Ministrica Murganić priznala da se Istanbulska ne može djelomično ratificirati

Pin It

Image result for stop istanbulska konvencija

Premijer Plenković najavljuje skoro slanje Istanbulske konvencije u Sabor. Istovremeno, HDZ-ov koalicijski partner Hrast pokreće referendum o njezinoj ratifikaciji. Hoće li Istanbulska konvencija biti ratificirana? Bila je to tema Otvorenog na HRT-u urednika Mislava Togonala.

Sudjelovali su Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku; Bruna Esih, saborska zastupnica Neovisni za Hrvatsku; Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica GLAS-a; Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HRAST-a; Marija Puh, saborska zastupnica HNS-a i Romana Jerković, saborska zastupnica SDP-a.

“Istanbulska konvencija potrebna je zbog jačanja zakonodavnog okvira”, rekla je Nada Murganić, naročito u pogledu borbe protiv nasilja nad ženama. “Prošle godine usvojena je Nacionalna strategiju za zaštitu od nasilja u obitelji, a ona se oslanja na mnoge članke iz Konvencije, istaknula je. Postoje različita tumačenja nekih članaka, i zato će ih Vlada dodatno pojasniti. Građane treba zaštititi od bilo kakvih oblika stigmatizacije i diskriminacije. Svi su pred zakonom jednaki”, tvrdi Murganić.

Hrvoje Zekanović kaže da će inicijativa Istina o Istanbulskoj pokrenuti referendum o tome treba li ratificirati Konvenciju. U potpunosti je protiv nasilja nad ženama i smatra da sankcije trebaju biti još veće, ali smatra da Konvencija, pod krinkom zaštite žena od nasilja, pokušava progurati rodnu ideologiju. Dio o rodu Zekanoviću je sporan, njega treba izbaciti, i napraviti hrvatski zakon.

“Izraz rod treba zamijeniti s izrazom spol”, ističe Zekanović.

“Istanbulska konvencija je standard 21. stoljeća”, kaže Marija Puh. “Zaštita žena i obitelji od nasilja ljudska su prava. Pročitala je spornu odredbu o rodu iz Konvencije i misli da joj nije jasno gdje se pronalazi problem, ako se jasno tvrdi da postoje dva spola – muški i ženski. Rekla je Zekanoviću da obmanjuje javnost krivim informacijama. Puh je istaknula i problem nasilja, kao i to da 40 posto mladih smatra da je opravdano nekoga udariti. “Prema istraživanju Europske komisije, rodna ravnopravnost, koju donosi Konvencija, do 2050.godine generirala bi 10,5 milijuna novih radnih mjesta. To bi, u konačnici, popravilo i demografiju”, zaključila je.

Bruna Esih kaže kako je njena stranka apsolutno protiv Konvencije.

“Nasilje treba posve sankcionirati”, ističe Esih. Zamjera što se Istanbulska konvencija prihvaća na način uzmi ili ostavi. Sporna joj je rodna ideologija. Esih se zapitala koji je motiv Plenkovića da upravo sada to stavlja na dnevni red. Kaže da je to ravno samoubojstvu jer su HDZ-ovi zastupnici po tome pitanju podijeljeni.

“Ratifikacijom, Plenković svojim briselskim tutorima postaje još draži i nudi privid HDZ-ovim biračima”, ističe Bruna Esih.

“Dosadašnji zakoni i strategiju u pogledu borbe protiv nasilja nisu polučili rezultate i zato je ova Konvencija važna”, kaže Romana Jerković. “Obiteljski nasilje sve je izraženije i učestalije i to se ne smije gurati pod tepih”. Kaže da nije istina da SDP nije htio ratificirati Konvenciju dok je bio na vlasti. Istaknula je kako su mijenjali Kazneni zakon i vratili obiteljsko nasilje u njega, tj. stvarali preduvjete za Istanbulsku konvenciju. “Nitko nema pravo nametnuti nekom što smije, a što ne smije”, rekla je Jerković u kontekstu medicinski potpomognute oplodnje, pobačaja i srodnih tema. “Političari moraju osigurati instrumente koji će omogućiti svima da žive po vlastitom svjetonazoru”, smatra.

“Tema Istanbulske konvencije nije rodna ideologija, već sprječavanje nasilja nad ženama”, tvrdi Anka Mrak Taritaš. “Postoje već zakoni, kao i odluka Ustavnog suda, koji govore o rodnoj različitosti. Zemlje poput Portugala, koji uopće nema u zakonodavstvu pojam roda, kao i Malta koja ima zabranu pobačaja, ratificirale su konvenciju”, kaže Mrak Taritaš i dodaje “da je u srži problema roda i spola nadmoć povijesna muškaraca u odnosu na žene”.

Emisiju pogledajte u cijelosti OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt