Zadnji komentari

Zakoni i društvene norme koje vrijede za ostale građane ne vrijede za suce

Pin It

Image result for judge corruption

U objavi pod naslovom "Tko nam to sudi (III) - sramota u Zadru" Vukušić iznosi činjenicu da smo u samom vrhu Europske unije po broju sudaca u odnosu na broj stanovnika, a suci su plaćeni po posebnom zakonu "i maltene kao stalež budu država u državi"

Psihijatar Herman Vukušić u iznimno oštrom istupu na Facebooku osvrnuo se na postupak zadarskog suca Ivice Markovića koji je odbio pritvoriti sedmoricu osumnjičenih za uzastopno grupno silovanje 15-godišnjakinje.

U objavi pod naslovom "Tko nam to sudi (III) - sramota u Zadru" Vukušić iznosi činjenicu da smo u samom vrhu Europske unije po broju sudaca u odnosu na broj stanovnika, a suci su plaćeni po posebnom zakonu "i maltene kao stalež budu država u državi".

Podsjetio je na izjave čelnog čovjeka sudačkog ceha, Đure Sesse, da u Hrvatskoj pravosuđe i nije toliko loše već da je loša samo percepcija o pravosuđu? "Pa kakva drugačija percepcija o pravosuđu može i biti u zemlji u kojoj zakoni i društvene norme koje vrijede za ostale građane ne vrijede za suce, a njihove presude i ponašanje u sudnici konstantno izazivaju sablazan cijele Hrvatske javnosti???", piše Vukušić.

"Moram li ovdje spomenuti prebrzu vožnju jednog uvaženog suca, slučaj pokojnog Kristijana koji je umro u zatvoru i riječi negodovanja sutkinje koje je morao slušati Marijan Živković kada je u sudnici pokazao fotografije svojih poginulih sinova-heroja?", nastavio je u oštrom tonu.

"I na koncu, kao šlag na tortu, imamo jučerašnju odluku suca Županijskog suda u Zadru, Ivice Markovića, koji je odbio pritvoriti sedmoricu osumnjičenih za uzastopno grupno silovanje 15-godišnjakinje", piše Vukušić zgražajući se nad činjenicom da su se ovi nabrojani slučajevi dogodili u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Premda se u ovom slučaju radi o dvojci maloljetnika i pet mlađih punoljetnika, sucu Markoviću na raspolaganju je bio cijeli niz penalnih postupaka i mjera kojim bi, ako ništa drugo, odao pijetet i poštovanje traumi koju je proživjela ova jadna djevojčica", piše psihijatar Vukušić i nastavlja: "Umjesto toga, ona se javno u Zadru proziva da je počinitelje provocirala da je godinu dana uzastopce siluju - i nikome ništa!"

"Stoga, odluku suca Markovića smatram uvredom kako za samo hrvatsko pravosuđe, tako i za sve razumne i empatične ljude u Hrvatskoj koji suosjećaju sa žrtvama takvog pravosuđa", zaključio je Vukušić i pozvao sve nezadovoljne zbog stanja u pravosuđu da se konačno organiziraju, "jer od sudačkih udruga i nadležnih državnih tijela očito nema koristi. A Jelena Veljača nam je lijepo pokazala kako se to radi...".

direktno.hr