Postolar i vrag ……!??

Pin It

Baš poput Šenoinog postolara hrvatski narod svakih nekoliko godina sklapa novi dogovor i savez sa vragom , od izbora do izbora. U tom dogovoru vrag neovisno koje je boje , ponekad je plav , ponekad crven nudi pregršt u pravilu praznih obećanja ali očito hrvatskom uhu tako milozvučnih. Narod pak u deal unosi svoju prošlost , svoju sadašnjost a bome i budućnost. Unosi svoje nade , svoje želje a najvažnije od svega plaća kešom i to obilno .

Za razliku od mudrog postolara koji je nadmudrio vraga hrvatski narod redovito ispadne stado glupavih ovaca pomuženih i prevedenih preko vode naravno žednih. Niti jedno jedino predizborno obećanje naši politički vragovi nikada nisu održali osim onih koja njima odgovaraju , poput ulaska u EU. Od silnog blagostanja koje će nam ta unija donijeti naravno ništa barem ne za narod , političari su se ogrebali za svoj dio evropskog kolača kojim su plaćeni da izdaju narod koji vode.

Eto čini se na redu je novi dogovor sa vragom u vidu izbora za EU parlament. Hrvatskom narodu potpuno nevažna institucija ali vrlo važna našim političarima. I poželjna , ipak je to puno novaca za nikakav posao. Na sceni su i neki novi vražići koji bi očito rado dio kolača. Savez za Hrvatsku , kako to gordo zvuči. Imaju i smjernice i one naravno zvuče još bolje.

Ali kad zagrebete malo dublje u razloge okupljanja tih novih hrvatskih mesija koji će naše duše otkupiti od starih HDZSDP vragova , javlja se samo jedan , novac. Taj predmet žudnje svih naših političara neovisno o ideologiji i orijentaciji. Licemjerno mi zvuči kad danas slušam od tvrdih desničara kako će se oni za hrvatske interese boriti u EU parlamentu , moš mislit tući će se rukama i nogama. A ne tako davno bili su teški euro skeptici , protivnici EU , dok sada pričaju o politici kao umjetnosti mogućeg , o prihvaćanju objektivnih okolnosti, truć , bla , bla, pljuc….

Da se razumijemo , nije ovo napad na novonastali Savez za Hrvatsku , nipošto , možda je samo osvrt na „objektivne okolnosti“ na našoj političkoj i društvenoj sceni. Navikli smo već da nas lažu , da nam prodaju folove i maglu ali barem si ostavljam mogućnost da im dam do znanja da im ne vjerujem , niti jednom političaru ni riječ. Neće nas nikakva skupina objektivno nesposobnih političara spasiti kao što nisu ni do sada , samo će dati sve od sebe da žive na našoj grbači i za naš račun što duže i bolje.

E pa kad je tako crno , a crno je jer je svaki dogovor sa vragom crn , što dalje. Baš ništa , treba se truditi preživjeti sve ovo jer nema čarobnih , lakih i brzih rješenja. Prilično smo jadan , lažljiv i kukavički narod i kao takvi nismo ništa bolji od većine naroda i sve što nam se događa najvećim dijelom smo si sami zakuhali. Ali svakako ne treba odustati , i Jugoslaviju smo trpjeli pedeset godina , uglavnom se činilo da je Hrvatska država utopija pa smo ju dobili. Naravno opet ne svojom zaslugom i voljom naroda nego smo je platili životima i krvlju onih po kojima danas pljujemo ali to je neka druga priča.

Nešto će se dogoditi kad-tad , možda ćemo prerasti ideju nacionalne države ,možda izumremo i neki pametniji narod naseli ovu zemlju , tko zna . Prođe vrijeme dođe rok eto vraga skok na skok………

 

Popaj