Otvorena sezona lova na branitelje ?

Pin It

Prekjučerašnje ubojstvo branitelja Ivice Grgića razlog je ovom mom piskaranju. Kvalifikacija ubojstvo možda ružno zvuči ali ja to ne mogu nazvati nikako drugačije. Djelatnici MUP-a i pripadnici Specijalnih postrojbi MuP-a uvjeren sam nisu posao odradili dobro, a kao rezultat imamo mrtvog čovjeka kojeg su mediji brže bolje proglasili teroristom, valjda da bi dali legitimitet ishitrenoj akciji policije i opravdali nesretni svršetak bolesnog čovjeka.

Da li će netko odgovarati čisto sumnjam, u najboljem slučaju osnovat će se "istražno povjerenstvo" i nikom ništa po dobrom običaju neutvrđivanja odgovornosti u našoj državi. Činjenica je da je pokojni Grgić svojim činom potencijalno doveo u opasnost ljude i imovinu u širem području benzinske pumpe ali isto tako je činjenica da policija nije sa čovjekom pošteno popričala ako izuzmemo razgovor policijskog pregovarača koji ne da nije stručan nego komunicira na nivou čovjeka bez osnovne škole a da o poznavanju psihologije i pristupa takvoj situaciji i ne govorimo. Kad već neznaju pričati, čovjek bi pomislio da vrli nam specijalci znaju koristiti oružje, no čini se i to baš ne znaju. Naime, poslije 17 sati nepoduzimanja ničega smislenog odlučili su se za akciju koja je završila tako da je nesretnik završio mrtav napunjen olovom, pogođen više od 15 puta.

Svatko tko je držao pušku u ruci a kamoli sofisticirani snajper mogao je nesretnika već u startu skinuti jednim metkom sa cisterne ranivši ga primjerice u rame, da ne govorim o puškama za omamljivanje i slično. Čini se da je osnovna misao vodilja policije bila "ajmo nešto ubiti" ne razmišljajući pritom da u stvari imaju posla ne sa teroristom nego bolesnim čovjekom.

Dakako policija je tek posljednji u nizu kotačića koji je zakazao u slučaju Grgić, zakazale su sve službe i institucije koje svoje plaće zarađuju na skrbi i brizi o braniteljima, od Ministarstva do Centara za PTSP, socijalnih i inih službi kojima jednostavno nije stalo, jako im je teško, pretrpani su poslom i sl. pa kad im se branitelj i obrati za pomoć bude u najboljem slučaju naručen za dva mjeseca a on pomoć treba sada .

Dobar dio te kalvarije znam iz osobnog iskustva, u Centrima za PTSP zaposleni su liječnici i osoblje koji branitelje u startu gledaju sa podozrenjem i sumnjom, dečki imaju dojam da tamo moraju glumatati da su ludi da bi dobili pomoć ili ostvarili status pa to i rade, a liječnici ih liječe terapijama koje do danas nisu izliječile nikoga, dapače od relativno zdravih ljudi učinili su zombije kljukajući ih psihostaticima, antihipnoticima , trankvilizatorima i ko zna čime još.

Sve je to poradi toga što uvjeren sam sami liječnici pojma nemaju što bi s nama i što to dovraga branitelje muči. Objasniti im ne možeš - to bi bilo otprilike kao objašnjavat slijepom od rođenja kakva je plava boja. Proživljavanje traume lijepo zvuči ali ako ti je nešto toliko teško da to jedva spremiš negdje u podsvijest, onda to baš i ne diraš i ne vadiš van.

Od samog kraja rata ispada da su branitelji postali problem i balast s kojima društvo ne zna što bi. Ispunili su svoju zadaću, ali vidi ih neki su se vratili živi. Ne mogu a da se ne zapitam da li je ovakva akcija kao u slučaju Grgić obrazac po kojem će se rješavati problem branitelja?

Ili čak i ne samo branitelja, da li će radnici koji demonstriraju zbog nedobivenih plaća također postati teroristi ili bilo tko javno zatraži neka svoja prava ili izrazi neslaganje sa ekipom na vlasti. Ne mogu da se ne zapitam dali je sezona lova otvorena ....?

Popaj