Zadnji komentari

Bosna i Hercegovina i dalje ‘balkansko bure baruta’

Pin It

Image result for bure baruta bosna

U vremenu pokušaja traženja dugoročnog mira u Bosni i Hercegovini, u periodu kada tom zemljom vlada jedan čovjek imenovan od vlada izvana, s neograničenim ovlastima kakvima se držalo robove u bespogovornoj šutnji, potrebno je otići u bosansku prošlost te tamo naći i vidjeti, upoznati i imenovati razloge njene tragedije, i krvave ratovima izmučene sadašnjosti.

Jer ne otići u beha prošlost, koja je jedini uzrok tragične i mučne, crne i po mnogo čemu burne sadašnjosti, te javno i otvoreno ne imenovati razloge ovako teške današnjice, zapravo je samo pokušaj zatrpavanja i betoniranja ovog teškog stanja, i nikako nastojanje njegova konačnog rješenja kao jamstva za budućnost svim beha narodima u multi Bosni.

Zašto, naime, danas ne postaviti otvoreno pitanje odgovornosti Turske za, u svakom pogledu, osiromašenje, prisilno islamiziranje, okupiranje, janjičarenje, danak u krvi i sva druga zlodjela počinjena u Bosni i Hercegovini tijekom polutisućljetne okupacije. Sve dok se to pitanje ne postavi konsenzualno od sva tri beha naroda, zasigurno nema trajnog mira u Bosni i Hercegovini. Budući da zločini ne zastarijevaju te da zločinci moraju odgovarati za počinjene zločine, ova pitanja upravo u tom Međunarodnom tumačenju zločina imaju svoje uporište i opravdanje. Također, kako jedan beha narod, muslimani, danas učestalo pred svijetom postavljaju pitanje odgovornosti zločina u ovom, u Daytonu zaustavljenom, građansko konfesionalnom beha ratu, nameće se i pitanje odgovornosti začetnika i svih drugi ratova i agresija na Bosnu i Hercegovinu počinjenih u njenoj prošlosti. Da zapravo nije bilo tih okupacija u prošlosti, koje su izmijenile demografsku sliku Bosne i Hercegovine, teško da bi bilo došlo i do ovog krvavog i veoma brutalnog beha građansko konfesionalnog sukoba.

Preskakanje odgovornosti jednog agresora, Bosna i Hercegovina se dijeli nacionalnim i vjerskim zidovima koji joj nikako ne jamče mir i sigurnost. Takav selektivan pristup beha agresorima svrstavanje je jednog naroda na stranu toga okupatora čiju odgovornost oni ne traže. Odnosno to je identifikacija toga naroda, tko je, otkuda je i što hoće od Bosne i Hercegovine. Da nije bilo turske okupacije Bosne ta zemlja bi danas izgledala sasvim drugačija, mirnija, europejskija, zemlja ne tolikog šarenila i nespojivih razlika. Teško je vjerovati u dobronamjernost muslimana, i u njihovo bošnjaštvo, sve dok blagonaklono i sa simpatijama gledaju na prošlost turske okupacije Bosne, i ne traže tursku odgovornost za zločine počinjene u vrijeme danka u krvi u Bosni i Hercegovini.

I ne samo da od Turske se treba tražiti moralna odgovornost, već i materijalna odšteta za stoljetna iskorištavanja i rušenja Bosne. Ako je Njemačka plaćala, i plaća još uvijek ratne štete zemljama u kojima je ratovala i koje je držala porobljene u Drugom svjetskom ratu, zašto je onda Turska izuzeta te obveze prema žrtvama njene agresije. Iako je ovo pitanje, zbog politike svjetske zajednice neutemeljeno, ipak ga treba postaviti pred sve Međunarodne institucije koje se bave pitanjem ratnog zločina.

A, zapravo, tursko ne odgovaranje za zločine u Bosni i Hercegovini bilo je poticaj i drugim agresorima na osvajanje, zločine i ubijanja. Jednako tako turska okupacija Bosne velikim je dijelom i razlog krvavog građansko konfesionalnog beha sukoba. Stoga je potreban beha konsenzus sva tri naroda glede traženja turske odgovornosti za zločine počinjene u prošlosti na beha prostorima. U tom traženju muslimani bi morali prednjačiti, kako bi dokazali svoju opredijeljenost za europsku Bosnu i Hercegovinu, te time svijetu, i nemuslimanima u BiH, pokazali kako su europski orijentirani i da s islamskim vjerskim terorizmom nemaju nikakvih veza. Sve dok muslimani ne zatraže tursku odgovornost za zločine u prošlosti, beha narodi ćer imati svoje nacionalne i vjerske matice izvan Bosne i Hercegovine, muslimani Tursku, Srbi Srbiju, Hrvati Hrvatsku, a Bosna i Hercegovina će biti i dalje „balkansko bure baruta“. A takva zaista nema budućnosti.

Vinko Đotlo/kamenjar.com