Zadnji komentari

Andrej izgubio povjerenje većine Hrvata

Pin It

Evo bisera Andreja Plenkovića kako, putem zamjena teza, pokušava opravdati svoj istanbulski harakiri: "Ono što je važno, glasanje po savjesti ili ne po savjesti, hoćemo li dijeliti zastupnike u Klubu HDZ-a na one s malo više ili s malo manje savjesti. U konačnici radi se o ispunjavanju HDZ-ovog predizbornog programa i zapadne orijentiranosti Vlade i nema nikakve promjene smjera

Predsjednik Vlade i HDZ-a "na samom rubu apstraktnosti"

"Iako u RH imamo niz zakonskih akata na snazi iz nekoliko ministarstava, Konvencija je potrebna", u Saboru je 11. travnja 2018. izjavila umrežena saborska zastupnica HDZ-a iz Dubrovnika, Sanja Putica. Odmah je nju i njezina šefa, Andreja Plenkovića, pohvalio SDP-ov čelnik Arsen Bauk. "Moram najprije pohvaliti monolitnost partije, nitko od ovih tko je protiv Konvencije nije se usudio replicirati predsjedniku stranke", narugao se na račun HDZ-ovih zastupnika koji će sve progutati samo da ostanu na jaslama. Baukov klon iz SDP-a Gordan Maras javno je rekao da se prvi put složio s Plenkovićem, što je dokaz da nam se crno piše. Plenkovića je zatim pohvalila i Sabina Glasovac, dobra replika Ingrid Mare Antičević Marinović, da joj ga je žao što je u izlaganju "uložio toliko energija oko nečeg što ne postoji". Plenkovća je pohvalila i Mostova Ines Strenja Linić "na hrabrosti". Posebno je čelnika HDZ-a pohvalio predsjednik zloglasne Partije, Davor Bernardić, i počeo vrijeđati gore od prethodnika Zorana Milanovića: "Vrijeme je da se u Hrvatskoj ogradimo od nazadnjačkih snaga u društvu koje nas pokušavaju gurnuti u srednji vijek i ljude pokušavaju dijeliti po rodnoj, spolnoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi i da im zajedno kažemo ne"

Na prigovor u raspravi od strane Hrvoja Zekanovića iz Hrasta da ignorira izjavu Hrvatske biskupske konferenciju koja je pozvala na odbacivanje Konvencije, Plenković je ponovio svoju demagošku matru kako je "interpretativna izjava signalna poruka da respektiramo stav i da stavim osigurače". Čestitao mu je i protestni zastupnik Goran Aleksić i zauzvrat tražio nove povlastice. Ono što je u Saboru govorila ministrica obitelji Nada Murganić je jadno i sramno. Nije vrijedno spomena. Toliko ulizivanja i borbe da ne izgubi položaj i povlastice. Iako Hrvatska ima svoju nacionalnu strategiju za suzbijanje nasilja nad ženama za razdoblje od 2017. do 2022. za protuhrvatske civilne udruge za provedbu Istanbulske konvedncije u proračunu će se ove godine izdvojiti čak 70 milijuna kuna!

Zlatko Hasanbegović je poručio vladajućima koji nameću ovakva opasna rješenja: »Hrvatska javnost, napose birači, čijim je glasovima ustoličena vlast gospodina Plenkovića, a koja sada gazi njihovu izbornu volju i najdublja uvjerenja, svi moraju znati da su Neovisni za Hrvatsku jedini zastupnički Klub koji će glasovati protiv Istanbulske konvencije. Stvarna i prikrivena svrha ove konvencije su ideološki ciljevi suprotstavljeni tradicionalnim vrijednostima. Zaštita žena od nasilja je tek 'smokvin list'«. Saborski zastupnik i politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier u Saboru je bio glavni tzv. glas savjesti. Istaknuo je kako interpretativna izjava uz Istanbulsku konvenciju ne otklanja koncept roda koji je protivan razumu, prirodi i kršćanskom pogledu na čovjeka. Tim više što pristaše Istanbulske konvencije tvrde da rodna ideologija ne postoji. "Ako ne postoji, čemu onda interpretativna izjava", s pravom je upitao Stier. Podsjetio je kako pravna služba Vijeća Europe potvrđuje da se rod mora tumačiti kao nešto odvojeno od spola te da se to nikakvim naknadnim interpretacijama ne može promijeniti. "To znači da će rodna ideologija ući u naše škole, športske ustanove i u hrvatsko društvo. To će biti naša međunarodna obveza koju možemo neko vrijeme odgađati, ali te obveze ne će nestati", rekao je Stier. Svoj govor je zaključio svima onima na čelu s Plenkovićem bez savjesti, ali s interesom, i po cijenu uništenja hrvatskoga naroda i hrvatske države: "Ne govorim iz pozicije moći i ne smatram se moralnim autoritetom, ali imam savjest. I ne dam nikome, baš nikome, da mi oduzme slobodu savjesti jer samo tako mogu biti i ostati slobodan čovjek koji može uzdignute glave, oči u oči, pogledati svoj narod".

