Zadnji komentari

Što god Plenković sada odlučio o Pupovcu, s njim više nitko ne želi surađivati

Pin It

Dakle, ne ''laje'' Pupovac radi Srba i Hrvatske, već sada kada se pokazao kao nevjerodostojan partner svima, ne samo vladajućima, isključivo i samo zbog svoje fotelje i novca koji s njom dolazi. Nažalost, zakon je takav da će Pupovac i njegovi uvijek dobiti tri mjesta u Saboru, bez jake stranke hrvatskih Srba koji će stvarno predstavljati nacionalnu manjinu, a ne jugoslavensku, socijalističku i memorandumsku politiku

Ta vrsta povijesnog revizionizma u kojemu se u europskom kontekstu želi rehabilitirati ustaštvo, a optužiti sve druge - Jugoslaviju, socijalistički poredak, komunistički pokret, druge narode na prostoru bivše Jugoslavije, to jest Srbe i ostale - to je nešto što je matrica po kojoj se to odvija u Republici Hrvatskoj. I to pridonosi tome da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti na prostorima bivše Jugoslavije. Da Hrvatska postaje faktor produbljivanja nepovjerenja na prostorima bivše Jugoslavije i da predstavlja svojevrsnu crnu ovcu ionako ne baš svijetlom stanju međuetničkih odnosa na prostorima bivše Jugoslavije", rekao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u intervjuu za sarajevski medij. 

Ta izjava i usporedba Hrvatske s kvislinškom NDH podigla je pred početak predsjedničke kampanje buru na desnom i lijevom dijelu političkog spektra. Nije dugo trebalo čekati svoje, posve neprimjerene komentare dali su i šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je su njima samo nadolili benzin na vatru. 

Ne laje Pupovac sela radi...

Krenuli su napadi na Pupovca s lijeva i desna. Ljevica Pupovcu i SDSS-u zamjera to što sa svoja tri mjesta u Saboru podržava vladajuću većinu, iako je okrivljuje za ustašizaciju društva i naziva rušilačkim čimbenikom stabilnosti u regiji. Desnica s druge strane podsjeća da je SDSS osnovao ratni zločinac Goran Hadžić, kako se Pupovac koristi rječnikom velikosrba s početka Domovinskog rata koji su ustašizaciju koristili kao početak balvan revolucije i protjerivanje Hrvata s onih područja koje su Srbi smatrali svojima.

Jednako tako Pupovčeve optužbe usporedili su s onima kojima se koristio komunistički režim kako bi difamirao, optužio i zatvarao sve one koji mu nisu bili po volji. Nije Pupovcu pomogao ni Aleksandar Vučić koji je neizravno tijekom svog posjeta, a i poneki puta poslije, natuknuo da se Pupovac s njim konzultirao prije glasovanja u Saboru. 

Međutim, zbog čega su Pupovac i njegov SDSS ovako žestoko krenuli u napad na HDZ s kojim su u vlasti?

Situacija na političkoj sceni sve je osim stabilna. Pretrčavanje iz stranke u stranku, mijenjanje dresova, kupovanje žetončića te ucjene i ultimatumi svakodnevna su pojava, a sastanci čelnih članova koalicije postali su pregovori o zadržavanju stabilnosti. 

U takvoj političkoj situaciji normalno je da i SDSS, kao i drugi koalicijski partneri pokušaju od HDZ-a iskamčiti što više mogu. Predsjednik Vlade Andrej Plenković kontrolira skoro sve žetončiće Milana Bandića s kojim neće imati problema. Unatoč unutarstranačkoj nestabilnosti i previranjima, HNS će nastojati ostati na vlasti do kraja mandata jer bi inače samo međimurski župan Matija Posavec mogao osvojiti fotelju, a time bi trenutna vrhuška stranke izgubila sve što ima. HSLS se još uvijek bori za svoje mjesto pod političkim suncem. 

S Pupovcem se više nitko ne želi igrati

A Pupovac i SDSS? Nakon, za tu stranku, dobrog uspjeha na izborima za Europarlament, SDSS je ostao visjeti u međuprostoru. Opravdanje da kao manjina moraju uvijek ostati uz vlast postale su gorke pilule koji svakodnevno moraju gutati uz ovakav HDZ. Pokušaj Dejana Jovića da se vlastitom kandidaturom koju bi podržao SDSS bar na neki način ogradi od HDZ-a kojim, Plenkoviću unatoč, još uvijek dominira desnija retorika, nije im uspio. 

S obzirom na to da su podržavali vladajući HDZ, kojega sada prozivaju kao čimbenik nestabilnosti u regiji, ne mogu više računati na druge, lijeve stranke. Predsjednik Davor Bernardić, kao i drugi viđeniji članovi SDP-a u svojim nastupima nisu štedjeli SDSS i Pupovca. Dapače, Pupovčevu retoriku uspoređivali su s Vučićevom i pozvali ih na učenje povijesti.

Upravo zbog toga što SDSS i Milorad Pupovac nisu reagirali na izjave Vučića i Dačića koji su Slobodanu Miloševiću ispali iz džepa i sudjelovali u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, pokazalo se da je sve ovo umjetno dizanje nepotrebne histerije pred kampanju za predsjedničke izbore. 

Milorad Pupovac je s ovim nastupom sad izgubio i povjerenje Andreja Plenkovića s kojim su imali najbolju suradnju, još od doba premijera Ive Sanadera. Ovim napadom, Pupovac, nažalost, sada zbog jeftinog političkog marketinga koji se pokazao potpunim promašajem, mora "pojist pijat u koji se sam posra".

Pupovcu i njegovoj stranci nije ostalo puno mogućnosti. Ako SDSS samostalno napusti koaliciju pokazat će se kao nevjerodostojan partner i sami sebi uskočiti u usta, jer su to mogli napraviti i više puta ranije i u zraku će ostati visjeti pitanje zbog čega nisu. S druge strane ako ih Plenković ne izbaci iz koalicije, to će značiti da ''laju samo sebe radi, dok fotelje ne daju". 

Dakle, ne ''laje'' Pupovac radi Srba i Hrvatske, već sada kada se pokazao kao nevjerodostojan partner svima, ne samo vladajućima, isključivo i samo zbog svoje fotelje i novca koji s njom dolazi. Nažalost, zakon je takav da će Pupovac i njegovi uvijek dobiti tri mjesta u Saboru, bez jake stranke hrvatskih Srba koji će stvarno predstavljati nacionalnu manjinu, a ne jugoslavensku, socijalističku i memorandumsku politiku. 

Marijan Opačak/direktno.hr