Ovo je samo početak, EU će cenzurirati sve što joj ne ide u prilog

Pin It

Image result for eu censorship internet

Sudski vještak za telekomunikacije Lubura: Njemački zakon može dovesti do dramatične cenzure

Njemačka će od početka ove godine početi provoditi zakon koji je donijela u lipnju 2017. po kojemu društvene mreže u roku od 24 sata moraju ukloniti poruke s govorom mržnje, lažne vijesti i ilegalni materijal.

Web stranice koje ne budu to poštovale suočit će se s novčanim kaznama do 50 milijuna eura. Zakonu su podložne društvene mreže i stranice s više od dva milijuna korisnika. U fokusu će biti Facebook, Twitter i YouTube, ali će se vjerojatno primjenjivati ​​i na Reddit, Tumblr i rusku društvenu mrežu VK. Mogle bi biti obuhvaćene i stranice kao što su Vimeo i Flickr.

Zakon daje društvenim mrežama 24 sata da izbrišu ili blokiraju kazneni sadržaj i sedam dana da riješe manje jasne slučajeve, uz obvezu da izvijeste osobu koja je uložila žalbu o tome kako je slučaj riješen. Nepoštivanje te obveze tvrtku bi moglo stajati 50 milijuna eura, a glavnog predstavnika tvrtke u Njemačkoj do 5 milijuna eura.

Hrvatska nema zakon koji bi eksplicitno regulirao društvene mreže, ali je i kod nas govor mržnje kažnjiv.

Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije i izvršni direktor Digitalna Hrvatska kaže da ovakav zakon kakav je stupio na snagu u Njemačkoj može dovesti do ozbiljnih poremećaja i dramatične cenzure. Smatra kako nije jasno po kojim kriterijima će se izvan sudskih ili drugih sličnih postupaka prosuđivati je li nešto govor mržnje ili ne, i tko su ljudi koji će to raditi.

Ispada da je Facebooku i medijskim portalima puno jednostavnije izbrisati svaku vijest ili komentar na koju prime prigovor da se radi o govoru mržnje nego riskirati kaznu do 50 milijuna eura, što otvara prostora raznim manipulacijama. Zato osobno smatram kako je pravac u kojem je Njemačka krenula, iako vjerojatno u dobroj namjeri, dugoročno pogrešan, izjavio je Lubura.

Unatoč mnogim kritikama da će zakon ograničiti slobodu govora, njemački ministar pravosuđa Heiko Maas prilikom izglasavanja zakona u parlamentu rekao je da je to predugo čekana mjera “kojom se treba okončati internetski zakon džungle”.

Njemačka ima neke od najstrožih zakona u svijetu za klevete, javno poticanje na zločin i prijetnje nasiljem, sa zatvorskim kaznama za poricanje holokausta i poticanje na mržnju prema manjinama. Ipak, procesuirano je samo nekoliko internetskih slučajeva.

priznajem.hr