Ministrica Divjak: politički korektna izjava o stručnim i sveučilišnim studijima

Pin It

Ministrica Divjak izjavila je kako je novim Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru oslobodila stručne studije od diskriminacije. Ministrica smatra kako su oni koji završe stručni studij do sada bili diskriminirani.

Nismo sigurni razumije li ministrica navedenu tematiku, s obzirom da nigdje u svijetu, pa ni u Europskom kvalifikacijskom okviru (koji je danas zanimljiviji i poslodavcima i radnicima od Hrvatskog kvalifikacijskog okvira) ta dva studija nisu i ne mogu biti jednaka.

Tako je ministrica Divjak u duhu pravog ulizivača virtualno “potlačenima” izjavila kako je oslobodila stručne studije diskriminacije. Postavljam pitanje ministrici Divjak: “Ako su stručni i sveučilišni studiji jednaki, zašto onda postoje i stručni i sveučilišni studiji? Zašto studenti koji ne uspijevaju nikako položiti ispite na sveučilišnim studijima prebacuju se na stručne i glatko polažu ispite, ako su ta dva studija ista?”

Iako je izjavila da je stručne studije oslobodila diskriminacije, svejedno nije mogla promjeniti Hrvatski kvalifikacijski okvir tako da bi pod isti koeficijent stavila sveučilišni i stručni studij. Bilo kako bilo, ministrica je samo potapšala po ramenu svakoga tko se osjeća manje vrijednim zbog toga što je završio stručni, a ne sveučilišni studij, jer u biti nije ništa promijenila po pitanju koeficijenata ili kako bi se reklo “maže oči javnosti”. Za javnost se očitovao i trenutni predsjednik Hrvatskog studentskog zbora u ime svih studenata RH te poručio ministrici da ne može izjednačiti navedene studije. Pokušajem da oslobodi diskrimacije jedne, ministrica je ponizila druge.

Iako tvrdi da je njeno ministarstvo “podiglo” stručne studije na razinu 7, razinu na kojoj se nalaze i sveučilišni studiji, istim je trebala podići i sveučilišne studije makar na razinu 7.1. Što je vjerojatno i učinila, ali javnosti je predstavljena samo parcijalna informacije kako bi pobjedonosno mahala novim Zakonom dok u Osnovnoj školi Matije Gubca podiže krizni stožer za traumatiziranu djecu koja su bila suočena sa sirovom istinom o domaćim i stranim izdajicama. Ruku na srce, način na koji im je predstavljena ta istina bio je sirov i brutalan, ali istinit.

Na koncu, kakvu je poruku ministrica Divjak poslala djeci OŠ Matije Gubca? Ako istina nekoga vrijeđa, onda radije ne govorimo istinu? Kakvu je poruku poslala studentima sveučilišnih studija? Vaš petogodišnji rad, vaš trud, redovito polaganje ispita, izvršavanje vaših obaveza nećemo nagraditi većim koeficijentom od vaših kolega sa stručnih studija? Ima li kraja pozitivnoj diskriminaciji “povrijeđenih”, ima li kraja političkoj korektnosti populističkih političara za koje se ponekad pitam kako su uopće završili tu odakle danas govore…

Za priznajem.hr: Cereal