Zadnji komentari

Kada bi mi to uradili Pupovcu, vrištali bi da se radi o govoru mržnje

Pin It

 

Novosti brutalno „ubile“ Grabar Kitarović: „Metak pogađa gospođu Kitarović u lijevi dio lica“!

U novom broju „Novosti“, njihov glavni kolumnist Viktor Ivančić, odlučio je ‘ubiti’ Kolindu Grabar Kitarović, predsjednicu Republike Hrvatske. Naravno, ne može je doslovno likvidirati, pa je to učinio u svom tekstu.

Glasnik srpske nacionalne manjine „Novosti“, poznate su kao tjednik koji nerijetko prelazi granice prihvatljivih i razumljivih novinarskih provokacija. Njihove naslovnice redovito izazivaju zgražanje i osudu od strane velikog dijela hrvatske javnosti. Prošlo ljeto, naslađivali su se požarima uz naslove „lepa naša, lepo gori“. Vodeće ljude Katoličke Crkve, proglašavali su luđacima. S vremenom se nametnulo pitanje dokle su spremni ići? Podsjetimo, radi se o tjedniku koji se preko SNV-a, financira novcem iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Drugim riječima, „Novosti“, iako se reklamiraju kao samostalni srpski tjednik, nisu samostalne, već ponajviše ovise o državnoj potpori.

Neki dan smo objavili tekst o francuskoj političarki koja je izjavila kako sanja da reže predsjednika Rusije, Vladimira Putina, na kriške. Ništa više od toga ona nije rekla prilikom intervjua za „Le Parisien“, a opet, kompletna francuska javnost, od novinara, političara, sve do običnih malih ljudi, osudila ju je na svojevrsno progonstvo iz javnog života. Nikad više, Christiane Taubira, neće biti promatrana istim očima. Nakon što je podijelila nasilnu fantaziju s javnošću, ona više nije dio pristojnog svijeta.

U novom broju „Novosti“, njihov glavni kolumnist Viktor Ivančić, odlučio je ‘ubiti’ Kolindu Grabar Kitarović, predsjednicu Republike Hrvatske. Naravno, ne može je doslovno likvidirati, pa je to učinio u svom tekstu. Očito isprovociran njenim odlascima i Rusiju i navijanjem za Hrvatsku, Ivančić je napisao sljedeće:

„…Organi reda otvaraju paljbu. Nemaju drugoga izbora, rade u vrlo teškim i složenim uvjetima. Ne mogu znati tko je u podivljalome prometalu i kakve su mu namjere- jesu li unutra teroristi, šverceri droge ili čak ljudskoga otpada, koji, sudeći po kariranim uniformama i fanatičnim urlicima, dolazi ugrozi ruske nacionalne interese? Jedan metak pogađa gospođu Kitarović u lijevi dio lica i probija izlaznu ranu na desnoj strani. Po gnjecavim rumenim kraterima dade se zaključiti da je hrvatska predsjednica ostala bez oba obraza, što najbliži neozlijeđeni suputnik odmah uslika mobilnim uređajem i dijeli po društvenim mrežama…“

Ivančić tu ne staje. Dapače, on nudi dodatne mogućnosti za atentat na predsjednicu Republike Hrvatske.

„… može neposlušno vozilo spičiti iz zolje, ose ili čega sličnog, s drastičnim posljedicama: lijeva ruka i noga hrvatske dužnosnice u tom slučaju lete na obližnju livadu, desna ruka i noga završavaju u obližnjoj šumi, dok glava i trup ostaju u mainstreamu, tj. u cijevi za ventilaciju smještenoj u krovu autobusa… „

Nakon što je u tekstu likvidirana, Ivančić se dalje bizarno iživljava nad predsjednicom, i nakon njene fiktivne smrti.

„… A naša predsjednica? Zabrinuto pita hrvatsko službeno lice dok preuzima crnu plastičnu kesu s pronađenim dijelovima gospođe Kitarović koju mu predaje rusko službeno lice. Kako ćemo je zaboga sada sastaviti? To je vrlo složena problematika za koju nema jednostavnih rješenja, odgovara ruski kolega. Možda ipak ne treba očajavati, misli za sebe hrvatsko službeno lice, mučeći se s obje ruke držati kesu punu vlasti. Možda je ovo poboljšana verzija predsjednice….“

Za razliku od Christiane Taubire, čiji se delikt svodi na apstraktnu scenu, zapravo metaforu, Ivančić je poprilično detaljno opisao smaknuće Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice države koja de facto plaća i njegovo pisanje. No, s obzirom da je ovo Hrvatska, a ne Francuska, čisto sumnjamo da će izazvati sličnu reakciju javnosti.

Autor: Marin Vlahović/dnevno.hr