Zadnji komentari

Sjetimo se Šimunića

Pin It

Image result for šimunić za dom spremni

Zapravo mi se jako sviđa ovaj dio u kome se ne pravi razlika između “Za dom” i “Za dom spremni”.  A zapravo i Ti o tome pišeš u svom komentaru. Kao što sam i ja komentirao Vučić je srpskim slugama u RH očitao bukvicu zato što nisu uspjeli u zabrani „Bojne Čavoglave“

(Odgovor Stijepu Mijović Kočanu)

Dragi Stijepo,

Tvoj komentar sam dobio baš kada sam razmišljao o Josipu Šimuniću i sramotne uloge hrvatskih vlasti u njegovom slučaju. Zapravo mnogo toga o čemu je ovih dana pisao cijeli niz državotvornih komentatora povodom pravomoćne presude koju je donio Visoki prekršajni sud, a čiju presliku Jutarnji list piše da ima, stoji da je pozdrav “Za dom” i “Za dom spremni” korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

Zapravo mi se jako sviđa ovaj dio u kome se ne pravi razlika između “Za dom” i “Za dom spremni”.  A zapravo i Ti o tome pišeš u svom komentaru. Kao što sam i ja komentirao Vučić je srpskim slugama u RH očitao bukvicu zato što nisu uspjeli u zabrani „Bojne Čavoglave“. Zato su oni sami preuzeli ulogu u tome, pa Hrvatski tjednik danas konstatira:

Srbi te tuže, Srbi ti sude

Optužni prijedlog: Biljana Kučeković Puharić, Srpkinja

Prvostupanjaska presuda: Slavko Štrbac, Srbin

Drugostupanjska presuda, Siniša Senjanović, sin pukovnika JNA

Objava presude: Slavica Lukić, Srpkinja, supruga Milorada Pupovca

Zapravo je to u stilu moje stare pitalice:

Koja je razlika između četnika i Jugoslavena?

Četnik je pošteni četnik, a Jugoslaven je pokvareni četnik.

Ove sluge u RH ne smiju reći da su “Za dom” i “Za dom spremni” i onda cijelu priču usmjeravaju na to je li ova druga inačica istoga stara ili nije, a Srbi – kao pošteni četnici – ne prave nikakvu razliku i to otvoreno kažu.

Nije im teško kada znaju da hrvatske vlasti rade ono što im Vučić kaže, ali ipak!

Da, pogledaj o tome:

https://narod.hr/hrvatska/drago-krpina-s-ustasom-mesicem-prvi-put-sam-slusao-i-pjevao-bojnu-cavoglave

Da, zašto onda Šimunić?

Jednostavno sam odmah kada su ga napali upozoravao kako je “Za dom spremni” samo prirodna nadogradnja pozdrava “Za dom” i usporedio s istim srpskim objašnjenjem njihova pozdrava s raširena tri prsta, kojim je tada vani uspoređen na primjeru Đokovića. Zapravo je i Šimunićev svjedok obrane naš poznati povjesničar dr. sc. Josip Jurčević u svom vještačenju i govorio o ta dva pozdrava.

Tada, a i kasnije s našom Peticijom ZDS kojom smo branili „Bojnu“ i Thompsona imali su srpske sluge provodeći velikosrpski Memorandum SANU 2 u RH više uspjeha u napadima na nas.

Ali danas na naslovnici Hrvatskog tjednika čitam uz sliku Presude:

„Obrišite njome ..., bando četnici!“

Potom:

„Nikada Hrvati nisu tako masovno prihvaćali Za dom spremni!“

„Za dom spremni odlučuje o pobjedniku predsjedničkih izbora“

Na kraju naslovnice je spomenuti tekst „Srbi te tuže...“

Zapravo, već su i u pjesmi:

Poslušajte glazbeni odgovor mladih Hrvata na pokušaj zabrane pjesme “Bojna Čavoglave”

https://m.youtube.com/watch?v=uKC8AqaFcQs

Za Dom – spremni!

