Njemački Die Welt optužuje Hrvatsku u sporu sa Slovenijom

Pin It

Image result for eu reich

Zašto se Die Welt toliko “petlja” u Hrvatsko-slovenska pitanja i boji Orbána i Kaczyńskog možda ima veze sa promjenjenim licem Njemačke pred naletom multikulturalizma.

Njemački dnevni list Die Welt u članku o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, koji smatra potpuno bizarnim, upozorava da bi od njega najviše koristi mogli imati zagovornici “neliberalne demokracije” unutar EU-a, poput mađarskog premijera Viktora Orbána i poljskog ultrakonzervativnog čelnika Jarosława Kaczyńskog.

Zašto se Die Welt toliko “petlja” u Hrvatsko-slovenska pitanja i boji Orbána i Kaczyńskog možda ima veze sa promjenjenim licem Njemačke pred naletom multikulturalizma.

List piše da se Hrvatska i Slovenija već godinama žestoko prepiru “zbog nekoliko kvadratnih metara mora”, i to ne zbog turistički atraktivnih jadranskih plaža nego zbog područja na kojem “lovi nekoliko ribara”, prenosi portal Index.hr.

Zbog razgraničenja u malom Piranskom zaljevu “dva susjeda idu opasnim smjerom sukoba”, a vječna svađa sada bi mogla eskalirati zbog odluke Slovenije da implementira međunarodnu arbitražnu odluku o razgraničenju dvije države, navodi Welt.

“Hrvatska je do današnjeg dana imala gotovo dvije godine priznati arbitražnu odluku, prema kojoj Sloveniji pripadaju dvije trećine zaljeva, ali se Vlada Hrvatske odlučila da će arbitražu ignorirati. Hrvatska je već prije dvije godine u znak protesta istupila iz arbitražnog procesa”, podsjeća njemački list i navodi kako je hrvatski argument za takav potez bila nepravilnost u arbitražnom procesu.

Regija puna sukoba

“Napetosti su izraz starih borbi za podjelu teritorija među novonastalim državama poslije raspada Jugoslavije, te će se ionako krhki mir na zapadnom Balkanu još više dovesti u pitanje. I turisti bi mogli osjetiti posljedice toga. Naime, niko ne može spriječiti Sloveniju da uvede stroge granične kontrole prema Hrvatskoj”, piše Welt i ističe da Hrvatska nije dio Schengenske zone.

Slovenija je to već ljetos napravila, a rezultat su bile kolone duge kilometrima, napominje list i upozorava da bi takav stalni granični režim bio fatalan za hrvatski turizam.

Welt se boji da je Europska unija izgubila kontrolu nad Balkanom

“No, još je veći problem to što je arbitraža kao instrument rješavanja graničnih sporova oslabljena. Ako ta vrsta neutralnog posredovanja treće strane više ne uživa povjerenje i neće biti prihvaćena s obje strane, onda je Europska unija izgubila jednu od najvažnijih poluga za svoju politiku na Balkanu”, piše list.

Brisel se nadao da će pomoću arbitraža rješiti i neke druge granične sporove u regiji “koja je puna takvih konflikata”, a hrvatsko-slovenska arbitraža pretvorila se u “mračan presedan”, koje je rezultiralo “internim stresom za EU”.

Njemački list podsjeća i da je “Hrvatska, kao najmlađa članica EU-a, posvađana sa svim svojim susjedima”, ali ključno je što njeno odbijanje priznavanja arbitražne presude i drugima nudi takvo ponašanje kao mogućnost.

S obzirom na to da zemlje nastale raspadom Jugoslavije nisu same u stanju bilateralnim dogovorom riješiti svoje probleme u vezi s granicama, ako to nije moguće ni međunarodnom arbitražom, cijeli proces približavanja Europskoj uniji mogao bi se pretvoriti u seriju blokada.

“Upućeni u briselske stavove zabrinuti su da bi inzistiranje Europske komisije na priznavanju arbitraže u Hrvatskoj moglo biti interpretirano kao jednostrana podrška Sloveniji, te Hrvatsku još više gurnuti u savez s nacionalistima iz Mađarske i Poljske”, zaključuje Welt i završava konstatacijom da bi takav razvoj događaja “dugoročno predstavljao postavljanje eksploziva pod cijeli europski projekt”.

Die Welt u proeuropskoj politici kontrole svih država članica

Neosporno je kako je Die Welt ovim člankom kritizirao Hrvatsku državu. Predstavio je kao “lošeg susjeda” koji je u svađi sa svima oko sebe. Međutim, istinu znaju svi Hrvati. Darežljivost Hrvatske države vidi se i u Neumu, gdje se Dubrovački dio Hrvatske odvaja drugom državom od ostatka, gdje Hrvat bez osobne iskaznice ili putnovnice ne može doći iz Splita do Dubrovnika slobodno.

Njemački mediji, a u zadnje vrijeme i kompletna diplomacija projiciraju neku neobičnu politiku i stav prema Balkanu. Merkel savija kičmu pred multikulturalizmom, od nekad domoljubljen i kršćanske Njemačke, napravila je ‘melting pot’ kakav danas razara Francusku. Od nekadašnjih saveznika, Njemačka i Hrvatska više ne mogu reći za sebe ni da su neprijatelji.

Pitanje graničnog spora Hrvatske i Slovenije pitanje je koje se tiče samo Hrvata i Slovenaca. Prijateljski odnosi Hrvatske i Mađarske, ili “ultrakonzervativnog” vodstva Poljske sa Hrvatima, ne tiče se ni Europske unije ni Njemačke, a bome ni Die Welta. Hrvatskoj bi bilo puno bolje da završi u Višegradskoj skupini sa: Mađarskom, Slovačkom, Češkom i Poljskom. Te da im se pridruži i Slovenija. Na taj način bi sve svoje sporove ove države rješavale same, dijalogom, kao i nekad u povijesti.

Ne dopustimo da nas propala Njemačka i Titanik Europske unije posvađaju sa Slovencima.

Za priznajem.hr: Cereal

Izvori: Die Welt/index.hr/priznajem.hr