Zadnji komentari

Zbog migranata vrije uz hrvatsku granicu: ‘Dogorjelo je do noktiju i situacija je eskalirala’

Pin It

Related image

“Grad će prestati pružati usluge u migrantskom kampu na Vučjaku”, najavio je u utorak Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Na konferenciji za novinare upozorio je da migrantska kriza na području Unsko-sanske županije dosegnula takve razmjere da se lokalne vlasti s njom više ne mogu nositi i najavio radikalne poteze.

“Dosta je. Ovako više ne može. Dogorjelo je do noktiju i situacija je eskalirala. Ogorčeni smo što je nastupilo čudno zatišje, o migrantskoj krizi se malo govori, a ministar sigurnosti Dragan Mektić uporno pokušava ovaj problem minimizirati neistinama da na području Bihaća boravi relativno mali broj ljudi. Potvrđujem kako trenutno na našem prostoru boravi više od 6000 migranata. Plješevica je preplavljena”, upozorio je Fazlić.

“To nije problem samo Bihaća, već Bosne i Hercegovine, a da ne govorim i o okruženju”, kazao je bihaćki gradonačelnik i dodao da od sljedećeg ponedjeljka Bihać prestaje pomagati migrante na tom području i pušta da “migrantska kriza eskalira”, ako država i Federacija BiH ne pruže financijsku potporu, a zaprijetio je i da će u Sarajevu sa svojim sugrađanima napraviti otvoreni kamp za migrante.

Istaknuo je da migrantska kriza ne postoji nigdje u BiH osim na području Unsko-sanske županije.

“Niti jedan zaključak iz Bruxellesa, niti jedna preporuka bivšeg šefa Delegacije Europske unije u BiH (Larsa-Gunnara) Wigemarka nisu provedeni. Imam osjećaj da je na jednoj strani Bihać, a na drugoj Vijeće ministara BiH. Od njih smo tražili financijsku pomoć, ali nismo dobili niti jednu marku. Dapače, oni rade nekakve planove koji nemaju veze s vezom. Niti Federacija nije uplatila Bihaću ništa”, kazao je Fazlić.

Upozorava da na područje Bihaća svake noći dođe iz Sarajeva 150 migranata. Fazlić je rekao da se ne boji što će od idućeg tjedna uskratiti pomoć kampu Vučjak, jer, kako kaže, mora brinuti o gradskom proračunu.

“Mi ćemo od idućeg ponedjeljka prestati pružati bilo kakve usluge na Vučjaku”, kazao je gradonačelnik dodavši da su do sada na kamp iz gradskog proračuna izdvojili oko 50.000 eura. Gradonačelnik je još u lipnju upozoravao na tešku situaciju s migrantima u Bihaću pod čijim su pritiskom pune dvije godine, te se suočavaju s ozbiljnim komunalnim i sigurnosnim problemima.

Zatvaranje kampa s migrantima na Vučjaku inače traži i Europska unija jer je preblizu granici s Hrvatskom.

Gradonačelnik Fazlić ujedno je ponovio svoje optužbe na račun Hrvatske ustvrdivši kako ona i dalje prisilno vraća migrante u BiH odnosno u Bihać. Kazao je kako je nedavno hrvatska policija u BiH vratila i skupinu migranata koji su u Hrvatsku ušli preko graničnog prijelaza Bajakovo.

Izvor: narod.hr