Hoće li Petrov i MOST odgovarati za ovo?

Pin It

Slikovni rezultat za božo petrov dragovoljac.com

Hrvatska Mađarima uplatila 108 milijuna kuna za izgubljenu arbitražu u Washingtonu!

Hrvatska je uplatila MOL-u 14,5 milijuna eura (oko 108 milijuna kuna) za izgubljenu arbitražu prema pravilima Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi.  

Odluka arbitražnog vijeća po kojoj je Hrvatska izgubila od mađarske kompanije jer su arbitri zaključili da Hrvatska koja je pokrenula spor 2014., nije dokazala tok novca te je tako pala teza da je Ivo Sanader primio mito od šefa MOL-a Zsolta Hernadija u zamjenu za predaju upravljačkih prava u Ini donesena je na samom kraju 2016. i od tada mađarska strana pritišće Hrvatsku da plati troškove koje je odredio sud. 

MOL je krajem prošle godine podnio novu tužbu protiv Hrvatske na američkom Okružnom sudu u Washingtonu, tražeći od Amerikanaca da priznaju arbitražnu presudu iz Ženeve kao da je donesena na nekom od američkih sudova te u njoj je apostrofirao da je Hrvatska izbjegava plaćanje troškova. 

Mađari u novoj tužbi iznose da je Hrvatska pokušavala anulirati odluku arbitraže, podnoseći takav zahtjev na sudu u Švicarskoj. Riječ je o drugom postupku koji traje u SAD-u, pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu još traje arbitražni postupak koji je mađarski MOL pokrenuo protiv Hrvatske. 

Hrvatska je zadovoljila osnovnu obvezu uplate, ali nije zadovoljila obvezu plaćanja kamata, kako propisuje odluka arbitražnog vijeća. Kamate rastu svakim danom, o čemu je Hrvatska više puta obaviještena , ali se ne specificira koliko one iznose, piše u tiskanom izdanju Večernjeg lista. 

direktno.hr