Zadnji komentari

Hodak: Otišli smo toliko daleko da samo sudac može prijaviti suca. Pa kad su vrane vranama kopale oči?

Pin It

Image result for zvonimir hodak

Sve je to otišlo jako daleko. Odvjetnici ne mogu podnijeti prijedlog da se nekog suca sankcionira ili da se protiv njega nešto poduzme. Samo suci mogu prijaviti druge suce Državnom sudbenom vijeću. Pa kad su vrane vranama kopale oči? Trebalo bi mijenjati zakon

Tužitelji su odbili zahtjev udruga da se slučaj višestrukog grupnog silovanja 15-godišnje djevojčice sa zadarskog Županijskog suda prebaci na neki drugi sud u Hrvatskoj. Odluku Županijskog državnog odvjetništva u Zadru, ali i politiziranje slučaja za Direktno je komentirao ugledni odvjetnik Zvonimir Hodak.

"Politika je politika, a pravosuđe je pravosuđe. Činjenica je da nam je pravosuđe loše, a politika se uvijek želi miješati u pravosuđe. Više puta sam rekao da Hrvatska ima 'pravosuđe s posebnim potrebama'. Međutim, nadležnost suda u Zadru nikako nije sporna, ne vidim razlog da se o tome uopće diskutira. Ako ćemo seliti slučajeve svaki put kad se nekome ne svidi odluka onda to nije pravosuđe, već pravosudna farsa", rekao je Hodak. 

Kako tvrdi Hodak, sudac istrage Ivan Marković je pogriješio, ali viši sud je tu da ispravi takvu odluku.

"Sudac istrage je smatrao to što je smatrao. Mislim da je pogriješio. U ovom slučaju postojale su izrazito teške okolnosti kod izvršenja kaznenog djela, kontinuirano zlostavljanje 15-godišnje djevojčice. Smatram da se tu trebao odrediti istražni pritvor. Ipak, suci griješe, a pogrešku zadarskog suca će ispraviti viši sud, u ovom slučaju Vrhovni sud Republike Hrvatske. Moja procjena je da će Vrhovni sud promijeniti odluku te da će se onih pet punoljetnih počinitelja naći u pritvoru", dodao je Hodak.

'Doživotni mandat doveo je do  institucionalizacije lošeg rada pojedinih sudaca'

Hodak ističe da je doživotni mandat suce pretvorio u 'svete krave', što je za posljedicu imalo da se zbog greške pojedinca sve suce stavlja na stup srama.

"Problem je što smo mi od sudaca napravili 'svete krave'. Biranje sudaca na doživotni mandat je glupost. Ako se suca ne može zamijeniti tijekom svog mandata, a zna se da loše radi, onda su oni zbilja 'svete krive'. Suci trebaju biti nezavisni, ali neki postanu i previše nezavisni pa se događaju ovakvi ekscesi. Zbog greške jednog suca njegove kolege se prikuje na stup srama, proziva ih se kroz medije... Američki model je tu puno pravedniji. Svi nakon isteka mandata idu na zbore! Neka narod odluči tko će biti suci i tužitelji", istaknuo je Hodak.

Ugledni odvjetnik naglašava da došlo do institucionalizacije lošeg rada pojedinih sudaca.

"Sve je to otišlo jako daleko. Odvjetnici ne mogu podnijeti prijedlog da se nekog suca sankcionira ili da se protiv njega nešto poduzme. Samo suci mogu prijaviti druge suce Državnom sudbenom vijeću. Pa kad su vrane vranama kopale oči? Trebalo bi mijenjati zakon. Ako sudac radi loše, to će se brzo pročuti. Ako radi dobro, opet ga se izabere. Doživotno imenovanje dovelo je do institucionalizacije lošeg rada pojedinih sudaca", zaključio je Hodak. 

direktno.hr