Zadnji komentari

Gdje je nestao odgoj?

Pin It

Image result for škola učenici

Ima tu još mnogo pitanja i odgovora, koji ne bi bili potrebni da nije zakazao odgoj u obitelji, školi i crkvi. Nije dovoljno djecu odjenuti, dati im jesti, poslati ih u školu i na ulicu, da rade što im se prohtije. S djecom se treba baviti, odgajati ih i obrazovati, te  im pružiti dobar primjer u svemu

“Jedno od rješenja je nova vizija onoga što škole mogu učiniti kako bi stvorile cjelovitog učenikau učionici povezujući im um i srce.” (D. Goleman)

Svaki dan  gotovo u  svakoj školi nastane neki incident, manji ili veći, između učenika ili između učenika i nastavnika, zbog nekog nesporazuma, loše komunikaije, nespremnosti na konstruktivan dijalog ili zbog nekakvih dječjih nestašluka, odnosno igrica.

Nakon incidenta u jednoj zadarskoj srednoj školi, ravnatelj škole je rekao kako su se učenici malo igrali,  da to nije ništa što bi trebalo zaokupljati javnost i oko čega bi se trebala dizati nekakva galama i prašina.

Možda je u početku to i bilo tako. Niti igre više nisu kakve su nekad bile. Ravnatelj škole to razumije. Svašta je već vidio i doživio, u svojoj školi, kao i mnogi drugi ravnatelji, koji od “buhe ne rade slona”, već pedagoški, drugarski i “očinski” riješe problem, prije nego izađe u javnost i počne se kotrljati ulicom.

Međutim, ako se mali problemi ne rješavaju, ako se sve smatra dječjom igrom, ako se prepusti vremenu i zaboravu, ako se gura pod tepih, “igra” prerasta u velike probleme, iz koji se rađa  nasilje i dolazi do eskalacije nečeg puno većeg što zadire u nešto nedozvoljeno, što se politiziranjem pretvori u diskriminaciju, mržnju i podjelu po nacionalnoj osnovi.

Kome to treba? Tko iz ničega stvara nešto, zbog čega se sramote pojedinci, škola, grad i država.

Ne vjerujem da su motivi ovog “žigosanja” bili ono u što se sve, na kraju pretvorilo.

Zar je napadnuta djevojka mirno stajala dok joj je “nasilnik” palio kožu. Taj “U” na fotograji izgleda savršeno napisan, kao da je naručen.

Gdje su bili drugi učenici dok se to “nasilje” odvijalo?

Ima tu još mnogo pitanja i odgovora, koji ne bi bili potrebni da nije zakazao odgoj u obitelji, školi i crkvi.

Nije dovoljno djecu odjenuti, dati im jesti, poslati ih u školu i na ulicu, da rade što im se prohtije. S djecom se treba baviti, odgajati ih i obrazovati, te  im pružiti dobar primjer u svemu. 

Ne mogu vjerovati da se u Vukovaru učenicama na   školskim ekskurzijama prodaju majice i ostali predmeti s ustaškim znakovljem. Još više ne mogu vjerovati da ih profesori potiču na takvu kupnju.

Ako je to zaista tako, onda nije nikakvo čudo, niti ovo žigosanje, koje je trebalo pokazati i dokazati određeni identitet, makar i lažni, jer je to u trendu.

Više nije bitno je li to bio dogovor ili nasilje. Bitno je da ta djeca ne znaju što čine, a ne znaju zato jer je zakazao odgoj i određeno obrazovanje o tematici koja se ovdje tretira i došla je do punog izražaja.

Biti će toga još, pogotovo ako će ulica nadomještavati one sadržaje koji su iz škola izbačeni, kao na primjer nastava povijesti u školama  (razredima) za obrtnička zanimanja.

Tražiti sada krivca je besmisleno. To je gubljenje vremena i trošenje novca. Zakazalo je društvo, koje se još uvijek nije riješilo prošlosti, koje nema prioritete, koje zanemaruje odgoj, naročito obiteljski i građanski.

U školi bi od svakog djeteta, praćenjem njegova rasta i razvoja, morali  “stvoriti” potpunog čovjeka, po svim odrednicama, psihičkim, fizičkim i duhovnim, koji će znati lučiti dobro od zla, koji će poštivati drugo i drugačije, koji će poštovati starije, kojima će uzori i motivatori biti njihovi profesori, koji će se kroz odgoj i obrazovanje pripremiti za život u sadašnjosti, bez međusobnog obračunavanja s prošlošću, koju  ne poznaju.

Možda to zvuči utopijski, jer stvarnost u kojoj ta djeca žive i odrastaju im ne pruža uvjete za pravilan  zdrav rast i razvoj.  Djeca i mladi oponašaju ono što vide u odraslih, pogotovo onih koji su poznate osobe  u javnom, sportskom, društvenom i političkom životu.

Ne vide baš puno toga primjerenog i motivirajućeg u pozitivnom smislu.

Lažne SMS poruke, fotomontaže, “cirkus” u Saboru, govor mržnje, uhljebarstvo, pretrčavanja iz stranke u stranku, iz kluba u klub, razna podmetanja, izmišljanja, obmanjivanja, međusobna napadanja, “čašćenja “ imenicama  ustaša, udbaš, … fake news, deep fake, dnevna mijenjanje mišljenja, negiranje izrečenog, prevrtljivost, agresivnost,  arivizam, nadmudrivanja, prepucavanja, podilaženja, …grabež, lov na profit, osobna uzdizanja, lov u mutnom, politička trgovanja, međusobna vrijeđanja, oportunizam, klijentelizam, konformizam, diletantizam, neznanje, nesposobnost, nepoznavanje standardnog hrvatskog jezika, nepoznavanje povijesti, neimanje elementarnih znanja iz temeljnih područja, populizam, pretvaranje, glumatanje, lažni altruizam, stavljanje sebe ispred svih i ispred svega, uživanje u iću i piću  (škampi i šampanjac) u društvu besprizornih, trošenje narodnog novca, putovanja, putovanja, putovanja, po principu 

"Martin v Zagreb, Martin z Zagreba"

Ankica Benček