Nakon Brkićeve ponude za veliku koaliciju...

Pin It

Arsen Bauk: Idemo s HDZ-om pa ćemo zajedno vratiti Trg maršala Tita

Možda vrhunac moje političke karijere bude fotografija Milijana Brkića i mene kako zajedno vraćamo ploču na Trgu maršala Tita u Zagrebu.

Dobro, ako ne bankrotirate, moći ćete onda sklopiti veliku koaliciju sa HDZ-om. Ponuda, vidimo to po objavama Milijana Brkića, je na stolu...

- Od tog stola smo još daleko.

To je jedini način da dođete do vlasti...

- To je jedini način da HDZ dođe do vlasti.

Na što točno mislite?

- Mislim da se ta priča pušta da nas se kompromitira. Jasno je da HDZ može ući u koaliciju sa bilo kime, i da to njihovi birači ne propituju previše, da može radikalno mijenjati stavove iz dana u dan, pa tako njihov istaknuti član jednom kaže da je Vučić četnik, a drugi dan sliježe ramenima na vijest da je predsjednica Republike pozvala Vučića u Hrvatsku. Od slanja Milorada Pupovca u Srbiju ako mu tu nije dobro izjave da je Srbija prijateljska zemlja. Naši su glasači očito nešto osjetljiviji na ta vrludanja. Situacija je jasna: postoji vladajuća većina i stranke koje je čine, i ako oni budu mogli nakon idućih parlamentarnih izbora formirati Vladu, to će i učiniti.

Da mogu, ne bi vama u SDP-u nudili savez. Morat će ili sa Živim zidom, ili s vama.

- Ako ne budu mogli, to će značiti da su izgubili izbore. Ako oni ne budu mogli formirati većinu, možda ćemo mi uspjeti. Ako je ne bude mogao formirati nitko, biti će novi izbori.

Znači, velika koalicija – nula bodova?

- Bilo bi vrlo hrabro kada bih ja rekao da se to sljedećih desetljeća neće dogoditi. To nije realno za reći. Mi u SDP-u planiramo izaći na izbore, dobiti što više glasova i pokušati biti vodeća stranka u idućoj vladi.

Sudeći po sadašnjem rejtingu SDP-a, to baš i nije realno.

- HDZ je godinu dana nakon izbora bio na 17 posto, pa je ipak sklopio nekakvu vladu. Mi smo sada na rejtingu od 21 posto. Most je dva puta dovodio HDZ na vlast, a sada se pokušavaju prikazati kao najžešća oporba. Ako je velika koalicija sklopljena u Njemačkoj, od mene bi bilo neozbiljno tvrditi da se to nikada neće dogoditi u Hrvatskoj. Možda vrhunac moje političke karijere bude fotografija Milijana Brkića i mene kako zajedno vraćamo ploču na Trgu maršala Tita u Zagrebu.

A ja pomislila da ćete od HDZ-a tražiti da otkaže Vatikanske ugovore.

- Obzirom da je HDZ za vlast bio spreman uvesti i ćirilicu u Vukovaru, Vatikanski ugovori bi vjerojatno bili manji problem.

više na S.Dalmacija