Zadnji komentari

Ivan Penava u Bujici o unutarstranačkim izborima u HDZ-u: "IMA LI PILOTA U AVIONU?!"

Pin It

 Srljamo u propast, u ponor - izjavio je u Bujici na Z1 televiziji kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, komentirajući izbore u vladajućoj stranci: - Jedna velika, državotvorna stranka poput HDZ-a doživjela je u protekle dvije godine ogroman odmak od svojih birača, simpatizera, kojima je jasno da cijela ova priča i smjer kojim se ide nije dobar.

“HDZ je ostao bez programa i bez sadržaja,” upozorava Penava i dodaje: “Mi smo sadržajno besadržajni!”

Penava je posebno prokomentirao predstavljanje Plenkovićevog tima u zagrebačkoj Mimari i program ‘Odvažno za Hrvatsku’: - Jesmo li mi za nacionalnu državu ili za globalizam’?! Jesmo li bliži hrvatskom narodu ili smo bliži ‘multinacionalkama’, Europskoj uniji i globalnom kapitalu? Za nas bi hrvatski narod i država trebali biti iznad svega. Mi danas u mnogim područjima nismo suverena država!

PRITISCI I PODMETANJA U HDZ-u

Tko je odgovoran za to što je Slavonija ispražnjena – pitao je voditelj, a Ivan Penava je odgovorio: - HDZ tu ima svoju ogromnu krivnju!

Na pitanje jesu li Ivan Anušić i Petar Škorić ucijenjeni ljudi, pa zato podržavaju Andreja Plenkovića u utrci za predsjednika stranke, Penava je konstatirao da su oni “pod ogromnim pritiskom i stresom”.

Komentirao je i pismo akademskog kipara i kandidata za potpredsjednika stranke Ivana Kujundžića, glavnom tajniku Gordanu Jandrokoviću, u kojem je prikupljanje potpisa i unutarstanačke izbore u HDZ-u nazvao “kupusištem”: -

Ima tu svega. Ima dosta nesnalaženja, ali i mnogo podmetanja! Već se u startu nastoji onemogućiti određene kandidate da uopće dobiju mogućnost prikupljanja potpisa. Postoji i problem mentalnog sklopa određenh čelnika na lokalnoj razini…

POHVALE ZA MEDVEDA, KRITIKE PLENKOVIĆU…

Ivan Penava je u Bujici vrlo biranim riječima pohvalio rad svog protukandidata za zamjenika predsjednika stranke, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ali je dodao kako se slaže s onima koji smatraju da se Plenković zapravo, skriva iza takvih ljudi, dok s drugima provodi svoju politiku: - Mislim da je to nekorektno. Ja bih u toj situaciji gurnuo svoje prve suradnike da mi budu na izborima, zajedno sa mnom i da zajedno idemo u tu utakmicu. Ne bih se poslije koristio mehanizmom kooptiranja…

Voditelj Bujice Penavu je pitao zašto u listopadu prošle godine nije bilo prosvjeda u Vukovaru, iako ga je godinu dana ranije najavio: - Zato što bi taj prosvjed bilo nemoguće održati na onoj razini, a da ga se politički ne provuće kroz blato. Postojali su rizici od manipulacije takvim skupom. S druge strane, sam sebi sam rekao da si neću dozvoliti situaciju u kojoj stvar neću istjerati do kraja. Ni godinu i pol od prosvjeda, nikakve pomake nismo napravili. Apsolutno mi je nemoguća i nevjerojatna situacija da moja stranka nema odgovor na problem osude vojne sile i države koja je napadala Vukovar.

Nakon što je Andrej Plenković izjavio kako je suradnja s nacionalnim manjinama “normalna” i “prirodna”, Penavu je voditelj pitao je “normalno i “prirodno” koalirati sa okupacijskim gradonačelnikom Vukovara Vojislavom Stanimirovićem i Đorđom Ćurčićem, SDSS-ovim dožupanom Vukovarsko-srijemske županije, koji je na policiji ispitivan zbog sumje za sudjelovanje u zločinu na Ovčari: - Ja i dan, danas tvrdim da SDSS-a i Milorad Pupovac nisu relevantni predstavnici srpske nacionalen manjine. Jasno i glasno se ne slažem s time da nam je bliži SDSS od naroda! I nikad se s time neću složiti!

