Zadnji komentari

Imali smo sreću (bapski osvrt na tekmu generacije)

Pin It

Image result for hrvatska danska subašić

Nogomet čini čuda, pogotovo kad naši pobjeđuju. Mislim, da je ovo prvi puta da predsjednici države ništa ne prigovaram, niti ne zamjeram. Isto tko prvi puta joj na nečemu zavidim, a to su zagrljaji s  našim dečkima, u svlačionici, onako umornima, znojnima i pomalo šokiranima, jer im još nije bilo potpuno jasno, što im se sve događalo i na kraju dogodilo, u ovoj utakmici.

Najprije onaj bezvezni gol u prvoj minuti. Onda Lukin promašaj kaznenog udarca. Onda oni mnogi promašaji, iznad gola, sa  strane gola ili drito u ruke majstora nad majstorima , hrabrog sina genijalnog oca Petera Schmeichela.

Budimo iskreni i pošteni Danci su bili bolji, u većem dijelu utakmice, u mnogo čemu, barem je tako djelovalo. Prštalo je njihovo samopouzdanje i samouvjerenost, bez namjernog pokazivanja te nadmoći ili ikakve superiornosti, uz poštovanje  jakog suparnika.

Naši “dečki” su bili nekako zakočeni, pod velikim pritiskom i bez dovoljno samopouzdanja. Bilo je “biti ili ne biti”, iako je to zapravo puno, s obzirom na sve što se događalo u pripremama, od zamjene izbornika, do dolaska u Rusiju. Sam dolazak i plasiranje na ovaj Mundijal bilo je pravo čudo, zbog niza okolnosti, podmetanja i želje nekih “važnih” činitelja u ovom području koji su to htjeli onemogućiti. Ne bih ulazila u njihove osobne, interersnoskupne, nedomoljubne i neprimjerene razloge i uzroke za takvo ponašanje.

“Tko je taj Dalić? Od kuda je došao? Tko ga je doveo. Čiji je to pijun?...bila su neka od pitanja kad je izabran aktualni izbornik.

“Nekakav Bosanac? Kaj onda? I Ćiro je Bosanac?... 

Treba dečku dati vremena. Gospodin Dalić je imao malo vremena, ali ga je najviše moguće, najpametnije, najstručnije, najdjelotvornije i najljudskije iskoristio. To se sve vidi po rezultatima u Rusiji. Rezultati su plod goleme iskrene suradnje, ljudskog, drugarskog i prijateljskog odnoasa izbornika, nogometaša i stručnog tijela. Izbornik cijeni i poštuje igrače, što mu se igrom, ponašanjem, unošenjem sebe cijelog u postignuće tima, uz stalno prisutno domoljublje, odgovornost i što bolje izvršenje svoje zadaće, stostruko vraća. Oni se vole, vjeruju jedni drugima  “ginu” svi za jednoga jedan za sve.

Svi su oni naši heroji. Neki su se malo više istaknuli, neki malo manje, što je splet okolnosti i situacija , koje je stvarala sama igra.

Navijačima treba odati posebno priznanje. Nikakvih incidenata nije bilo, pogotovo onih neumjesnih.

To što Srbi preko svojih medija sada “sline” i pišu kako je Srbin Hrvatima izvojevao pobjedu, neka slobodno objese mačku o rep.  Suba nije Srbin, već Hrvat i katolik. Kad bi kojim slučajem i bio Srbin, bio to naš Srbin kao  i mnogi drugi, pogotovo oni koji su ranih devedeset stali s puškom u ruci, u diplomaciji i logistici u obranu svoje domovine Hrvatske. Subašić je sinoć branio i herojski obranio Hrvatsku. Te i takve priče, s bilo koje i čije strane mi se sve više i više gade. Vrijeme je da se s tim prestane, jer time trujemo djecu i mlade, koliko s jedne strane, toliko i s druge. Iskreno mi je žao da su Srbi na ovom natjecanju eliminirani na način koji jesu. Znam da ih to boli. Bilo bi možda lakše kad bi se politika izbacila iz nogometa.

Kako bilo da bilo, a bilo je teško, ponekad i mučno, idemo dalje. Prijevojna točka je iza nas. Svakog sljedećeg protivika bi trebalo maksimalno poštovati, rspektirati i proučavati, uz nenarušavanje pozitivnog okružja u ekipi.

Bez obzira što se dalje događalo i dogodilo, postiglo se puno, daleko više, nego što se realno očekivalo.

Ipak mislim, das mo se svi ogriješili o prvu božju zapovijed i malo previše spominjali Boga. Istina Bog je uvijek uz istinu, pravdu, strpljenje, poniznost i zahvalnost, samo to treba zaslužiti, uz spoznaju kako su ponekad nedukučivi putovi božji.

Čekaju nas Rusi. Oni se mole istom Bogu.

Iskrene čestite izborniku , svima na teremu i na klupi, od mojih frendica iz kafića

Umalo da zaboravim, Mandžo osim što super igra jako dobro glumi (?).

Ankica Benček, učiteljica u mirovini