Zadnji komentari

Zato je Orbán išao u posjet Merkel

Pin It

Image result for merkel orban

Naglasila je da je Mađarska zbog svoga položaja posebno zainteresirana za dobre odnose sa zemljama regije i za razvoj regije. Dodala je da će na dnevnom redu biti i pitanja sigurnosti i obrane, kao i migracije, gdje "postoje zajedničke točke a i razlike" u stavovima dviju zemalja

Sigurno će naći mogućnost dogovora o sljedećem višegodišnjem proračunu Europske unije koji će biti svima prihvatljiv, ali za to će trebati vremena, rekao je premijer Viktor Orbán u Berlinu u ponedjeljak. Prema njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, Njemačka i Mađarska imaju zajednički put. Mađarski premijer je, zajedno s njemačkom kancelarkom, održao zajedničku press konferenciju.

Sljedeći proračun EU-a također će biti tema razgovora s Angelom Merkel, rekao je Viktor Orbán koji je na Facebooku komentirao dolazak u njemačku prijestolnicu rekavši da je "orao sletio". Iako su mađarska i njemačka perspektiva različite, postoje europski čelnici koji ne rade prvi put na proračunu EU-a i sigurno će naći mogućnost za postizanje sporazuma, rekao je. Razgovarat će o bilateralnim pitanjima, ali ona imaju i europsku dimenziju, dodao je. Angela Merkel inzistira na tome da se o europskoj konkurentnosti i industrijskoj politici razgovara na samitu EU u ožujku. To će biti važan sastanak, jer je danas ključno pitanje kako Europa može povratiti konkurentnost, rekao je premijer.

Viktor Orbán podsjetio je da je na sastanku u srpnju 2018. kancelarka predložila "pozitivnu agendu" koja uključuje suradnju u inovacijama, digitalizaciji, vojsci te istraživanju i razvoju. Danas će se razgovarati i o rezultatima toga, rekao je. Mađarsko-njemačka trgovina dosegla je vrhunac posljednjih godina, a u 2019. iznosila je više od 55 milijardi eura - dodao je Orbán. Premijer je kao širu temu razgovora spomenuo proširenje EU-a. Kazao je da je "Mađarska glasnogovornica proširenja". Srbija je ključna zemlja za cjelokupno proširenje na zapadni Balkan, a pregovori s tom zemljom trebaju se ubrzati, jer je njeno uključivanje jamstvo stabilnosti u regiji, rekao je.

Merkel: Njemačka i Mađarska imaju zajednički put

Njemačka i Mađarska na istom su putu, njihova su gospodarstva vrlo usko povezana, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak u Berlinu, prije sastanka s premijerom Viktorom Orbánom. Angela Merkel naglasila je da se, osim na europskim sastancima na vrhu, posljednji put sastala s Viktorom Orbanom na proslavi 30. obljetnice Njemacka Madjarskaotvaranja granice u Sopronu u kolovozu 2019., što ilustrira zajednički put koji su dvije zemlje napravile od pada Berlinskog zida.

Gospodarska suradnja je također vrlo bliska, i to ne samo s Mađarskom, već s Višegradskom skupinom u cjelini “, dodala je njemačka kancelarka. Naglasila je da je razvoj mađarske ekonomije "vrlo, vrlo pozitivan", što se može pripisati i EU-u. Mađarska je pomoću „pametnih investicija“ i gospodarske politike polazeći i iz vrlo teške situacije došla na razinu da se više ne mora baviti nezaposlenošću, već pronaći kvalificirano osoblje za radna mjesta koja treba popuniti, rekla je Angela Merkel. Što se tiče sljedećeg sedmogodišnjeg proračuna EU-a, rekla je da su dvije države u različitom položaju, budući da je Njemačka je neto uplatitelj, a Mađarska neto korisnik proračuna.

Međutim, istočne pokrajine Njemačke, teritorij bivšeg DDR-a, nemaju istu ekonomsku snagu kao zapadne pokrajine, tako da Njemačka "vrlo dobro" shvaća zabrinutosti država članica kojima su potrebna sredstva Zajednice, rekla je Angela Merkel. Kazala je da će također razgovarati o proširenju EU-a na zapadni Balkan. Naglasila je da je Mađarska zbog svoga položaja posebno zainteresirana za dobre odnose sa zemljama regije i za razvoj regije. Dodala je da će na dnevnom redu biti i pitanja sigurnosti i obrane, kao i migracije, gdje "postoje zajedničke točke a i razlike" u stavovima dviju zemalja

Zsuzsanna Szabó/Napi.hu/hkv.hr