PENAMA PUVOVCA NAZVAO ‘FRUŠKOGORCEM’

“Koliko je vjerodostojno da naš koalicijski partner dan uoči proslave Oluje ide na Frušku Goru,” zapitao se Penava u Bujici i prozvao svoje stranačke kolege za šutnju, kada ga se svojedobno napadalo zato što je upozorio da mladići srpske nacionalnosti u Vukovaru, tijekom jedne nogometne utakmice, nisu ustali na hrvatsku himnu: ”Napali su me lijevi mediji, doživim udare našeg koalicijskog partnera i pitam se - gdje su moje stranačke kolege i kolegice i što je stav HDZ-a?!”

Posebno se osvrnuo na pozivanje Andreja Plenkovića na pokojnog predsjednika Tuđmana, kada je u pitanju odnos prema nacionalnim manjinama: - Što bi dr. Franjo Tuđman rekao da danas u Borovu Selu kod Vukovara, mjesta posebnog pijeteta, vidi spomenik Vukašinu Šoškočaninu i de facto podršku četničkom pokretu?! Što bi rekao na to da koaliramo sa ‘fruškogorcima’ koji osuđuju Oluju, a tu mislim na Pupovca!

Ivan Penava osvrnuo se i na ankete, u kojima SDP vodi, a HDZ pada: - Napravili smo pogreške u prošlosti i one su sada teško nadoknadive. Za to snosimo sankcije i to jednostavno tako mora biti. Najgore je kada krivite nekoga drugoga...

PENAVA: “HDZ SE SVJETONAZORSKI POGUBIO, SRLJAMO PREMA NAJGOREM REZULTATU U POVIJESTI!”

“Svjetonazorski ne znamo gdje smo,” kritičan je Penava prema aktualnom stranačkom vodstvu: ”Lutamo… Mi nismo znali i dan, danas ne znamo tko su nam partneri. Ne volim kada netko proziva ljude s kojima sam blizak svjetonazorski.

Uspješno i složno već šest godina vodim grad Vukovar na korist svima, u koaliciji s konzervativcima, suverenistima. I onda kada čujem na europskim ili na predsjedničkim izborima da se desnica detektira kao HDZ-ov glavni oponent i protivnik, ja se na to smrznem! Ne mogu vjerovati da mi to komuniciramo.”

Politički trenutak u kojem se nalazi Hrvatska, Penava je nazvao “opasnim”: - Nalazimo se u situaciji kada struje koje nisu sklone Hrvatskoj državi u našoj zemlji, ali i u inozemstvu, pa čak i elementi unutar HDZ-a, sve što je iole hrvatsko nazivaju “ustaškim”, “radikalno desnim” i tako nas predstavljaju pred stranim veleposlanstvima, a s druge strane, HDZ se ponaša svjetonazorski izgubljeno. Dok desnicu predstavljamo kao glavnog oponenta, istodbno koaliramo sa SDSS-om i HNS-om! Glavni tajnik stranke Jandroković nakon gubitka predsjedničkih izbora detektira da smo izgubili zato što smo išli previše desno, a nakon toga Branko Bačić u Otvorenom kaže da su naši prirodni saveznici desno i da ćemo ići sa Škorom i s desnicom… I sad ja vas pitam; imali pilota u avionu?!

Nakon konstatacije voditelja da je pilot Plenković, Penava je nastavio: - Prevrtljivost, nefokusiranost na interese stranke i naroda, na kraju uvijek dođe na naplatu. Članstvo mora biti svjesno da smo mi na europskim izborima kao stranka sa 22,7 posto osvojenih glasova, doživjeli povijesni debakl HDZ-a. Nikad u povijesti HDZ nije doživio gori rezultat! Izgubili smo i predsjedničke izbore, a prešli preko toga kao da smo izgubili gumb na kaputu. HDZ srlja ka novom povijesno najnižem rezultatu…