Zadnji komentari

Dopis Francuskoj ambasadi povodom odlikovanja Vesne Pusić 10.dio

Pin It

Europska Unija je jako malo ili ništa napravila da se demokracije, proizišle iz komunističkih režima poboljšaju, osim što je osudila komunističke zločine sa jednom Rezolucijom. Obožavatelji nehumanih metoda komunizma još uvijek upravljaju nekim europskim zemljama, posebice Slovenijom i Hrvatskom

Ekselencijo,

U Tovarniku, jednom mjestu u Hrvatskoj, srbijanski ekstremisti prave zakon, pošto su masakrirali hrvatsko stanovništvo. Nitko od njih nije nikada bio zabrinjavan za te strašne zločine ! Ekselencijo,kad bi se jedan takav slučaj dogodio na francuskom tlu, dali bi krivci bili sudski gonjeni ili bi bili zaštićeni ? Prepuštam vam pravo da osobno odgovorite.

Europska Unija je jako malo ili ništa napravila da se demokracije, proizišle iz komunističkih režima poboljšaju, osim što je osudila komunističke zločine sa jednom Rezolucijom. Obožavatelji nehumanih metoda komunizma još uvijek upravljaju nekim europskim zemljama, posebice Slovenijom i Hrvatskom. Pluralizam je bogatstvo, koje mora imati svoj realni udio u društvu a ne samo na papiru. Čim se neka promjena u post-komunističkim zemljama pokaže na obzoru, umjesto da to podrži, EU viče na skandal i buđenje nacionalizma. Lako je to onima koji nisu nikada podnosili perverziju te krvave ideologije.

Čudna stvar, zašto se hrvatske vlasti kriju iza tišine pred tolikom bujicom povjesnih činjenica, istine koja govori u korist hrvatskog naroda, te pred tolikom gomilom laži od strane srbijanskih vlasti ? Oni, kojih se to ne reagiranje tiče, sami su kvalificirani odgovoriti, ali elementi odgovora mogu se naći u činjenici da poneki ne žele gledati stvarnosti u lice, favorizirajući osobni profit na štetu naroda. Strahuju li da ne bi izgubili svoje privilegije i lak život, na što su se navikli ? To je više nego moguće ! Postoje također mračni okultistički elementi koji djeluju u pozadini, što je osobito došlo do izražaja povodom hajke na ministra Zlatka Hasanbegovića i premijera Tomislava Karamarka. To nećete doznati preko medija, podložnih raznim grupacijama interesnih sfera, nikakva pomoć s te strane ne može se očekivati u rješavanju problema.

Hrvatski narod se nalazi između cekića i nakovnja : pasivna hrvatska vlast s jedne strane, te sukcesivne srbijanske krajnje ekstremističke vlasti, s druge strane, zapreka su svakom pozitivnom razvoju na ovim prostorima. Hrvatske državne institucije ne koriste se čak ni istinom ni prirodnim pravom, ni ustavnim pravom, dok s druge strane imamo Srbiju, gdje laž kraljuje.

Slovenski povjesničar, pisac i publicist gospodin Roman Leljak, nadahnut i vođen humanizmom, radi titanski posao. Taj vrijedni, čestiti i karizmatični čovjek, primjerene dobrote i poštenja, autor je od preko 50 književnih radova. Gospodin Leljak nema financijska sredstva jednog srbijanskog producenta Emira Kusturice, niti njegovog kinematografskog iskustva, ali je ipak proizveo jedan kratkometražni film, ne na temelju laži kao što to radi Emir Kusturica, nego na temelju realnih događanja, onih koji svjedoče o genocidu nad Hrvatima. Emira Kusturicu financiraju republika Srbija i republika Srbija u Bosni, da širi lažnu propagandu i da sije razdor i mržnju među narodima. Istovremeno, vlasti u hrvatskoj troše kolosalne svote novca u širenju sramotne propagande protiv svog vlastitog naroda, protiv najosjetljivijih, to jest protiv udovica , za dom palih hrvatskih ratnika ! Njihovi muževi i očevi njihove djece, pali su u borbi, da bi bezskrupulozni profiteri mogli još i uvijek nastaviti sa pljačkom tog « malog, poštenog i civiliziranog naroda « , kako reče veliki Albert Einstein. Dali je Europa moralno korumpirana, te dozvoljava koješta i zatvara oči pred takvim nedosljednostima ?

 « Est-ce faire une muraille sans pierre, ou chose semblable, que de bâtir des livres sans sciences et sans art ». (Michel de Montaigne). Znači li to graditi zid bez kamena ili knjige bez znanja i umjetnosti"?

Vlastodrzci u Hrvatskoj, podređeni mračnoj komunističkoj prošlosti, ne rade ništa što bi moglo popraviti političku i humanu situaciju u Hrvatskoj. Gospodin Milorad Pupovac, oduvjek njihov saveznik, bdije kako hrvatski narod nebi pronašao pravdu i mir za kojima teži. Ta situacija je krajnje opasna, jer Hrvati su svakodnevno ponižavani. 

Slavni Srbijanski pjesnik, Jovan Jovanović Zmaj, u svojoj jednoj poeziji naslovljenoj "Šta se čuje? » napisao je : 

Hrvat se ne bori da što otme kome,

Čuva sveti plamen na ognjištu svome.

I dok tako čini u najteži dani

I Bog je i pravda na njegovoj strani.

I Bog je i pravda na njegovoj strani. Naš prijatelj Jovan Jovanović Zmaj je optimist, mi smo danas malo manje. Osjećaj pjesnikove duše ne podudara se uvijek sa onim koji vladaju. Žalosna stvarnost !

Tu i tamo čuje se to kako se moramo okrenuti budućnosti. Kako,  kad se istovremeno ubacuju laži i provokacije, stavljajući istodobno istinu pod tepih ? Istina nije na dnevnom redu. Zasto su Hrvati, koji su ustali protiv agresije, olako osuđeni a srbijanski zločinci, kao i zločinci iz doba komunizma, ostaju nedodirljivi ? Animirani su vjerojatno istim ciljevima, utječu na sukcesivne vlasti i orjentiraju tok događaja u smjeru koji odgovara njihovim osobnim interesima. Varaju se, jer se sa očiglednom nepravdom ne može graditi jedno bolje društvo. Jednako tako, ne gradi se bolje društvo sa medijskim i teatralnim provokacijama, izvrgavajući linču jedan dio naroda.

Sextus Propertius, latinski pjesnik je rekao : « svaka stvar ne odgovara jednako svakome. » Zaista, ne moze se staviti na istu razinu zapadne zemlje i zemlje proizišle iz komunističkog bloka. Iluzorno je vjerovati da je moguće, sa jednim magičnim skokom, prijeći iz jedne duge diktature u pluralističko društvo i demokraciju, bez ikakve tranzicije i nužnih promjena !

Izvolite primiti, Gospodine Ambasadore, moje iskrene pozdrave.

Michel Elmener

Février 2018

Neka živi francusko-hrvatsko prijateljstvo !