U Zagori na izvoru rijeke Čikole

Na bojištu spjevana Bojna Čavoglave…

Branili su domovinu hrabri ratnici

Uz tu pjesmu slavili su, a i ginuli…

Na frontu od Vukovara do Dubrovnika

Slavna pjesma ratnicima moral dizala…

A danas nam oni žele zabraniti nju

Pjesmu koja najavljuje našu pobjedu…

Glave dižu oni što su tad’ se skrivali

Dok su hrabri branitelji uz nju ginuli…

I govore da je zločin danas pjevat ju

Pjesmu s kojom branili smo našu Hrvatsku

I neka nas sve zatvore, al’ neće uspjeti

Sa usana slavnu pjesmu nikad skloniti…

Hvala za sve našem Marku iz Čavoglava,

Hrvatska ti zaboravit neće nikada…

Tekst je napisao Max Križanić, na originalnu melodiju pjesme “Bojna Čavoglave”, a otpjevali su ju i odsvirali braća Kumerle

Pozdrav

Joško

STIJEPO MIJOVIĆ KOČAN,

NA ČIJOJ JE STRANI HRVATSKO DRŽAVNO ODVJTENIŠTVO

Dragi Joško,

Kad bih imao naslov ovomu, on bi bio: NA ČIJOJ JE STRANI HRVATSKO DRŽAVNO ODVJTENIŠTVO, prema svi znamo  izdajničku istinu te je pitanje samo retoričko!

Radio sam podkraj socijalističke Jugoslavije antologiju hrvatskoga narodnog preporoda naslovljenu Ilirae lira, radijski sam, dakle auditivno, predstavio to razdoblje u kojemu naivni i dobrote te žudnje za bratimljenjem sa srbskim narodom,  hrvatski narodni preporoditelji kliču “naš Vuk“ i pjevaju budnicu u kojoj je stih ZA SLOBDU I ZA DOM / HRVATSKI DOM. Taj „naš Vuk“  iskoristio je tu  dobrodušnost i prostodušnost hrvatskih rodoljuba i njihovo prihvaćanje štokavskog,  zbog razloga jer njime govore i Srbi, a odricanje  samih sebe, to jest od svojega čakavskog i kajkavskog narječja (a to je i Gaju i Vuku diktirao Beč/Europa čiji su poslušnici oba bili!) – brže-bolje taj prevrtljivi šovinistički lažov, Karadžić, dakle   ̶   „proglasio je „Srbi svi i svuda“!  Do dana današnjega koristi se ta podvala da su i Hrvati „Srbi katolici“ jer službeno i ozakonjeno govore i pišu štokavski, „zaboravljajući“ da su štokavci i Bugari i Rusi i Bjelorusi i većina slavenskih naroda… Do dana današnjega ta podvala uvjetuje da se hrvatske pokrajine proglašavaju „srbskim zemljama“, da se grade velebne srbsko-pravoslavne crkve uz Jadran... I druga posrbljivanja, da ne ponavljam što svi znaju.

Onaj koji je okupatorima koji su oružjem navalili porobiti Hrvatsku gromko pjesmom poručio NE ĆETE U ČAVOGLAVE DOK SMO ŽIVI MI narodni je junak, heroj, može biti uzor svim Hrvatima i svim građanima Hrvatske koji vole svoju Domovinu. Treba dobiti, i trebao je već davno dobiti, najviša državna odlikovanja. Tko mu ih uskraćuje, na korak je od izdajnika. Svi oni koji ga optužuju da je fašist samo zato jer je branio svoj dom, svoj rodni kućni prag od fašista porobljivača, time otkrivaju sebe kao suradnike  okupatora te bi ih, kao kolaboracioniste porobljivača  Hrvatske,  hrvatski držani odvjetnik, to jest njegove službe, trebale makar pozvati na razgovor i priupitati te zapisati zašto se svrstavaju uz fašističkog okupatora pa još svoj fašizam, svoju mržnju, svoje pristajanje uz okupaciju nedužnih pripisuje onomu koga su nasilno napali!? Uostalom, zašto državni odvjetnik postoji? Valjda zato da brani svoju zemlju i svoju državu, isto kao što je  to radio i Marko Perković,  a ne one koji je, puni mržnje, napadaju i negiraju?!          

