Zadnji komentari

Odgovor prof. dr.sc. Miroslavu Tuđmanu

Pin It

Pečarić i Košić traže da se Praljka nominira za Nobelovu nagradu

Zato oni i pokušavaju nametnuti svoje neistine kao istine, tj. odlukama vlasti zabraniti svako istraživanje koje razotkriva neku njihovu neistinu. Ne tako davno Kada smo Peticijom ZDS branili „Bojnu Čavoglave“ više od polovine njih s katedre za povijest FF-a tražilo je da se potpisnici povjesničari isključe iz strukovnih udruga. Podsjeća li Te to na ponašanje komunističkih vlasti po završetku Drugog svjetskog rata?

Dragi Miro,

Zahvaljujem Ti se na komentaru mog Pisma HAZU:

Naslov:

Re:TUĐMAN IM JE RODONAČELNIK POVIJESNOG „REVIZIONIZMA“(PISMO HAZU)

Datum:

Sun, 24 May 2020

Šalje:

miroslav tudjman

Prima:

Josip Pecaric <Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.>

Josipe,

Malo prije pročitao sam Tvoje pismo koje si naslovio na HAZU. 

Pitanje imenovanje ili neimenovanja HIP-a po povjesničaru F. Tuđmanu upućeno je na pravu adresu - HAZU - najvišu i najugledniju znanstvenu ustanovu u Hrvatskoj. Naime, i lijeva i desna politička opcija imaju alibi. Oni su svoje priznanje prvome predsjedniku (s manje ili više iskrenosti) već dali imenovanjem zračne luke u Zagrebu i HVU-a po prvome predsjedniku, te podizanjem spomenika u Zagrebu. Doduše s petnaestak godina zakašnjenja. Međutim, spomenik, HVU i zračna luka postali su i ostaju jasni simboli i političke poruke  i za buduće generacije.

HIP i njegova podružnica u Slavonskom brodu još su 2011. organizirali znanstveni skup i objavili zbornik radova "Dr. Franjo Tuđman u okviru hrvatske historiogarfije". No, očito to za dio akademske zajednice i povjesničara nema nikakva značenja, te o znanstvenom radu povjesničara dr. F. Tuđmana govore i pišu sve najgore. (Usput, oni koji ga omalovažajaju i kritiziraju u pravilu se ne pozivaju na njegove tekstove, nego na izjave i ocjene njegovih političkih protivnika ili kritičara). Teško je vjerovati da će oni "koji zastupaju jugo-komunističku paradigmu u hrvatskoj povjesnici" ikada shvatiti i priznati da su knjige "Velike ideje i mali narodi", te "Nacionalno pitanje u suvremenoj Europi" bile prije pola stoljeća daleko ispred svojega vremene, ne samo u i za hrvatsku povijest, nego i za razumijevanje svega onoga što se dogodilo u Europi nakon pada Berlinskoga zida. 

Po mojem je uvjerenju pitanje obraćuna s  "jugo-komunističku paradigmu u hrvatskoj povjesnici" daleko važnije od simbolike imenovanja HIP-a po njegovu utemeljitelju. Zato bi bilo dobro predložiti i zagovarati da HAZU organizira znanstveni skup o odnosu "akademske zajednice", tj. hrvatskih povjesničara prema povjesničaru dr. Franji Tuđmanu. Bilo bi dobro da na tom skupu sudjeluju i njegovi oponenti - tako da i budućim generacijama ostane na jednome mjestu zapis o  dometima i žilavosti jedne propale povijesne paradigme - koju je i samo vrijeme pregazilo.

Srdačan pozdrav

Miro

Zapravo cijelo Tvoje pismo je sjajna potvrda potrebe proširenja imena HIP-a. To je najmanje simbolika, a mnogo više  pitanje obračuna s  "jugo-komunističkom paradigmom u hrvatskoj povjesnici". To pokazuje i činjenica da je inicijator sjajni hrvatski povjesničar dr. sc. Mato Artuković, bivši ravnatelj podružnice HIP-a u Slavonskom brodu, a potpisnik bivši ravnatelj HIP-a dr. sc. Mirko Valentić. A među potpisnicima su i akademici koji su bili bliski suradnici prvog predsjednika RH i JEDINOG hrvatskog predsjednika.

