Političarka iz AfD-a prvi slučaj primjene novog njemačkog Zakona o govoru mržnje: Je li riječ o cenzuri?

Pin It

Related image

Njemački zakon najekstremniji je primjer nastojanja vlada i regulatora da stave pod svojevrsnu kontrolu društvene mreže pod tvrdnjom da se radi o govoru mržnje.

Ured javnog tužitelja istražuje je li objava jedne od čelinica AfD-a, Beatrix von Storch, na Twitteru prekršaj novog njemačkog Zakona o govoru mržnje. Dogodilo se to odmah nakon što je zakon stupio na snagu 1. siječnja.

Zakon (NetzDG), kojima se kontrolira pisanje na društvenim mrežama, je usvojen krajem 2017. godine, a stupio je na snagu od Nove godine. Zakon je u ovoj europskoj državi izazvao kontroverze, jer neki smatraju kako bi mogao dovesti do cenzure i bitnog ograničavanja slobode govora.

Njemački zakon najekstremniji je primjer nastojanja vlada i regulatora da stave pod svojevrsnu kontrolu društvene mreže pod tvrdnjom da se radi o govoru mržnje.

Beatrix von Storch, zamjenica čelnika AfD-a, izrazila je svoj bijes na Twitteru zbog novogodišnje čestitke koelnske policije koja je bila napisana i na arapskom jeziku.

“Što se događa u ovoj državi? Zašto službena policijska stranica objavljuje na tekst arapskom?”,napisala je ogorčena von Storch, što je Twitter kasnije obrisao nakon pritužbi korisnika. Pitala se da li policija pokušava “smiriti” pisanjem na arapskom jeziku  “barbarske, muslimanske horde grupnih silovatelja”.

Twitter je blokirao njezin profil na 12 sati zbog kršenja pravila vezano za objavu “rasističkog sadržaja”.

„Ovo je kraj vladavine zakona“, rekla je von Storch nakon što je primila obavijest da joj se profil privremeno „zamrzava“.

Njemačka  je „slobodna zemlja u kojoj možemo sve barbare nazvati pravim imenom. Pa čak i ako su muslimani (referiram se na one zbog kojih su postavljeni sigurnosni šatori za Njemice, jer država im očito vše ne može garantirati sigurnost)“, završila je von Storch.

Tijekom dočeka Nove godine u Koelnu prije dvije godine stotine žena su prijavile da su ih skupine migranata seksualno uznemiravale, silovale ili opljačkale. Uz prijavljene slučajeve seksualnog zlostavljanja od strane migranata u Hamburgu, Stuttgartu, Dusseldorfu, Dortmundu i Bielefeldu ukupan broj napastovanih žena bio je samo na Novu godinu preko 1200. Zanimljivo je da su napadnute i napastovane žene bile gotovo isključivo Njemice, a napadači gotovo isključivo migranti.

Podsjećamo da je i Hrvatska u 2017. imala privođenja i uhićenja ljudi zbog objava na Facebooku, kao i zbog dobacivanja političarima, poput slučaja koji se dogodio u Poreču kada je uhićen 18-godišnjak koji je za vrijeme posjete premijera Plenkovića viknuo „HDZ lopovi!“.

Izvor: narod.hr