Zašto se, dakle, državni odvjetnik, svojim nedjelovanjem i obstrukcijom svojih zakonskih obveza svrstava uz okupatore Hrvatske?  Famozni „govor mržnje“ nigdje se ne pokazuje u tolikom šovinizmu koliko u napadima na Marka Perkovića Thompsona i na njegovo NE ĆETE U ČAVOGLAVE DOK SMO ŽIVI MI: državni odvjetnik trebao bi ih  dakle sve, i novinare i dužnosnike, vrlo ozbiljno priupitati da objasne zašto se svrstavaju na stranu okupatora Hrvatske!?

Da se prikrije to NE ĆETE U ČAVOGLAVE, znači ne ćete osvojiti Hrvatsku, prešućuje se ta bitna rečenica, a ističe da ne valja ZA DOM SPREMNI. To je smicalica: taj usklik, kao što vidite, ima duboko korijenje u hrvatskom  narodu, nikoga ne napada, a i prema srbskom narodu je prijateljski, samo brani rodni dom od okupatora: za slobodu i za dom!  U  obliku za dom spremni, svi to znaju, nastao je kao otpor velikosrpskom fašističkom porobljavanju i torturi za kraljevine Jugoslavije, nakon ubojstva Stjepana Radića u beogradskom parlamentu osobito. Njime su se za NDH, POZDRALJALI SVI, i Srbi, kako svjedoči Lojzo Butorac iz Siska koji se tog vremena sjeća, a ustaše su se pozdravljali  ZA POGLAVNIKA ( i dom spremni)! No, to ZDS tu je izdvojeno samo zato da se pokuša onemogućiti sve što je hrvatsko i sve što je hrvatska država, ma kakva bila.  Još ako su to izvikivali i Thomsonovi suborci, eto dodatna razloga da  stvarni fašisti njih proglase fašistima, dakle onima koji ih napadaju; nečuveno, neviđeno, nedogođeno nigdje osim u propagandi četničkog pokreta u Hrvatskoj, aktualno u pojačanim nasrtajima na Hrvatsku od kuda se god može!

Opaska: Thompsonove koncerte ne slušam, odgojen sam uz tamburicu svojega oca, također Marka, koji je izradio i danas sačuvanu i od stradanja u ratu obnovljenu tamburicu te je i svirao na njoj…Imam, dakle, drugačiji glazbeni  odgoj i ukus. Ni njegove domoljubne pjesme ne znam (imam svoje!) osim jedne, objavljene u prošlom broju Hrvatskog tjednika. Treba popraviti strofu u kojoj se ponavlja dva puta ista rima, Thompson je, očito, vrlo nadareni amater, inače, s posebnoga domoljubnog kritičko-prosudbenog motrišta, nema joj nikakva prigovora, dapače, zaslužuje sve pohvale. Međutim, književno-kritičkih motrišta je ukupno sedam, šest nezaobilaznih, što zna svatko upućeniji u teoriju i poetiku. Razlikujem Perkovića pjesnika od pjevača, a osobito od borca branitelja Domovine. Kada sam prvi puta, usred rata, čuo to NE ĆETE U ČAVOGLAVE DOK SMO ŽIVI MI, znao sam da  našim i okupatorima neće uspjeti porobiti Hrvatsku. Da ima tko braniti nas! A za DOM braniti spremni moramo biti svi državljani Hrvatske, svi i uvijek! Sve drugo su ružne objede i protuhrvatska naklapanja četnika-fašista. Tko od „hrvatskih dužnosnika“ prijanja uza njih, ili namjerno to ističe, ili prešućuje, a ne bi smio prema dužnosti koju obnaša, isti je kao i svaki drugi fašist i porobljivač.

Uostalom, I SRBI SU BILI USTAŠE, zar to ne piše srbskom ćirilicom na grobu jednoga od njih, na fotografiji koju sam Ti već ranije proslijedio (meni su je poslali!). Možeš i to i ovo poslati čitateljima Tvojih tekstova, ako Ti se čini uputno.

Pozdrav

Stijepo

Akademik Josip Pečarić