Naravno, jasno je bilo i njima i nama da danas među povjesničarima ima jako puno onih koji pripadaju propaloj povijesnoj paradigmi pa je jasno da je odnos snaga povjesničara i „istoričara“ takav da među njima prijedlog i nije mogao proći.

Zar na to ne ukazuje činjenica da je još 1998. dr. Valentić bio inicijator, pa je njegov HIP  izdavač moje knjihe „Srpski mit o Jasenovcu“ koja je bila odgovor na velikosrpski pamflet dr. Bulajića „Tuđmanov Jasenovački mit“. Da imamo normalnu situaciju i o hrvatskoj povjesti odlučuju predstavnici hrvatske paradigme u njoj, ne bi dr. Valentić povjerio jednom matematičaru pisanje takve knjige koja je bila odgovor tek na drugo izdanje Bulajićeve knjige.

Da se tu radi o pitanju obračuna s propalom  "jugo-komunističkom paradigmom u hrvatskoj povjesnici". pokazuje i činjenica da je ideja o proširenju imena Instituta još iz vremena kada se organizirao spomenuti znanstveni skup i da je bila bezuspješna.

Ovo pismo šaljem i kolegicama i kolegama u HAZU jer je Tvoje pismo namijenjeno i njima.

Istina ja ne vjerujem da bi „oponenti“ nazočili na tom skupu, jer bi to bio znanstveni skup, a ne skup za pisce pamfleta. Pa u mom pismu sam na primjerima pokazao o kakvim se „znanstvenicima“ radi.

Zato oni i pokušavaju nametnuti svoje neistine kao istine, tj. odlukama vlasti zabraniti svako istraživanje koje razotkriva neku njihovu neistinu. Ne tako davno Kada smo Peticijom ZDS branili „Bojnu Čavoglave“ više od polovine njih s katedre za povijest FF-a tražilo je da se potpisnici povjesničari isključe iz strukovnih udruga. Podsjeća li Te to na ponašanje komunističkih vlasti po završetku Drugog svjetskog rata?

Istina, ni HAZU nije bezgrješna u toj „priči“. Takva ideja je pokrenuta u okviru Akademije poslije objave spomenute moje knjige. Radilo se o broju žrtava u Jasenovcu, a određeni smo akademik Bilandžić, ing- Žerjavić i ja. Bio je samo jedan sastanak. Žerjavić je želio da se u ime Akademije da nekakva izjava koja bi ustvrdila da su njegove brojke žrtava konačne. Suprostavio sam se i tražio proširenje te grupe i da u njoj budu uključeni i predstavnici obje strane. Žerjavić je trebao napisati poziv. Nije! Poslije duljeg vremena pozvao me je da potpišem Izjavu o broju žrtava. Naravno, odbio sam.

Pojavila se i knjiga oca i sina Goldsteina. Jedno poglavlje je bilo o revizionistima. Na prvom mjestu im je bio povjesničar dr. Franjo Tuđman. U HAZU su neki bili oduševljeni s takvim odnosom prema svom preminulom članu pa su htjeli sina Goldsteina promovirati u akademika. Čovjeka kojega danas izbog jedne od takvih izmišljotina nazivaju Ivo Drobilica! A mladi hrvatski znanstvenici danas pokazuju da je više od 50,000 žrtava s 'njihovog' popisa lažno ili upitno.

Ima toga još, ali vjerujem da Ti to dobro znaš.

Ali u pravu si kada kažeš da je moje pismo upućeno je na pravu adresu – HAZU.

Uputio sam ga kolegicama i kolegama zato što želim da moja akademija doista bude najviša i najuglednija znanstvena ustanova u Hrvatskoj.

A to ne može biti ako se tako odnosi prema onima koje je sama izabrala u svoje redove zato što su vrhunski znanstvenici ili umjetnici.

Hvala još jednom na Tvom pismu-komentaru  i zbog sličnog progona hrvatskih branitelja u RH. 

Tvoj,

Josip

P.S. Nedavno sam ukazao i na Tvoj doprinos u SAD-u nagrađenom filmu o „Oluji“. Povod redatelju Nikoli Knezu za taj film bilo je naše Pismo VS UN_a. A Ti si inicirao skupljanje potpisa pa je i sam Knez bio potpisnik.