Zadnji komentari

Invazija na Liku

Pin It

Image result for darko milinović

Izbacili su ga iz stranke, napravili  svoju izbornu listu, s novim tipom HDZ-ovaca, bliskih sadašnjoj vladi, prigovaraju mu, podmeću, šikaniraju, ali on ne pljuje po svojoj stranci, koju je osnivao, stvarao, jačao, podupirao, obdržavao i  s njome uvijek  do sada pobjeđivao. na svim izborima

“ Lupus mutat capillos, sed non tentat!” (Vuk dalaku mijenja, ali čud nikada!)

Vijesti i komentari o izvanrednim lokalnim izborima u Ličko-senjskoj županiji su su preplavili sve medije. Nestašni, neposlušni, autohtoni, državotvorni, samosvjesni,  tvrdoglavi, formalno bivši, ali pravi tuđmanovski HDZ – ovac, ušao je u ring sa “svojima” za vlast u Lici.

Izbacili su ga iz stranke, napravili  svoju izbornu listu, s novim tipom HDZ-ovaca, bliskih sadašnjoj vladi, prigovaraju mu, podmeću, šikaniraju, ali on ne pljuje po svojoj stranci, koju je osnivao, stvarao, jačao, podupirao, obdržavao i  s njome uvijek  do sada pobjeđivao. na svim izborima.

Mnogi su ga proklasili šerifom, zbog mnogo čega.  Možda Ličani žele imati svojeg šerifa, koji će skrbiti o njima i neće nikome dati da ih svojata, iskorištava i zloupotrebljava, za niske osobne i “državotvorne” interese.

Ako je tako, onda je sva ova novonastala prikrrivena i otvorena invazija na Liku i Ličane, od strane  vlade i ostalih viđenijih HDZ-ovaca, više tjedana i zadnjih dana promašena strategija i taktika.

Sabor je “zatvoren”. Sve snage HDZ su usmjerene na Liku i dr Darka Milinovića, koji je unatoč, izbacivanju iz stranke najveći HDZ-ovac. Putešestvije uzduž i poprijeko Ličko-senjske županije, obečavanja, slikavanja, poruke, druženja, isticanja “novootkrivenih” potencijala ovih prostora, u gotovo svim područjima, naročito u turizmu, je zapravo predizborna kampanja, ali ne za Liku, dobrobit te pokrajine Iiboljitak njenih stanovnika, već za potvrđivanje politike koju vodi ova vlada, odnosno premijer Plenković. Pobjeda njihove opcije bila bi potvrda zaokreta HDZ-a od Tuđmanove i “Dadine” politike.   Koliko je to dobro, za sve nas, mogu procijeniti stručnjaci i politički analitičari. Koliko je to stvarno, koliko kozmetički, pragmatski, lukracijski, “lustracijski”, suvremeno, europski, imputacijski, mentorski iz Bruxellesa, može se samo naslučivati. “Padne” li Milinović  to je kraj Tuđmanovog HDZ-a? ne znam, koliko je to dobro,a koliko loše i za koga je tako. Ovdje se dokazuje moć, utjecaj, poltronstvo, licemjerje,…s platforme demokracije, pod plaštem trgovanja sa svime i svačime, pa i ljudima. Nije li to neka vrsta ropstva. Kupac je onaj tko ima više para. Međutim, ne može se svakoga kupiti. Nema te cijene za koju se prodaje pravi domoljub, Ličanin i Hrvat. 

Vidjeti ćemo epilog ove drame i komedije u isto vrijeme. Vidjeti ćemo što će donijeti ovi izbori. Tko će se i koliko njima okoristiti, dokazati i prokazati.

Gubi se vrijeme, troši se novac, rade se nove podjele, a Lika kao i drugi krajevi je sve praznija i siromašnija. Kome treba takva Lika?

Kakva nam Lika treba, kakva može postati, kakve potencijale skriva najbolje znaju Ličani, kao što znaju tko ih može voditi u ostvarenju svih potencijala koje Lika ima i koji se mogu stvoriti, za sve njih i za cijelu državu.

Biti ću dosljedna sebi. Uvijek sam na strani onog koga se napada, posebice bez pravog razloga, na koga se udara s pozicije vlasti i moći, koga se hoće eliminirati, a do jučer si o njemu ovisio, jer je  bio  jedan od stožernih stupova vlasti, siguran u potpori, odan vojnik stranke, neprikosnoveni domoljub, možda previše svoj, lokalpatriot, tvrdoglavi Likota, kojeg su se mnogi stranački velikani bojali. 

The question is now: Zašto su ga se bojali ???

Još je veće (hamletovsko) pitanje:  “To be, or not to be ?”. Zna se za koga.

Najveće je pitanje: Tko je vuk u ovoj priči? Za sve nas.

Ankica Benček