Karamarko: Ovdje je riječ o sudski promoviranom i ponovno oživljenom krimenu verbalnog delikta

Pin It

Image result for tomislav karamarko

Hrvatska je prvu arbitražu, u međuvremenu, izgubila. Šteta je već realna i morat će je sanirati svi porezni obveznici RH. Više je nego jasno da sam htio zaštititi interese Republike Hrvatske i državnog proračuna. 

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko komentirao je presudu Visokog upravnog suda koji je pravomoćno presudio da je bio u sukobu interesa kada je kao prvi potpredsjednik Vlade predlagao da se Hrvatska povuče iz arbitraže u Washingtonu, koju je MOL pokrenuo zbog plinskog biznisa, i da s Mađarskom postigne politički dogovor, o čemu je pisao i Večernji list.

Karamarko je na Facebooku odbacio tu presudu te je priznao kako ju je zapravo i očekivao. –  Naravno da s indignacijom odbacujem tu presudu, čija je ridikulozna formulacija nastala u tzv. “Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa”. Ovakvu presudu suda zapravo sam i očekivao, iako je tinjala nada da bi ishod mogao biti drugačiji. No naše upravno sudovanje ostalo je dosljedno i, lupivši petama, obavilo zadaću.

Je li formulacija o “mogućem sukobu interesa” uopće zavrijedila osvrt i ovoliki prostor, pitaju se mnogi. Dnevno smo informirani o utvrđenim sukobima interesa mnogih dužnosnika i o visinama novčanih kazni koje su im određene. Meni nikad nije određena nikakva kazna za “potencijalni sukob interesa”. Zašto? Odgovor je jednostavan! Zato što sukoba interesa nikada nije bilo! – smatra Karamarko.

– Rekao bih da je ovdje riječ o sudski promoviranom i ponovno oživljenom krimenu verbalnog delikta. Kao hrvatski političar, predsjednik političke stranke i prvi potpredsjednik Vlade RH, imao sam pravo i obvezu iznositi svoje mišljenje i stajalište o aktualnim temama, osobito onima koje se tiču zaštite nacionalnih interesa Republike Hrvatske. Na “nekakvom” sastanku kazao sam kako bi možda bilo pametno razmisliti o tome da u pregovorima s mađarskom stranom odustanemo od arbitražnih tužbi, jer nisam uvjeren da te postupke možemo dobiti, a ako ih izgubimo, tvrdio sam da će Hrvatskoj biti nanesena velika materijalna šteta, koja se mjeri u milijardama kuna. Eto to sam rekao, a kako je danas poznato svima, upravo to se i dogodilo – kaže Karamarko.

Dodaje kako su "'dobro brifirani' kazali kako je njegovo stajalište odražavalo želju da spasi Mađare od neizbježnog poraza, da štiti njihove interese i nanese štetu RH". – Tada smišljaju i stari vic pod nazivom Konzultantica. No Hrvatska je prvu arbitražu, u međuvremenu, izgubila. Šteta je već realna i morat će je sanirati svi porezni obveznici RH. Više je nego jasno da sam htio zaštititi interese Republike Hrvatske i državnog proračuna. I tko god, formalno ili neformalno, raspravljao o floskuli mog potencijalnog sukoba interesa, morao je uzeti u obzir činjenicu da smo prvi arbitražni postupak izgubili, a ja sam svojim stajalištem imao dužnost upozoriti na moguće realne štete koje su u konačnici i nastale.

Čudi me da do Visokog upravnog suda nije stigla vijest o gubitku prvog arbitražnog postupka i da suci pouzdanih peta nisu to ukalkulirali u svoj misaoni proces kad su utvrđivali moj “mogući sukob interesa”. Je li sve močvara? Želim vjerovati da nije. I zato idem dalje – poručio je Tomislav Karamarko.

V.list