Zona sumraka u 3. Maju !!!!

Pin It

Već tjednima se u gradu na Rječini prati sapunica o privatizaciji 3. Maja , posljednjih nekoliko dana situacija se užarila kad se u priču uključio ministar financija nesretne nam države Slavko Linić , izjavivši da Danko Končar nije ozbiljan partner državi u privatizaciji a danas se ovom dvojcu priključio i PiPi Vrh Radimir Čačić.

Imajući u vidu tko je sve uključen u „spašavanje „ tog brodogradilišta o kojem ovise mnoge riječke obitelji mirne duše mogu zaključiti – ne piše im se dobro. Da ne bi ispalo olako izrečena kritika upoznajmo aktere ove po svemu sudeći tužne priče.

Slavko Linić reagirao nakon Končarove izjave o neophodnom otpuštanju radnika. Mnogi su pomislili kako naš Slavko koji je godinama vedrio i oblačio Rijekom brine o sudbinama radnika ali pomisliti da je debeli Linić odjednom postao veliki humanist i filantrop ipak bi bilo pretjerano. Isti gospodin je vjerojatno najveći mutikaša među svim majstorima kuhinje u Hrvata čije neukusne pripravke imamo prilike konzumirati svakodnevno. Inače drug Linić jer gospodin nikad nije bio a drug nije prestao biti u bivšoj nam državi kao podobni kadar komunističkog komiteta uhljebljen je na mjestu financijskog direktora riječke rafinerije. Tad je u kombinaciji sa Fikretom Abdićem preko riječke luke izvozio Agrokomercovu robu i gomilao devize , govorilo se o nekoliko stotina miliona dolara za koju je navodno poslije kupovana nafta.

Da posao i nije bio jako čist potvrđuje i tadašnja partijska istraga sa preporukom isključenja iz partije. Izvukao se sa ukorom ali lova je negdje na sigurnom ostala , narod je platio. Iz vremena Domovinskog rata kao šef riječkog Kriznog štaba trebao je nabaviti oružje za milion i pol dolara koje su prikupile riječke firme. Posao propao , od oružja ni grickalica za nokte a novac je čudnim kanalima završio u Finskoj.

Sljedeći majstor od zanata je danas neizbježni PiPiVrh Gazimir Čačić. Što o tome čovjeku uopće reči osim da je još jedan iz niza izdanaka partijske škole bivše države. Otac mu visoko pozicionirani komunist , tajnik izvršnog vjeća Socijalističke RH. Odtuda valjda datira bahatost i bezobrazluk koji su i danas glavne karakterne osobine tog nevještog vozača osobnog automobila. Još u Jugi je osnovao Coning za kojeg ga vežu mnoge afere , otkazi radnicima ,saniranja državnim novcem i slične šaljive anegdote. U Račanovoj vladi ministar koji je najvještije krao državni novac zapošljavajući svoje postojeće i nepostojeće firme i da ne zaboravim čovjek je brigadir HVa. Ma ja bi mu dao generalski čin ako ga je skoro dobio naš dragi Predrag Fred Rambo Matić pa može valjda i PiPiVrh.

Posljednji pripadnik ovog trija fantastikus je po legendi možda najbogatiji Hrvat (???) ,Danko Končar. Još u truloj Jugi kao vrhunska lopina osuđen zbog pljačke društvene imovine na 12 godina robije , odležao 8. Ma bilo bi čudno da nije tako , naši lopovski političari očigledno mogu naći investitore slične sebi . Znakovito je da u tim njihovim privatizacijama baš uvjek najebe narod . Koliko god razmišljao nemogu se sjetiti niti jedne hrvatske privatizacije koja je bila „transparentna“ da ne kažem nedaj bože poštena i koja je bila za promjenu uspješna a to znači pozitivna za hrvatski narod i državu a ne samo pojedince koji su u tim poslovima maznuli lovu. Dotični Končar je čini se u pare ušao muljajući sa ruskim državnim obveznicama uz svekoliku pomoć ruske tajne službe što i ne čudi znajući za njegovu povezanost sa Jugoslavenskom SDB –službom državne bezbednosti čak i žena mu je bila djelatnik te u hrvata tako dobro upamćene službe.

Danas se taj Končar pojavio gotovo odnikud i metastazira hrvatskom kao zloćudni karcinom, ima prste u svemu i svačemu , kupuje nekretnine , daje milionske ponude za nautičke luke u projektu Brionirivijera, hoće kupiti škverove i tko zna što još. Ma tko je taj čovjek uopće i za koga radi i tko ga to gura hrvatskom pokušavajući od njega napraviti novog Todorića .

Eto znajući sve ovo i ja bih bio vrlo zabrinut za svoju sudbinu da sam na mjestu radnika 3. Maja. Treba biti jasno da ovaj trenutni sukob Linić-Končar nije zbog brige za radnike već je vjerojatnije da netko u tom poslu nije htio djeliti ukradene pare. A da se tu vrte veliki novci govori podatak da je od 2004 do 2010 isplaćeno 6,8 milijardi državnog keša kao državne subvencije brodogradilištima . A to je ni manje ni više pedeset tisuća kuna po svakom zaposlenom u brodogradnji uključujući i kooperante na godišnjem nivou. Pitam se gdje je lova , pa ti jadni šljakeri ne zarade pedeset tisuća godišnje.

Godinama uhodana priča ide vjerojatno na način da državni lopovi sipnu menadžmentu škverova više od milijarde kuna i isti im pola vrate u džep. Na drugu stranu u škverovima na poslovima izgradnje brodova menadžment brodogradilišta zapošljava kooperane umjesto svojih radnika i zauzvrat dobiju dvadesetak posto od vrijednosti posla tax free novca u svoj džep. Svi sretni i zadovoljni , raja najebala a država propada.

Sigurno je da škverove treba privatizirati jer na ovaj način ne mogu funkcionirati , država je previše pokradena i love nema. Ali isto tako je više nego sigurno da u tome ne mogu i ne smiju sudjelovati lopine tipa Linić-Čačić-Končar jer takav posao nema niti najmanje šanse za uspjeh osim ako uspjehom ne smatramo upropaštavanje firme, gubitka radnih mjesta i besramnog bogaćenja lopova koji su za isto odgovorni , toliko puta već viđeno zar ne. Ponoviti će se tužna priča hrvatske lopovske privatizacije u kojoj radnici najebu , država bude opljačkana , a lopine budu još bogatije , bahatije i bezobraznije. Doista imamo Hrvatsku , barem neki je imaju i to nažalost oni koji su naj manje htjeli tu državu i još manje učestvovali u njenom stvaranju. E moj narode

 

Popaj