Stiera je podržao i Ante Babić iz HDZ-a i poručio Plenkoviću: "Mislim da različita stajališta ne bi trebala poljuljati odnose u stranci jer smo svi rekli da podržavamo Vladu i premijera Plenkovića. Vlast proizlazi iz naroda i ja dolazim iz izborne jedinice u kojoj su uglavnom svi protiv Istanbulske konvencije i kao narodni zastupnik slušam volju birača". I u Mostu vlada "šizofrena situacija", kako ju je nazvao Hrvoje Zekanović, jer će jedni glasovati protiv, a elitisti će podržati Plenkovića i dečka Jean-Claudea Junckera. I kada se topi ionako mala i tanka Plenkovićeva većina u Saboru, kako spas s neba stiže potpora Milorada Pupovca, što je dokaz "šizofrene situacije" i u HDZ-u. Jer kada ovisiš o tri glasa Srba, od kojih Dragana Jeckov i dalje govori na agresorskom srpskom jeziku, znak je da je Andrej izgubio povjerenje većine Hrvata.  

• Nakon prošlotjedne zbrke, u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji došlo je do otrježnjenja. Sastali su se hrvatski biskupi i složno odgovorili Andreju Plenkoviću kako nije u pravu kada obmanjuje javnost jer u Konvenciji postoje ideološki elementi sukladni 'rodnoj teoriji' odražavajući rodnu ideologiju na temelju koje se gradi takozvana 'gender kultura', strana kršćanskim i općeljudskim vrjednotama te protivna nauku Crkve. Biskupi su na kraju zaključili i poručili vladajućima: „Protivimo se ratifikaciji Konvencije i smatramo da Republika Hrvatska svojim zakonskim okvirom i provedbom može sama – i učinkovitije od mjera i načina predviđenih Konvencijom – urediti pitanja suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Dužni smo izravno i jasno napomenuti ponajprije svim članovima Katoličke Crkve, bez obzira kojoj političkoj stranci ili opciji pripadali, koji trebaju dati svoj glas ZA ili PROTIV ratifikacije Konvencije da u njoj postoje ideološki elementi sukladni 'rodnoj teoriji' odražavajući rodnu ideologiju na temelju koje se gradi takozvana 'gender kultura', strana kršćanskim i općeljudskim vrjednotama te protivna nauku Crkve. Stoga, pozivamo da se narodni zastupnici u Hrvatskom saboru izjasne protiv ratifikacije Konvencije. Isto tako, suočeni s naznakama pritisaka na savjesti pojedinaca, pozivamo na osiguravanje slobode savjesti, izricanja vlastitih uvjerenja i stavova, jer bi nijekanje slobode bilo pokazatelj skliznuća u totalitarni mentalitet“.

• Protiv hrabroga Hrvoje Zekanovića, saborskoga zastupnika Hrasta, su mnogi, ali i Irena Petrijevčanin Vuksanović. Postavlja se pitanje zašto i ona? Dojučerašnja članica Mosta, a odnedavno HDZ-a. Mostovka Irena upitala je Zekanovića je li pročitao izborni program stranke HDZ na čijoj je bio listi i u čijem klubu sjedi... Ako itko nema pravo ništa pitati Zekanovića, prije svih to je ona kao topli prebjeg.

