Zadnji komentari

Udar Bruxellesa na zemlje Višegradske skupine i baltičke države – zašto se drastično smanjuju sredstva iz proračuna EU?

Pin It

Image result for eu terror

Ukupno bi Baltičke države i Višegradska skupina, zemlje koje su živjele pod komunističkom diktaturom dok se Zapad slobodno razvijao, dobile čak 37 milijardi eura manje u sljedećem proračunskom razdoblju! Dok bi Portugal, Španjolska, Italija, Grčka i Cipar dobili 3,7 milijardi više!

Najveći gubitnici u odnosu na sadašnji višegodišnji proračun su Mađarska, Češka i Estonija, koje bi, po prijedlogu Europske komisije, izgubile svaka po 24 posto kohezijskih sredstava, zatim Poljska, 23,3 posto manje, Slovačka 21,7 posto. S druge strane, Bugarska, Grčka i Rumunjska dobile bi 8 posto više, Italija 6,4 posto više, Finska 5,1 posto, Španjolska 5 posto.

Poljska je, naravno, nezadovoljna s prijedlogom novog proračuna EU i prijeti kako bi mogla odgoditi konačni dogovor oko financiranja bloka ukoliko u njemu ostane plan po kojem bi Poljska primila gotovo 20 milijardi eura manje nego do sada, prenosi novac.jutarnji.hr, a javlja Financial Times.

“S ovim novim proračunom, možemo zaboraviti na brze pregovore” , rekao je poljski ministar razvoja Jerzy Kwiecinski.

Zahvaljujući tim rezovima, Komisija bi zamrznula ili čak povećala financiranje južnijih država – Španjolska bi dobila ‘povišicu’ od 5 posto, za ukupno 34 milijarde eura, dok bi Italija dobila 6,4 posto više, ili ukupno 38,6 milijarde.

Najveću povišicu dobila bi Grčka, čija bi sredstva iz kohezijskih fondova narasla osam posto, na 19,2 milijarde eura.

Ukupno bi Baltičke države i Višegradska grupa dobile čak 37 milijarde eura manje u sljedećem proračunskom razdoblju, dok bi Portugal, Španjolska, Italija, Grčka i Cipar dobili 3,7 milijardi više.

Politika oko imigranata – glavni razlog smanjenja sredtava?

Sukob oko migracija i vladavine zakona bio je dodatno gorivo u pregovorima o proračunu s Poljskom i Mađarskom. Zemlje kao što su Švedska, Italija ili Njemačka, koje su primile naročito veliki broj migranata, nagrađene su iz dodatnih strukturnih fondova.

“Nije to kazna nego bi trebalo financijski podržati one države članice koje za nas obavljaju izvanredne zadatke. A ako neka članica ne bude ispunjavala sve kriterije koji se tiču vladavine prava, što podrazumijeva npr. neovisnost pravosuđa, onda joj neće biti isplaćivana nikakva sredstva”, otvoreno prijeti europski povjerenik za proračun iz njemačkog CDU-a Günther Oettinger.

Ovaj isti EU činovnik nedavno je zaprijetio Talijanima da će naučiti da na izborima ne biraju populiste. Talijanske stranke zatražile su njegovu ostavku, a onda je Oettinger rekao da nije mislio pokazati nepoštovanje prema Talijanima. I iz Bruxellesa su reagirali na te njegove uvredljive riječi, pa je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk jeftinom retorikom upozorio kako “europske institucije trebaju poštovati birače”.

Poljski ministar Kwiecinski izjavio je kako bi Varšava još i mogla prihvatiti smanjenje od 10 posto zbog manjih uplata u proračun EU nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva, no da je novi prijedlog pretjeran i da stvara nepotrebne podjele.

Poljska je do sada bila najveći primatelj kohezijskih fondova, no njena je ekonomija znatno narasla proteklih godina, i do danas je već prestigla Grčku u BDP-u po stanovniku. Prema EU projekcijama, sljedeće godine će prestići i Portugal.

Je li strah ekonomski i politički ojačale samosvjesne Poljske koja se ne želi pognuti pred Bruxellesom glavni razlog ovog velikog “rezanja” financijske podrške brzorastućem novom političkom i gospodarskom divu Europe?

Izvor: narod.hr