Zadnji komentari

Koruški biskup je 'kapitulirao' pred pritiscima, radi se o katastrofi gledano s vjerskog motrišta

Pin It

Image result for bleiburg misa

Zabranjivati misu bilo gdje ili iza bilo koga, a ovdje se radi o žrtvama totalitarističkog režima, protivno je humanističkim i ljudskim načelima, a posebno je protivno načelima Katoličke crkve. Mise se služe u zatvorima, ispovijeda se osuđenike koji idu na električnu stolicu, zašto se onda ne bi služile mise zadušnice žrtvama totalitarističkog režima? 

Koruška Katolička crkva  u petak je priopćila kako odbija molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga zbog toga jer se ova misa politički instrumentalizira.  

"Misa na polju pored Bleiburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti", stoji u pismu koje je potpisao tajnik biskupije u Klangenfurtu  monisnjor Engelbert Guggenberger.

Navodi se i kako manifestacija na Lojbaškom polju pored Bleiburga šteti ugledu Katoličke crkve: "Ukupna slika ove manifestacije šteti ugledu Katoličke crkve i mogla bi s pravom poslužiti kao osnova da se, u slučaju da se izda dozvola za održavanje mise, Katoličkoj crkvi u Koruškoj predbaci instrumantalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru".

Iz Katoličke crkve su također naglasili kako su proveli 'temeljitu analizu' te da su zaključili kako nisu ispunjeni uvjeti koji su dani organizatorima okupljanja iz 2018. godine. 

'Radi se o presedanu, Crkva u Koruškoj je kapitulirala pred pritiscima'

Povodom odluke Katoličke crkve iz Koruške portal Direktno je kontaktirao povjesničara Josipa Jurčevića, koji se dugi niz godina bavi temom ratnih i poratnih zločina iz Drugog svjetskog rata.

"Zabranjivati misu bilo gdje ili iza bilo koga, a ovdje se radi o žrtvama totalitarističkog režima, protivno je humanističkim i ljudskim načelima, a posebno je protivno načelima Katoličke crkve. Mise se služe u zatvorima, ispovijeda se osuđenike koji idu na električnu stolicu, zašto se onda ne bi služile mise zadušnice žrtvama totalitarističkog režima? To je uostalom poslanje Crkve", rekao nam je Jurčević.

Povjesničar Jurčević je također istaknuo kako se radi o presedanu i kako je Crkva u Koruškoj "kapitulirala" pod raznim pritiscima: "Nažalost, Katolička crkva je u Koruškoj na čelu s biskupom kapitulirala pod raznim političkim, ateističkim i antiteističkim pritiscima. Puno je interesa u Hrvatskoj i izvan Hrvatskoj da se nešto takvo dogodi. Radi se o presedanu u načelima Katoličke crkve, nepoštivanju jedne civilizacijske razine".

"Misa bi se trebala održati, a ako se izvan mise nešto radi, postoje državna tijela koja bi se s time trebala baviti. Ponavljam, nažalost radi se o kapitulaciji biskupije koja je donijela ovakvu odluku, odluku koja je protivna kršćanskim i katoličkim načelima", napomenuo je Jurčević.

Za kraj naš poznati povjesničar zaključuje kako je "na djelu" pritisak na Katoličku crkvu u Austriji, pritisak koji dolazi iz Hrvatske: "Inicijativa i financiranje pritiska na Katoličku crkvu u Austriji događa se iz Hrvatske, radi se o jednom dugom procesu, koji je sada dignut na ovakvu razinu. Postoji dovoljno saznanja da su i na Bleiburgu ubijani ljudi, bio je to početak tragedije koji se poslije događao po cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Bleiburg je mjesto gdje se treba komemorirati, a ako ima nešto sporno, nije u ingerenciji Crkve da donosi političke i ideološke odluka. Radi se o katastrofi s vjerskog motrišta", zaključio je Jurjević.

direktno.hr