Zadnji komentari

Mladen Milošević: Prvo su željeli da spomenik bude na „nevidljivom“ mjestu, ali nije prošlo

Pin It

Image result for spomenik oluja knin

Jedan od najljepših spomenika vezanih uz Domovinski rat nalazi se u središtu Knina – Spomenik hrvatske pobjede Oluja95, autora kipara Petra Dolića (arhitektonsko rješenje dao je arhitekt Tonko Zaninović).

Spomenik je svečano otkriven 4. kolovoza 2011.

Otkrilo ga je šesnaestoro djece obučenih u narodne nošnje.

A do otkrivanja ovog monumentalnog spomenika nije se došlo lako. Inicijativa je potekla od braniteljskih udruga ovoga grada, među kojima su se najviše isticali Udruga UHBL-PTSP-Tvrđava Knin i Braniteljski portal, koje je predvodio hrvatski dragovoljac Domovinskog rata Mladen Milošević, koji se prisjeća: 

- Prvi sam dao ideju da spomenik bude na trgu, iako su neki željeli da ga se postavi negdje iza zgrade suda, gdje ne bi došao do izražaja Punih šest godina sam inzistirao na svojoj ideji. Jednom sam nazvao gospođu Jadranku Kosor i rekao joj da je sramota da imaju novaca za spomenik u Srbu, gdje se odvijao lažni ustanak, a nemaju za ovaj u Kninu. I onda se dogodilo „čudo“. Prigodom jedne obljetnice VRO Oluja 95 nenadano su me pozvali na svečanu pozornicu, gdje je sjedio gotovo cijeli državni vrh, i tada mi je predsjednica Vlade Kosor javno, pred svima, uručila odluku Vlade RH o odobrenju 2,5 milijuna kuna za izgradnju spomenika. Nakon toga sam dan kasnije ovaj dokument predao tadašnjoj gradonačelnici Josipi Rimac i zatražio početak realizacije spomenika. Ona je počela „vrludati“ kako nije Grad „vlasnik“ trga, da to spada u Hrvatske željeznice, (!?) da je za to nadležan ministar Kalmeta i tome slično. Da se smučiš. A prije toga je ministrica Marina Dropulić na trg postavila nekakve  ploče koje su tada koštale vrtoglavih dva milijuna njemačkih maraka. No, ipak je vrlo brzo raspisan natječaj, ali ono što su tada izabrali nije imalo veze „s pameti“. Bila je to više nekakva „skakaonica“ nego spomenik. Tada su raspisali drugi natječaj, osnovali novo povjerenstvo, u kojem  sam i ja sudjelovao. U njemu je po dužnosti bio i Predrag Matić, ali nikada nije došao ni na jedan sastanak, što će reći da on zasigurno takav spomenik nije ni želio – rekao je Milošević te dodao:

- Kad su izabrali one koji će raditi na spomeniku, uzeo sam papir i kazao: evo, ovako bi trebao izgledati. Većina mojih zamisli je prihvaćena, kao i sam naziv spomenika, ali nakon toga doživljavao sam razne neugodnosti, pa čak i prijetnje. Međutim, sve je to sada iza mene, spomenik je tu, i radujem se kad vidim mnoštvo ljudi oko njega.

A ovoj će spomenik biti u centru pažnje i ovog 5. kolovoza, na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

- Također treba napomenuti, svima kojih se to tiče, po ne znam koji puta, da ovaj spomenik ima puni naziv „Spomenik hrvatske pobjede Oluja95“ i da ga nitko ne bi trebao izbjegavati, kao što to pojedinci čine. Podignut je u čast i slavu svim poginulim, nestalim i umrlim, ali i živim hrvatskim braniteljima, i kao takav uzdignut je na najvišu nacionalnu razinu-kazao je Mladen Milošević, inicijator izgradnje ovog velikog i jedinstvenog spomenika.

No, mi bi na to još  dodali, da svaki grad koji još nema da bi trebao  imati nešto slično, da se ne zaborave oni koji su bili prvi kad je trebalo i koji su dali svoje živote za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

Mladen Pavković, 

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)