• Kada je u jesen, sumornu jesen 1991., hrvatski predsjednik Franjo Tuđman poslao u Vatikan potpredsjednika Vlade demokratskoga jedinstva Zdravka Tomca da potraži pomoć od Svete Stolice, primio ga je tadašnji tajnik Jean-Louis Tauran i rekao da će se moliti po cijelome svijetu za prekid rata i spas ugoženih Hrvata. Tako je i bilo, i mi smo porazili višestruko jačega srpskoga agresora. Danas, 27 godina kasnije, kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, uputio je pismo svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim vjernicima na području Zagrebačke nadbiskupije s pozivom na molitvu za Domovinu, a posebno za obitelji. Pismo je pročitano na euharistijskim slavljima u svim župama Zagrebačke nadbiskupije u nedjelju 8. travnja iza Popričesne molitve. U tom pismu kardinal Bozanić između ostaloga je zapisao: »U svojim molitvama posebno molimo mudrost i svjetlo Duha Svetoga u savjestima onih koji donose odluke o važnim pitanjima za naš narod i državu. Kao Crkva pozivamo sve na otvoren i hrabar dijalog, na međusobno poštivanje i čuvanje zajedništva u hrvatskom društvu, bez pritisaka i žurbe u donošenju odluka. Nadalje, kao Crkva koja je, ne tako davno, proživjela teret raznih oblika totalitarizama, posebno smo osjetljivi na svaki pokušaj promicanja ideologija protivnih ljudskoj stvorenosti, čovjekovu dostojanstvu i kršćanskom pozivu. Svjesni smo da se elementi takvih pokušaja, koji sebe nisu u prošlosti nazivali, pa ni danas sebe ne nazivaju ideologijom, redovito predstavljaju kao otvorenost, napredak i boljitak. Zato, kao što sam nedavno naglasio, ponavljam da "uvijek treba s oprezom slušati one koji ljudima obećaju ꞌraj na zemljiꞌ, koji se predstavljaju kao donositelji novog poretka, mira, blagostanja, potpune ravnopravnosti i slično. Time su se služile propale ideologije prošlog stoljeća, a slično pokušavaju i nove". Sukladno upozorenjima pape Franje o novim pokušajima kolonizacije, neprestano čuvajući vjernost Božjoj volji i nastojeći ostvarivati vrjednote koje su oblikovale hrvatski identitet, s pouzdanjem i nadom molimo zagovor Marije, najvjernije odvjetnice Hrvatske, svetog Josipa, zaštitnika naše Domovine i blaženoga Alojzija Stepinca, svjedoka Istine i čiste savjesti.« U ovome pismu nadbiskup Bozanić je otvoreno poručio Andreju Plenkoviću kako su Hrvati i katolici kroz povijest pobijedili i nadvladali "razne oblike toralitarizama", pa će i ovaj Plenkovićev "pokušaj promicanja ideologija protivnih ljudskoj stvorenosti, čovjekovu dostojanstvu i kršćanskom pozivu". Tuđman je 1991. shvatio snagu molitve za pobjedu nad srpskim agresorom. Postavlja se pitanje, shvaća li Plenković danas – »onaj koji ljudima obećava ꞌraj na zemljiꞌ«, kako u pismu piše Josip Bozanić, snagu molitve da mu se razum razbistri? Snagu molitve mogu shvatiti samo vjernici!

• Evo bisera Andreja Plenkovića kako, putem zamjena teza, pokušava opravdati svoj istanbulski harakiri: "Ono što je važno, glasanje po savjesti ili ne po savjesti, hoćemo li dijeliti zastupnike u Klubu HDZ-a na one s malo više ili s malo manje savjesti. U konačnici radi se o ispunjavanju HDZ-ovog predizbornog programa i zapadne orijentiranosti Vlade i nema nikakve promjene smjera. To jedna vrsta manipulacije i demagogije koja se događa u jednom dijelu komunikacijskog prostora kakav još nije viđen. Ne želim da ona dovede ljude u situaciju da se jedna tema koja je u svakom konkretnom izričaju na samom rubu apstraktnosti postaje tema koja već danima dominira. Upitao je kako to da kolege Nijemci, Austrijanci i Talijani konsenzusom usvajaju takve dokumente, pa i HDZ BiH". Puno je rekao, a ništa od toga nije istina. Jedina istina je da je on, Plenković, "na samom rubu apstraktnosti".

• Prema mjesečnom istraživanju CRO Demoskopa HDZ je pao za više od 2 posto. Najnegativniji političar je Andrej Plenković. Protiv njega je četvrtina Hrvata, ali i HDZ iz Imotskoga. Evo zašto: „Uvođenje rodne ideologije je u suprotnosti sa stavom i svjetonazorom naše stranke i naših birača što je opisano u članku 2. stavka 1. statuta HDZ-a: HDZ je narodna stranka koja okuplja sve slojeve hrvatskog naroda i drugih građana Hrvatske, čiji se program temelji na domoljublju, načelima demokracije i kršćanske civilizacije te drugim vrijednostima koje su u tradiciji hrvatskog narod“, poručili su mu Imoćani. Od sada neka Plenković ponovi onu čuvenu rečenicu kada je i uz pomoć Davora Ive Stiera iIvane Maletić (s)rušio Tomislava Karamarka: „Stranka ne može biti talac samo jednog čovjeka“. Tada je Andrej mislio na Tomislava, a danas je upravo on, Andrej, taj koji je postao „talac samo jednog čovjeka“. I zato ne čudi kada Davor Ivanković, politički komentator Večernjega lista za Plenkovića kaže: „...a na čelo stranke došao je s parolom da će demokratizirati HDZ“. I još nešto, svaki put kada se Gradski odbor HDZ-a Imotski okrene protiv predsjednika stranke, taj izgubi potporu stranačkih tijela i članova. Za Davora Gjenera to je „praznovjerje“, a za neke druge – realnost.

