirati pitanje o čemu su zapravo razgovarali Kuštrak i Dalić na sastanku o kojem DORH nije imao nikakvih saznanja. Da se ovakav skandal dogodio u nekoj drugoj europskoj državi tamošnji premijer bi zasigurno smjenio potpredsjednicu Vlade.

Svojedobno su mediji objavili vijest kako se potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, susrela na kavi s Damirom Kuštrakom osobom koja je nedavno bila uhićena u akciji Agrokor, inače najvećoj akciji policije i tužiteljstva protiv gospodarskog kriminala teškog više od milijardu kuna.

U Banskim dvorima potvrdili su sastanak odnosno kako je riječ o “jednoj običnoj kavi” starih poznanika, odnosno da su Dalić i Kuštrak prijatelji iz studentskih dana, implicirajući kako bi tema njihova razgovora mogla biti njihova studentska povijest. No, da to nije baš tako, potvrđuje i najnovije otkriće portala Index u kojem stoji da je dva dana poslije te ‘slučajne’ kavice Damir Kuštrak, četvrti okrivljenik iz slučaja Agrokor, krenuo u akciju prebacivanja vlastite imovine na druge osobe, točnije darovanjem nekretnina vlastitoj supruzi te prijenosom drugim osobama.

To je, kako piše Index, vidljivo iz Rješenja Županijskog suda u Zagrebu koji je danas blokirao imovinu svih osumnjičenih u slučaju Agrokor, a posebno je u obrazloženju naglašen slučaj Damira Kuštraka.

“Damir Kuštrak u studenome 2017. godine izvršio je prijenos vlasništva za svoje tri nekretnine, od čega nekretninu upisanu u zk.ul. 778 k.o. Virje i nekretninu upisanu u zk.ul. 6354 k.o. Virje na osobu Snježanu Peršinović, a nekretninu upisanu u zk.ul. 10289 k.o. Grad Zagreb na Zvjezdanu Kuštrak“, stoji u rješenju Županijskog suda u Zagrebu.  U ovom konkretnom slučaju bitno je naglasiti kako se Kuštrak s potpredsjednicom Dalić susreo 11. studenog u subotu, a u ponedjeljak 13. studenog, znači dva dana kasnije, potpisao je sa suprugom Zvjezdanom ugovor o darovanju stana u Zagrebu. Odnosno krenuo je u akciju prebacivanja imovine. Dva tjedna kasnije realizirao je i prodaju nekretnina na Virju, a što je vidljivo u katastru. Nakon ovoga otkrića može se ponovno aktualizirati pitanje o čemu su zapravo razgovarali Kuštrak i Dalić na sastanku o kojem DORH nije imao nikakvih saznanja. Inače, običaji  nalažu da ako član vlade ima sastanak s osobom koja je od posebnog interesa DORH-a o svemu mora obavijesti Odvjetništvo kako bi sa sebe otklonio sumnju. No Martina Dalić, po pisanju medija, to nije napravila.

“Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu nemaju saznanja o navodima iz vašeg upita”, stoji u odgovoru DORH-a kada ih je Index upitao o sastanku Dalić i Kuštraka.

Nakon ovog najnovijeg otkrića postavlja se sasvim opravdano pitanje može li potoredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić i dalje obnašati tako visoku funkciju u Vladi i što o tome ima reći premijer Plenković. Primjerice, da se ovakav skandal dogodio u nekoj drugoj europskoj državi tamošnji premijer bi zasigurno smjenio potpredsjednicu Vlade.

I.Babić/7dnevno