Zadnji komentari

Mađarska neće ublažiti zakone da bi Sorosevo sveučilište moglo ostati

Pin It

Image result for viktor orban

Mađarska neće ublažiti pravila za međunarodna sveučilišta unatoč pritisku Europske unije i ponudi Njemačke da posreduje u sporu oko sveučilišta koje financira američki milijarder mađarskog podrijetla George Soros, rekao je u srijedu glasnogovornik vlade u Budimpešti

‘Nema promjena u našim temeljnim stajalištima’, rekao je Zoltan Kovacs. ‘Nećemo promijeniti zakone i pravila koja uređuju visoko obrazovanje u Mađarskoj. Djelovat ćemo na toj osnovi’.

Sorosevo Srednjoeuropsko sveučilište (CEU) preselit će od rujna dio svojih djelatnosti u Austriju jer mu nova mađarska pravila zabranjuju izdavanje američkih diploma.

Taj spor, koji se smatra samo krinkom temeljnog spora između Sorosa i Orbana zbog imigracije, jedan je od niza pitanja zbog kojih je Europska pučka stranka (EPP) suspendirala Orbanov Fidesz pred izbore za Europski parlament potkraj svibnja.

Bavarska vlada i Tehničko sveučilište iz Muenchena ponudili su, na inicijativu Manfreda Webera, kandidata EPP-a za predsjednika Europske komisije, pomoć kako bi omogućili Srednjoeuropskom sveučilištu da može izdavati međunarodne diplome.

Mađarski državni tajnik Balasz Orban rekao je da je vlada ‘spremna razmotriti mogućnost izdavanja diploma priznatih u SAD-u i Njemačkoj kao i Mađarskoj’.

Naglasio je ipak da sva sveučilišta moraju poštivati mađarski zakon.

Kovacs je također poručio da sudjelovanje Bavarske, premda dobrodošlo, ne bi dovelo do izmjena zakona.

Rektor CEU-a Michael Ignatieff poručio je prošli mjesec da CEU od mađarske vlade traži da mu se zakonskim putem osigura ‘pravno obvezujuće odobrenje sa sve njegove djelatnosti u Budimpešti’.

kamenjar.com