• Agonija u Agrokoru se nastavlja. Istina, nešto manje je u opasnosti Agrokor, a nešto više smo ugroženi svi mi kao – građani! Agrokor je predan Rusima na upravljanje, a sjedište koncerna – gdje će se upravljati – je u Nizozemskoj! Nova društva koja će činiti upravljačku holding strukturu su STAK, NizTopCo, NizHoldCo i HoldCo.

• Hoće li u Uskoku doći do potrebne smjene čelništva? Zasigurno ne će dok je Andreja Plenkovića. O čemu se zapravo radi? Ravnateljici USKOK-a Tamari Laptoš mandat istječe 16. travnja, a glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu mandat istječe 24. travnja. Ako vladajući odluče da ih smijene ili zamijene, morat će se ipak poštivati i neka procedura. Dok ravnateljicu USKOK-a, Laptoš, imenuje glavni državni odvjetnik, glavnog državnog odvjetnika, Cvitana, imenuje Sabor, ali na prijedlog Vlade čija je dužnost pokretanje procedure izbora glavnog tužitelja. Postupak je trebalo pokrenuti četiri mjeseca prije isteka mandata aktualnom ravnatelju, a nije! Paradoksalna je situacija da Cvitan sam sebe smjenjuje i dosad nije učinio ništa. Ipak, odluči li Plenković da otiđu i Cvitan, i Laptoš, ne će biti ništa bolje u DORH-u, jer u njemu i dalje ostaje Mladen Bajić. Momak iz vremena Jugoslavije. U medijima je u tijeku i pokušaj ispitivanja pulsa javnosti i u području sudstva, pa se licitira s mogućim kandidatima. Za zagrebačku županijsku tužiteljicu spominje se Sani Ljubičić, za zamjenika glavnog državnog odvjetnika Darko Klier, za zamjenicu/ka u građanskom odjelu Državnog odvjetništva spominju se Barica Novosel i Tomislav Penić, te Davor Petričević i neuništiva Jasna Omejec.

• Vladimira Šeksa su optužili da je bio suradnik Udbe. Onda je popularni Vlado organizirao vlastiti istraživački tim da dokaže suprotno. Njegovi su „istraživači“, kako on ističe, pročešljali 356.581 dokument i zaključili kako je - nevin. Još je Vlado naglasio kako je on bio jedan od najprogonjenijih ljudi u dva desetljeća prije raspada Jugoslavije, a ne suradnik ili informator jugoslavenskih tajnih službi. Ja mu vjerujem!

• Procurile informacije u medijima o Nacrtu prijedloga Obiteljskog zakona! Niti prvi, niti drugi puta. Uobičajena je to praksa svake vlasti, pa tako i ove Andreja Plenkovića, da uvede zbrku, a da se onda on – na kraju – poput „Spasitelja“, pojavi i presudi. Na našu štetu.

• MUP tvrdi da je četnik Spasoje Petković Štuka na Ovčari 1991. godine ubio francuskog dragovoljca i HOS-ovca Jean-Michela Nicoliera. Na redu su hrvatske vlasti da nešto poduzmu za njegovo 'transferiranje' iz agresorske Srbije u Hrvatsku.

• U obrani od argumentiranih napada Davora Ive Stiera, tanika HDZ-a, Andrej Plenković je pribjegao višestrukom lukavstvu. Jedno od njih je izjava novinarima kako je Stier trebao ostati na čelu diplomacije, jer je za taj posao „adekvatno kvalificioran“, čime je htio reći kako za Istanbulsku konvenciju nije „adekvatno kvalificiran“.

• Zavod za zapošljavanje je jednog Hrvata teretio zbog 0,01 lipe duga, te mu poslao ovrhu od 13.000 kuna iako je Porezna uprava ustanovila da dug ne postoji. Plus za ministra financija Zdravka Marića.

• Rusi postaju vlasnici 44 posto novog Agrokora, saznali smo 7. travnja 2018. Vjerovnici, poput ruskih banaka Sberbanka i VTB-a, tako bi trebali imati ukupan udio u novom Agrokoru od gotovo 50 posto. Dakle, najviše. Obvezničari bi trebali imati od 23 do 25 posto vlasništva kompanije, dok najjači obvezničar Knighthead 12 posto. Njima će se i isplatiti ostatak roll-up kredita. I hoće. Posebice ako znamo da će hrvatske banke imati neznatnih 8 posto kompanije.

• Na Marka Đurića, ministra u srbijanskoj vladi, izveden je napad i uhićenje u Kosovskoj Mitrovici kako bi se poslala poruka službenom Beogradu. Poruka koja ima pozadinu. Posebice po tomu što je Đurić pranećak, po majci, oca srbijanskog unitarizma, centralizma i ekspanzionizma Cincara Nikole Pašića. Čovjeka koji je „najzaslužniji“ za teror nad Hrvatima od 1918. godine, kao i za rasprodaju hrvatske obale Talijanima.

Marijan Majstorović - hrvatski-fokus.hr