Zadnji komentari

Ne preporuča se domoljubima

Pin It

Image result for kolinda govor knin 2019

Mislim da nitko nije napisao da se  taj čuveni  “državnički”govor iz Knina više ne prikazuje na TV, a ukoliko se pokazuje da se stavi preporuka: “Ne prporuča se  domoljubima, posebice braniteljima.”

“Došao sam do zaključka da je politika previše ozbiljna stvar da bi bila prepuštena političarima.” (Charled de Gaulle)

Na ovaj naslov  su me ponukale preporuke  za gledanje pojedinih TV uradaka, (emisija, filmova, dokumentaraca,…) koje se ne preporuča  mlađima od 12, 15, 18 godina s obzirom na tematiku, sadržaj, grafiku, komentare,…

Gledala sam više puta snimku govora aktualne predsjednice države, u Kninu, na skupu vojnih zapovjednika prigodom obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti, Dana pobjede i Dana branitelja. Svaki put, iako znam što slijedi, mi je bilo sve nelagodnije, mučnije  i uvredljivije.  Najblaže rečeno, to je negledljivo.  Nikakva euforija, uzbuđenje, sreća, radost, oduševljenje, domoljublje, veliko hrvatstvo, odanost, privrženost, ponos, ushićenje, razdraganost,…. nešto takvo, dosad, ni od koga viđeno, ne može proizvesti.

Očigledno je da se nešto  čudno, neshvatljivo, nepredviđeno, neprimjereno, “spontano” prirodno, neprotokolarno, nedomoljubno, neodgovorno i pomalo sramotno dogodilo  s predsjednicom države, da si je dopustila, dosad najveći gaf od gomile njenih, raznih i različitih gafova (svjesnih, nesvjesnih, namjernih, nenamjernih) koji su obilježili  cijeli njezin mandat, djelovanjem, ponašanjem i govorima punih  obilja ispraznosti: floskulama, fake news-ima, oskimoronima, pretvaranjem licemjerjem, ulizivanjem po potrebi, iskrivljavanjem povijesnih činjenica, neimanjem elementarnih znanja i saznanja, nelogičnim zaključivanjem, nesposobnošću stvaranja asojacija poznatih i novih sadržaja, larpurlartizmom, …na prizemni makijavelistički način.

Vjerojatno je u pitanju bila neka više sila. Predsjednica države jednostavno rečeno nije vladala sobom. Neki su se tome smijali. Zorno i eksplicite  se potvrdilo sve ono što su o njoj pretpostavljali ili znali. Neki su bili konsternirali.  Nešto takvo nije moglo očekivati na tom mjestu, na taj dan, ni od koga, a kamoli od predsjednice države. Mnogi smo tužni. Žalimo osobu koja ne vlada sobom, koja je pomiješala sve lončiće, koja više  ne zna što se kada može, što se ne može, što se smije, a što ne smije.  Ta i takva osoba, nažalost još uvijek predstavlja, sve nas i našu državu Hrvatsku. KGK je vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske. Nerizmjerno se divi, klanja i ulizuje našoj javnosti nepoznatoj  američkoj generalici i vojnom atašeu, kojemu ne zna ime, te ga oslovljava po funkciji.

Govori engleskim (američkim jezikom) pred hrvatskim generalima, zapovjednicima, braniteljima, svekolikim pukom, zapličući jezikom, uz neprimjerenu,  gestikulaciju i grotesknu verbalnu komunikaciju. Bilo mi je žao onih ljudi u odorama koji su to morali gledati i slušati, ne trpnuvši okom, te na kraju te “državničke” govorancije zapljeskati. Bilo je to veliko poniženje svih njih tamo i nas pred TV ekranima.

Milsim, da bi bilo dobro i humano, za sve nas da se taj govor više ne ponavlja, zbog funkcija koju ta žena obnaša, zbog države, zbog svih nas i zbog nje same, iako je vrlo izgledno da predsjednici više nitko i ništa ne može pomoći, u brendiranju za novi image i za novi predsjednički mandat.

To vide i znaju svi s prosječnim IQ, bez obzira na zvanje, zanimanje, profesiju i funkciju. Zar to ne vidi vodstvo HDZ-a i naš uvaženi premijer, koji odnedavno obnaša funkciju predsjedničinog glasnogovornika.

KGK nije bila moj izbor i nikada to neće biti, ni za što, gdje se predstavlja, brani i zastupa Hrvatska. Uza sve njene mijene i promjene, u ovom mandatu, mislila sam i očekivala da će, uz sve promašaje, propuste, činjenja i nečinjena, nešto naučiti, postati odgovorna, postati državnica, prihvatljiva većini. 

Nažalost, to se nije dogodilo. Tko je za to kriv? Više to nije važno. Krivaca ima puno. Naj krivac je gospodin Karamarko, koji ju je lansirao, podržavao, podupirao i pao u euforični trans urlajučći: Imamo predsjednicooooooooo…! 

Mislim da mu je danas jako neugodno, teško, mučno i da ga je sram, zbog toga. 

Uvjerena sam da nam to nije želio priuštiti. Naime, gospođu KGK nije niti on dobro poznavao, iako se dalo naslutiti kakva je. Pokazala je to svojevoljnim napuštanjem veleposlanstva u  Washingtonu i odlaskom u NATO, za pomoćnicu nekakvog tajnika za nešto.

Upravo je nevjerojatno, da najveća politička stranka (cca 220.000 članova) nije imala drugog kandidata za predjednika države, baš kao ni za premijera, te su ga morali uvesti, uz blagoslov KGK, kao predsjednice države.

Još je nevjerojatnije da sad opet, unatoč svim negativnim I lošim pokazateljima u njenom radu i djelovanju, HDZ opet ide s istom osobom na predsjedničke izbore.

Ja to ne razumijem. Bilo bi mi drago da mi netko tko to razumije, stručan je i nepristan to objasni.

Meni se čini, kako HDZ, odnosno njegov vrh niti ne želi da KGK pobijedi na predsjedničkim izborima. Ovo mi sve izgleda kao nekakva igra, odnosno zavjera. Možda je to čak i nekakva osveta, za sve one napade na njih, difamacije po svijetu, otklone, vrludanja, uzurpacije ovlasti, … Ni u kojem slučaju to nije u redu, nije dobro, nije pošteno, nije odgovorno, pogotovo prema građanima, s kojima se poigravaju, misleći kako je to podatna amorfna glasačka masa, koju će stranačka vojska pokrenuti, upregnuti i iskoristiti.  Ta vojska je u zadnje vrijeme, što je bilo vidljivo i prepoznato na EU izborima, ostala bez glavnog  strančkog vojskovođe. Bilo je u nemilosti, odstranjen od glavnih zbivanja. Dogodilo se što se dogodilo. Na njihovoj svađi profitirao je SDP. Šuška se kako će u   se taj vojskovođa opet uključiti, u slijedeće izbore. Izgleda da je pao novi stari deal. U očaju i beznađu se svašta radi, a najviše sramoti, jer su pogubljeni svi kriteriji i dostojanstvo, žene kao žene i žene kao predsjednice države, koja se zove državnicom i vrhovnom zapovjednicom hrvatske vojske, dok se istovremeno klanja američkim časnicima, na Danu D, republike Hrvatske.

Sve što sam napisala je već rečeno i napisano na mnogim m jestima, s različitih aspekata i na razne načine.

Mislim da nitko nije napisao da se  taj čuveni  “državnički”govor iz Knina više ne prikazuje na TV, a ukoliko se pokazuje da se stavi preporuka: “Ne prporuča se  domoljubima, posebice braniteljima.”

Ankica Benček