Zadnji komentari

Spomen kamenja za Zid sjećanja u Udbini

Pin It

Moto klub Veterani Croatia, svake godine organizira moto defile „Jaši do zida“ u kojem se prikuplja spomen kamenje za izgradnju Zida sjećanja u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini.  Zid sjećanja nalazi se u Spomen parku pokraj crkve gdje je dosad prikupljeno više od  dvije stotine spomen kamenja  koje će, kao dio Spomen zida, vječno svjedočiti o svim stratištima hrvatskog naroda. 

Tako su članovi 5.podružnice Istočna Hrvatska MKVC prikupili šest Spomen kamenja koje će biti ugrađeno u Zid sjećanja pod imenom: 

 1. NUŠTAR  05.10.1991.

2. SOTIN, PROSINAC 1991

3. SLAVONSKI BROD, 06.04.1992. SAVA VELIKA KRIVINA

4. NEMETIN 05.12.1991.

5. SLAVONSKI BROD, 05.07.1992. GREBNICE

6. TENJA 05.12.1991.

Posveta Spomen kamenja održalo se u filijala župe Sv. Marka, ev. – Trnjaniu, Donja Vrba u sklopu 27.godišnjice pogibije pripadnika 108.brigade ZNG RH. U  navedeni projekt MKVC uključila se Osječka udruga 106.brigade ZNG RH na čelu s predsjednikom gosp.Ivanom Bekavac, koji su izradili dva Spomen kamena u znak sjećanja na poginule branitelje.

Navedeno Spomen kamenje koje nosi ime po stradanju Hrvatskog naroda biti će dio Zida sjećanja u sklopu same proslave Dana hrvatskih mučenika, u udbinskoj Crkvi hrvatskih mučenika koje se održao u rujna 2019g.. u Udbini. Naime, 09.rujna 1493.g. dogodila se jedna od najvećih tragedija u povijesti hrvatskoga naroda. Povjesničari procjenjuju da je u bitci protiv turskih osvajača na Krbavskom polju tada izginulo oko 10 tisuća hrvatskih vojnika i vitezova. 

Cilj moto defile „Jaši do zida“ je sudjelovanje veterana bikera i ostalih motorista na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i sjećanje na sve hrvatske mučenike kroz povijest kako njihova žrtva ne bi pala u zaborav.

Osim Zida sjećanja koje se nalazi u Crkvi hrvatskih mučenika, crkvu krasi i oltarni reljef pod imenom "Slava hrvatskih mučenika" autora Kuzme Kovačića. Oltarni reljef izgrađen je od bijelog bračkog kamena, na kojima su prikazana najveća hrvatska stradanja – Krbavska bitka, Bleiburg i Križni put, te Vukovarska stradanja u Domovinskom ratuTekst,slika: Maja Jakšić

Podružnica 5. - Istočna Hrvatska MKVC

predsjednik, Mirko Đurđević