Zadnji komentari

Bivši ministar Kujundžić ponovno izgubio spor u kojem je Hebranga tužio za klevetu

Pin It

Image result for kujundžić hebrang

Nedavno smijenjeni ministar zdravstva Milan Kujundžić ponovno je izgubio na sudu u sporu u kojem je Andriju Hebranga tužio za klevetu. U četvrtak je izrečena presuda u korist Hebranga i u drugom, ponovljenom, postupku na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu

doznaje portal Direktno.

Prvu prvostupanjsku presudu, koja je također bila u Hebrangovu korist, poništio je drugostupanjski sud u Osijeku i vratio na ponovno suđenje. I drugi puta presudom je odbijena Kujundžićeva tužba.

Još tijekom ministrovanja Milan Kujundžić je tužio Andriju Hebranga za klevetu. U tužbi je naveo da je mu je povrijedio čast i dostojanstvo kad je tvrdio da je Kujundžić kao liječnik za vrijeme rata napuštao Hrvatsku i odlazio u Njemačku, a zatim na godinu i pol u Sjedinjene Američke Države.

Te podatke je Hebrang naveo kao odgovor na pitanje novinarke: "Zašto Kujundžić nije član Udruge ratnih liječnika?". Hebrang je obrazložio da član Udruge ne može biti onaj koji je napuštao Hrvatsku, a imao je zakonom propisanu radnu obavezu kao zabranu odlaska iz države po ratnim propisima saniteta.

Naglasio je i moralnu stranu takvih odlazaka u vrijeme kad su se ostali hrvatski liječnici kao dragovoljci izlagali pogibiji na tisuću kilometara bojišnice ili redovito radili na svojim radnim mjestima. U završnoj riječi Hebrang je rekao da u ovom sporu ne brani samo svoju čast kao dragovoljca i ratnog ministra, nego i čast ostalih branitelja od kojih su mnogi imali priliku napustiti napadnutu državu, ali to nisu učinili, kao i čast svih onih koji su na svojim radnim mjestima doprinijeli konačnoj pobjedi.

Hebrang je rekao da je sva sreća da je državu napustilo svega desetak liječnika, dok su ostali postigli najbolji rezultat zabilježen u ratnom sanitetu od samo 1,4% smrtnosti ranjenika. Istaknuo je da izjavu nije dao kako bi ga uvrijedio ili oklevetao već radi povijesne istine.

direktno.hr